„Talos Security Group“ ekspertai išleido 2000 JAV dolerių, norėdami išsiaiškinti populiariausių išmaniųjų telefonų pirštų antspaudų skaitiklių pažeidžiamumą. Tyrimo rezultatai pribloškė net pačius saugumo specialistus – 80 proc. jų sėkmingai gali būti atrakinti naudojant padirbtus pirštų antspaudus.

Tyrėjai atliko 20 bandymų su netikrais 3D spausdintuvu pagamintais antspaudais, skaičiuodami, kiek kartų išmanieji sėkmingai atrakinami. Nustatyta, kad labiausiai pažeidžiami įrenginiai yra „iPhone 8“ ir „Samsung Galaxy S10“, o pastarojo ultragarsinė skenerio technologija, gamintojo įvardijama kaip pranašiausia rinkoje, yra mažiausiai saugi.

Įdomu tai, kad jau antrus metus gyvuojantis vidutinės klasės „Samsung Galaxy A70“, turintis optinį skaitiklį, niekaip nepasidavė tyrėjams, kuriems taip ir nepavyko jo atrakinti su netikrais pirštų antspaudais. Vis dėlto „Talos Security Group“ nelinkę manyti, kad tai pats saugiausias pirštų antspaudų skeneris, kuris negalėtų būti apgautas piktavalių. Išmanusis sunkiai nuskaito net ir realius pirštų antspaudus, todėl, greičiausiai, negebėjo atpažinti prastesnės kokybės padirbtų piršto antspaudų kopijų.

Kita vertus, saugumo ekspertai nėra pesimistiški. Jų teigimu, nėra 100 proc. patikimos saugumo sistemos, kiekviena turi spragų, kurias galima panaudoti blogiems tikslams, todėl svarbu jas kuo greičiau aptikti, žinoti ir galvoti, kaip tai išspręsti ateityje.