Tautiečiai socialiniuose tinkluose drąsiai tikina, kad Uhane, Kinijos mieste, kuriame ir prasidėjo ligos COVID-19 protrūkis, buvo atliekami 5G ryšio bandymai. Neva šie bandymai ir tapo naujojo koronaviruso priežastimi.

Ką apie tokią teoriją sako specialistai?

Kaip teigia Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius prof. Saulius Čaplinskas, nėra jokių mokslinių įrodymų, kad 5G ryšys sukelia naująjį koronavirusą.

Saulius Čaplinskas

„Nieko nuostabaus, kad kai atsiranda kažkokia nauja nesuprantama grėsmė, tai visuomet kyla didžiulis susidomėjimas ir atsiranda įvairūs mitai. Sunku pasakyti, galbūt šitą mitą galėjo paskatinti vienas belgų gydytojas, kuris padarė prielaidą, kad kadangi Uhane yra diegiamas 5G ryšys ir iš ten kilo tas virusas. Jis tuo pasidalino socialiniuose tinkluose, vieni per kitus pradėjo dalintis tokia sąmokslo teorija.

Na kaip įrodymas, kad taip nėra, gali būti tas pats Iranas, kuriame sparčiai plinta koronavirusas, o ten nėra, o ten apie jokį 5G ryšį ir apskritai apie internetą ten sunkiai eina kalba“, – sako profesorius.

Melaginga informacija

Šiuo metu Irane COVID-19 yra užsikrėtęs daugiau nei 87 tūkstančiai žmonių. o 5G ten nėra.

S. Čaplinskas sutinka, kad neįmanoma, jog elektromagnetinė spinduliuotė sukeltų virusinę infekciją. „Man labai patiko pasakymas: pusiau žinojimas ir sąmonė gali nuvesti labai toli. Paprastai tie žmonės, kurie yra protingi, žingeidūs, domisi, bet vat jie iš vienos srities paima žinią ir perkelia į kitą ir tada gaunasi neaiški sąmokslo teorija.

Paimkite kitą dalyką. Šiandien ryte radau išpurkštas chlorkalkėmis, kažkokiu chloro tirpalu visą laiptinę. Pasirodo kitoje laiptinėje atsieit kažkas buvo kontakte su koronavirusu. Reportaže mačiau, kad Pravieniškėse yra plaunama, purškiama – dėl viso pikto. Man tai primena kitą humorą, kaip vienas kolega sakė: balkone laiko vieną slidę, nes kita sulūžusi. O kam? Ai, dėl viso pikto.

Tai čia panašiai gaunasi. Kadangi žmonės išgirdo, kad virusas, tam tikrą laiką išlieka aplinkoje, pradedame dabar purkšti laiptines ar dar geriau – gatves. Lygiai taip pat su 5G ryšiu. Kadangi vis tik eina diskusijos apie įvairią spinduliuotę, kaip ji gali pakenkti, tai geriau mes galvotume apie tą patį Astravą, kur tikrai gali būti realus pavojus, jei ten kas nors atsitiktų, nei apie 5G ryšį“, – įsitikinęs profesorius.

5G ryšio Lietuvoje net nėra ir greitu metu nebus

Anot „Infobalt“ direktoriaus Mindaugo Ubarto, Lietuvoje šiuo metu 5G ryšio – nėra. „Lietuvoje buvo paleistas 5G dvi bazinės stotys nekomerciniam naudojimui. Ir jos buvo paleistos 2018 metų pabaigoje, prieš pat Kalėdas ir išjungtos, kai baigėsi suteikti leidimai 2019 metų pavasarį. Jos buvo gyvai eteryje, veikė“, – sako M. Ubartas.

Jokių anomalijų, sako jis, šalia šių bazinių stočių nebuvo užfiksuota. „Ir negali būti užfiksuota. 5G, reikia suprasti, kad tai marketinginis pavadinimas tam tikros technologijos. O pati technologija yra perduodama tam tikrais dažniais. Tie, kurie šaukia, kad kenkia 5G, jie visi tikrai neturi kažkokio išsilavinimo. Nes 5G gali būti įdiegtas 800 MHz ir 3500 MHz arba 3,5 GHz dažniuose. Tai kuris iš jų yra tas blogasis?“, – retoriškai klausia M. Ubartas.

Mindaugas Ubartas ir Audrius Stasiulaitis

Anot jo, paniką kelia žmonės, kurie mažai išmano fiziką. „Jie labai puikiai naudojasi WI-FI, kuris veikia 2,4 ir 5,4 GHz dažniuose, bet šaukia ant 5G. Prieš tau šaukė ant 4G, ant 3G. Galų gale, mes kažkada ėjome su kirviais prieš pramonės revoliuciją“, – sako M. Ubartas.

O ir panikuojantys gali nusiraminti – kol kas nėra aišku, kada Lietuvoje bus 5G ryšys. „Dėka mūsų draugiškų kaimynų iš Rytų Lietuvoje negali būti vykdomas konkursas dažniams, nes yra užblokuota tarptautiniu lygmeniu. Lietuva dabar yra padaryta blackspot'u (juodu tašku – Delfi) 5G diegimui. Mūsų Ryšiu reguliavimo tarnyba dirba tarptautiniu lygmeniu, kalbasi su visa tarptautine bendruomenė, kaip iš šitos situacijos išeiti. Nes Karaliaučiaus situacija leidžia blokuoti mūsų šalies ekonomikos ir technologijų plėtrą“, – sako M. Ubartas.

Tyčia skaldo visuomenę

Pasak jo, tokios teorijos, kaip kad 5G sukelia koronavirusą, atsiranda iš dviejų šaltinių: vieni žmonės jų prisigalvoja dėl žemo išprusimo, o kiti šaltiniai – tyčiniai. „Šioje vietoje, matyt, yra bandoma sutapatinti dvi bangas. Tai viena yra tiesiog viruso banga, o kita bandoma pasakyti, kad tas virusas plinta dėl to, kad yra 5G. Reikėtų žiūrėti, kas ir kodėl nenori, kad vystytųsi tam tikros technologijos arba tam tikri regionai.

Ir tada mes visada randame kvailių su iniciatyva arba šiaip angažuotų žmonių, kurie pila tą benziną į ugnį, o tada prie tos ugnies ateina pasišildyti ir kiti“, – mano M. Ubartas.

Kaip skelbia „Bloomberg“, Kataro Hamad bin Khalifa universiteto tyrėjas Marcas Owenas Jonesas, kurio veiklos sritis yra internetiniai dezinformacijos tinklai, išanalizavo 22 000 pastarųjų dienų „Twitter“ interakcijų, kuriose paminėta „5G“ ir „korona“, ir pranešė, kad rado daugybę paskyrų, užsiimančių, kaip jis sako, „neautentiška veikla“. Jis teigia, kad šie veiksmai turi tam tikrų valstybės remiamos kampanijos bruožų.

„Yra labai aiškių požymių, kad kai kurios iš šių paskyrų priklauso dezinformacijos operacijai“, – teigia M. Jonesas.

M. Jonesas sako, kad kampanija naudoja strategiją, panašią į Rusijos interneto tyrimų agentūros, kuri organizavo dezinformacijos kampaniją 2016 m. JAV prezidento kampanijos metu. Tačiau jis teigia dar nedarantis išvadų, jog už šių veiksmų stovi Rusija ar kuri nors kita vyriausybė arba organizacija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (221)