Lūžis įvyko per motinystės atostogas

Kaip rašoma pranešime spaudai, I. Kriaučiūnienė kartu su vyru augina du berniukus. Ilgus metus ji kryptingai siekė karjeros grafinio dizaino srityje, tačiau susilaukus antrojo vaiko moters sąmonėje pradėjo vykti lūžis: „Sūnus buvo labai ramus, galėdavo ir vienas pabūti, tad atsirado laisvo laiko apmąstymams. Grafinis dizainas buvo mano aistra, dirbau geroje tarptautinėje įmonėje ir vis tik, kai manęs viena agentūra paprašė trumpam pavaduoti jų darbuotoją, išbridau iš rutinos ir pamačiau situaciją kitu kampu.“

Po motinystės atostogų moteris į senąjį darbą negrįžo – įsidarbino kūrybos vadove kitoje agentūroje. Tuomet pradėjo kirbėti mintis visiškai pakeisti profesiją. „Grafinio dizaino srityje tobulinausi 14 metų ir priėjau tašką, kai viskas tarsi sustojo. Pradėjau domėtis, kaip dar galėčiau praplėsti žinias, ir nusprendžiau pasukti informacinių technologijų keliu. Juk viskas šiuo metu krypsta į skaitmeninę erdvę“, – paaiškina I. Kriaučiūnienė.

Ieva Kriaučiūnienė

Prieš metus moteris pradėjo mokytis nuotoliniu būdu, išbandė programavimą, tačiau labiausiai susidomėjo vartotojo patirties tobulinimu (UI/UX). Taip sutapo, kad rudenį ji prisijungė prie programos „Women Go Tech“ dalyvių ir gavo pasiūlymą dirbti IT įmonėje. I. Kriaučiūnienės teigimu, dalyvavimas moterų mentorystės programoje ir jai paskirtas mentorius padėjo išsigryninti, kuria UI/UX kryptimi pasukti, ir tikslingai stiprinti žinias. O naujame darbe ji yra atsakinga už produkto – programėlės arba interneto svetainės – vizualinį apipavidalinimą, taip pat naudojimosi juo palengvinimą vartotojams.

Atrado panašumų tarp karantino ir motinystės pradžios

I. Kriaučiūnienės pastebėjimais, karantino periodas ir tai, ką šiuo metu tenka patirti kiekvienam žmogui, labai primena motinystės atostogas: „Vos prasidėjus karantinui grįžau į motinystės atostogų prisiminimus ir iškart pradėjau taikyti tuos pačius metodus. Svarbiausia yra išlaikyti režimą, atskirti darbą nuo asmeninio gyvenimo, pasilikti laiko sau. Taip pat svarbu, net ir sėdint namuose, bent jau savaitgalį gražiau apsirengti, paruošti šventiškesnę vakarienę – tokios smulkmenos turi didelį efektą“, – šypsosi moteris.

Tiems, kuriems šiuo periodu atsirado laisvo laiko, moteris pataria jį išnaudoti prasmingai: „Tiek karantino metu, tiek ir būdama motinystės atostogose stengiausi imtis įdomių projektų. Juk dabar pilna nuotolinių mokymų, kuriuos galima išmėginti savu tempu, dalis jų yra netgi nemokami. Tokia veikla padeda neužsisukti neigiamų minčių sraute, o galiausiai, juk ir karantinas baigsis – kodėl neišėjus iš jo su dar daugiau žinių?“

Karantino, kaip ir motinystės atostogų metu, kartais pagalvojama ir apie darbo srities keitimą, o kažkas galbūt bus priverstas tai padaryti. I. Kriaučiūnienė ieškantiems darbo naujoje srityje siūlo pasidomėti ir praktikos atlikimo dominančioje įmonėje galimybe: „Kartais verta veikti, o ne svarstyti, kiek tai apsimokės finansiškai, nes tai gali tapti puikia pokyčių pradžia.“

Pataria pasikonsultuoti su ekspertu

Tai, kad karantino laikotarpis yra puikus laikas susikoncentruoti į savo tikslus ir nuosekliai pasirengti po karantino atsiversiančioms rinkos galimybėms, mano ir Diana Česonytė, „Women Go Tech“ vadovė. Žinoma, jei tik esame nusiteikę įdėti pakankamai pastangų ir veikti ryžtingai.

Šiuo metu yra gausybė galimybių mokytis ir tobulėti nuotoliniu būdu, lankant paskaitas, seminarus ar net baigiant studijas internetu (angl. online). D. Česonytė teigia neretai girdinti, kad esant tokiai didelei pasiūlai tampa sunku atsirinkti, ką konkrečiai mokytis ir kokie šaltiniai atitinka aukštą kokybės kartelę bei individualų poreikį. „Šioje atradimų kelionėje mūsų programos ugdytines lydi mentoriai, kurie padeda susikurti asmeninį mokymosi ir tobulėjimo planą. Vis tik, net jeigu neturite galimybės kreiptis į mentorių, būtų labai pravartu pasitarti su tos srities, kurioje norite pagilinti savo žinias, ekspertu. Jis galėtų ne tik parekomenduoti interneto resursus ar nuotolines studijas, bet tuo pačiu padėtų įvertinti, ar kursų siūloma programa yra jums tinkamiausia. Tad pirmiausia susirinkite informacijos, kad investuotas laikas ir finansiniai resursai suteiktų jums norimos vertės ir žinių“, – pataria D. Česonytė.

„Women Go Tech“ vadovės teigimu, šiuo metu programa nuotolinius mokymus organizuoja tik jos bendruomenei, tačiau ateityje neatmetama galimybė pasiūlyti mokymosi turinio ir mentorystės programoje nedalyvaujančioms moterims.

Nauji darbuotojai ieškomi ir per karantiną

Tai, kad per karantiną darbai nesustojo, o kai kurios įmonės ieško naujų darbuotojų, patvirtina Vytautas Karalevičius, fintech bendrovės „Bankera“ bendraįkūrėjas: „Neseniai startavome su naujomis paslaugomis privatiems bei verslo klientams. Naujų produktų paleidimas ir tarptautinė plėtra natūraliai augina ir naujų darbuotojų poreikį. Šiuo metu aktyviai ieškome patyrusių JAVA ir React programuotojų, iOS ir Android vystytojų, finansininkų bei pinigų plovimo prevencijos specialistų. Darbo pokalbiai su kandidatais sklandžiai vyksta nuotoliniais vaizdo skambučiais, o prireikus užduotys atliekamos per nuotolį.“

V. Karalevičiaus teigimu, kandidatams taikomi reikalavimai nepakito – vertinami žmonės, kurie turi vidinės motyvacijos, geba bendradarbiauti, noriai mokosi naujų dalykų ir darbą suvokia kaip savęs realizavimą. Negana to, šiuolaikiškos įmonės suteikia lanksčias sąlygas savo darbuotojams. „Nuo pat karantino pradžios visi mūsų ekosistemos darbuotojai dirba nuotoliniu būdu, tačiau tokią galimybę, atsižvelgus į darbo specifiką, jiems buvome suteikę ir prieš karantiną. Šiuos privalumus puikiai išnaudoja ir po motinystės atostogų grįžusios moterys, ir mažus vaikus auginantys kolegos. Stengiamės atsižvelgti į kiekvieno darbuotojo poreikius, svarbiausia, kad žmogus būtų motyvuotas ir gerai atliktų savo užduotis. O iš kur jis tai darys, šiandien jau nebėra jokio skirtumo“, – paaiškina bendrovės bendraįkūrėjas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)