Kataro Hamad bin Khalifa universiteto tyrėjas Marcas Owenas Jonesas, kurio veiklos sritis yra internetiniai dezinformacijos tinklai, išanalizavo 22 000 pastarųjų dienų „Twitter“ interakcijų, kuriose paminėta „5G“ ir „korona“, ir pranešė, kad rado daugybę paskyrų, užsiimančių, kaip jis sako, „neautentiška veikla“. Jis teigia, kad šie veiksmai turi tam tikrų valstybės remiamos kampanijos bruožų.

„Yra labai aiškių požymių, kad kai kurios iš šių paskyrų priklauso dezinformacijos operacijai“, – teigia M. Jonesas.

M. Jonesas sako, kad kampanija naudoja strategiją, panašią į Rusijos interneto tyrimų agentūros, kuri organizavo dezinformacijos kampaniją 2016 m. JAV prezidento kampanijos metu. Tačiau jis teigia dar nedarantis išvadų, jog už šių veiksmų stovi Rusija ar kuri nors kita vyriausybė arba organizacija.

Niujorke įsikūrusi kompanija „Blackbird.AI“, stebinti internetines dezinformacijos kampanijas, pranešė pastarosiomis savaitėmis pastebėjusi, kad padaugėjo socialinės žiniasklaidos įrašų, propaguojančių 5G sąmokslo teoriją. Per pastarąsias 24 valandas „Twitter“ ir „Reddit“ buvo paskelbta daugiau kaip 50 000 pranešimų šia tema, trečiadienį sakė kompanijos vyriausiasis technologijų vadovas ir vienas iš įkūrėjų Naushadas UzZamanas.

Pasak N. UzZamano, pastebimas „reikšmingas neautentiškos amplifikacijos padidėjimas“ socialinės žiniasklaidos priemonėse, siejant 5G su koronavirusu. Jis svarsto, kad galimai vykdoma koordinuota kampanija, kurioje dalyvauja robotinės paskyros. Kompanija sako, kad naudoja sistemą, kuri analizuoja kalbą, komunikacijos modelius, pranešimų apimtį ir robotinę veiklą, kad identifikuotų „neautentiškus“ socialinės žiniasklaidos įrašus ir bandymus manipuliuoti internetinėmis diskusijomis.

„Blackbird.AI“ neišsiaiškino, kas stovi už šių veiksmų. To nežino ir „Global Disinformation Index“, pelno nesiekiančios organizacijos, kuri seka internetinę dezinformaciją, tyrėjai. „Mes tikrai pastebėjome daug organizuotos dezinformacijos apie 5G ir koronavirusą“, – teigia vienas indekso įkūrėjų Danny Rogersas.

Melagingas istorijas socialinėje žiniasklaidoje gali plačiai skleisti tiek vyriausybinės, tiek nevyriausybinės grupės – pasitelkdamos robotines paskyras, kurias galima nusipirkti arba išsinuomoti, teigia Lee Fosteris, kibernetinio saugumo firmos „FireEye Inc.“ vadovas.

„Kliūtys yra tikrai nedidelės, tad bet koks aktorių skaičius gali replikuoti tas pačias technikas.“

„Twitter“ komentuoti atsisakė. „Reddit“ atstovas pabrėžė, kad kompanija didžiausią dėmesį teikia „žmonių supažindinimui su autoritetingu turiniu ir ekspertais“ ir turi specialias komandas, kurios „identifikuoja ir nuslopina bandymus manipuliuoti turiniu“.

Sąmokslo teorijos apie sveikatos rizikas, susijusias su 5G, skleidžiamos mažiausiai nuo 2016 m. Iš pradžių jos buvo platinamos internetiniuose forumuose ir „YouTube“, o vėliau jas pasigavo svetainė „InfoWars“ ir Rusijos valstybinis transliuotojas RT, kuris sukūrė kelias laidas, įspėjančias, jog 5G gali tapti „pasauline katastrofa“, sukeliančia vėžį žmonėms ir laukiniams gyvūnams.

Anksčiau šiais metais, kai koronaviruso sukelta liga COVID-19 pradėjo plisti iš Kinijos į likusį pasaulį, radikalios grupės puolė tvirtinti, kad virusas susijęs su 5G technologija. Šie pareiškimai galėjo būti susiję su vieno Belgijos gydytojo komentarais, kuriuose jis teigė, kad 5G yra „pavojingas gyvybei“ ir susijęs su koronavirusu, tuo pačiu pažymėdamas, kad „neužsiima faktų tikrinimu“, rašoma žurnalo „Wired“ straipsnyje. Laikraštis, kuris išspausdino gydytojo komentarus, straipsnį išėmė, tačiau tai nesutrukdė sąmokslo teorijai pasklisti.

Kai kurios įžymybės, tarp jų dainininkė M.I.A. ir aktorius Johnas Cusackas, dar labiau pakurstė ugnį, socialinėje žiniasklaidoje paskelbę svarstymų, jog 5G iš tiesų susijęs su viruso plitimu arba kitaip kelia pavojų sveikatai. Tuo tarpu internetinių forumų, tokių kaip „4chan“, vartotojai ėmė raginti žmones vandalizuoti 5G įrangą.

Per pastarąsias dienas Jungtinėje Karalystėje buvo užpulta mažiausiai 20 mobiliojo ryšio antenų, kai kurios padegtos, o britų telekomunikacijų bendrovės paskelbė pranešimų, kuriuose teigiama, kad 5G sąmokslo teorija pakurstė užgaulioti jų darbuotojus. Kai kurie „4chan“ vartotojai džiaugėsi naujiena, kad 5G ryšio antenos sulaukė padegėjų veiksmų, ir ragino kitus sekti jų pavyzdžiu.

Pasak Rydingo universiteto ląstelės molekulinės biologijos docento Simono Clarke'o, šiam susirūpinimui nėra jokio mokslinio pagrindo. „Idėja, kad 5G signalai sukelia COVID-19 yra visiška nesąmonė, – teigia S. Clarke'as. – 5G radijo signalai yra elektromagnetinės bangos, labai panašios į tas, kurias jau naudoja mobilieji telefonai. Elektromagnetinės bangos yra vienas dalykas, virusai – kitas, taigi užsikrėsti virusu nuo telefono antenos yra neįmanoma.“

Kai kurios socialinės žiniasklaidos kompanijos ėmėsi veiksmų, siekdamos apriboti koronaviruso sąmokslo teorijų sklaidą savo platformose. Antradienį „Google“ priklausantis „YouTube“ pareiškė, kad uždraus visus vaizdo įrašus, siejančius 5G technologiją su koronavirusu, teigdamas, kad „bet koks turinys, ginčijantis COVID-19 egzistavimą arba perdavimą“ nuo šiol pažeis „YouTube“ politiką.

Jungtinės Karalystės parlamento komitetas pirmadienį paragino Didžiosios Britanijos vyriausybę pasistengti „sugriauti“ koronaviruso sąmokslo teorijas ir pareiškė, kad vėliau šiais metais planuoja surengti klausymą, kuriame JAV technologijų milžinų atstovų bus prašoma pasiaiškinti, kaip jie tvarkosi su dezinformacijos sklaida savo platformose.

„Jei jie nesugeba greitai išspręsti tokių situacijų, visame pasaulyje teks įvesti reguliavimo režimą, – interviu sakė Skaitmenos, kultūros, žiniasklaidos ir sporto komitetui vadovaujantis parlamento narys konservatorius Julianas Knightas. – Jie privalo rūpintis platesne visuomene, jie turi atsakomybių, ypač per viruso protrūkį, kuris gali paveikti bet ką ir bet kuriuo metu.“