Pranešime spaudai rašoma, kad Dirbti nuotoliniu būtu lengviau, jei turite tam atitinkamus įrankius. Pasak specialistų, juos galima padalinti į dvi kategorijas: tuos, kurie užtikrina ar palengvina darbą su kitais asmenims per atstumą ir tuos, kurie padeda organizuoti savarankišką darbą namuose. Tokių įrenginių ir įrankių dėka nuotolinis darbas bus malonesnis ir lengvesnis, o darbuotojas greitai pastebės didesnį savo efektyvumą.

1. Patikimas maršrutizatorius stabiliam interneto ryšiui

Nuotolinio darbo pagrindas yra online komunikacija. Spartus interneto ryšys lemia ne tik darbo greitį, bet ir patogumą. Maršrutizatoriaus greitis priklauso nuo kelių veiksnių. Reikėtų turėti omenyje tai, kad maksimalus namų interneto greitis nebus didesnis nei operatoriaus tiekiamo ryšio sparta. Taip pat svarbi yra panaudotų maršrutizatoriuje elektroninių sistemų kokybė ir našumas, t.y. procesorius ir RAM atmintis. Laidinio jungiamumo atvejais GigabitEthernet (1000 Mb/s = 1 Gb/s) ryšys yra dešimt kartų spartesnis nei FastEthernet (100 Mb/s). Dideli skirtumai būdingi Wi-Fi jungiamumo greičiams. Wi-Fi greitis priklauso nuo naudojamo belaidžio standarto bei kitų parametrų (antenų skaičiaus, MU-MIMO/SU-MIMO technologijos ir radijo kanalo pločio). Populiariausias šiuo metu yra Wi-Fi 5 arba 802.11ac standartas, tačiau prekyboje jau galima rasti spartesnių ir naujos kartos Wi-Fi 6 (802.11ax) maršrutizatorių.

2. Poreikius atitinkantis nešiojamas kompiuteris

Darbui skirtas kompiuteris turėtų užtikrinti maksimaliai platų funkcionalumą, būti pakankamai galingas, kad galėtų susitvarkyti su darbo užduotims reikalinga programine įranga ir pasižymėti gera ergonomika, t.y. patogumu. Pasak specialistų, idealus nešiojamas kompiuteris darbui turėtų pasižymėti tokiomis charakteristikomis: lengva ir patvaria konstrukcija, mobilumu, kurį užtikrina maksimaliai ilgas baterijos veikimo laikas (iki 8 val.), jungčių įvairove, SSD disku, mažiausiai 8 GB RAM atminties ir matine ekrano matrica. Dirbantiems su grafika, reikalinga ir pažangi vaizdo plokštė. Jeigu jūsų biure yra stacionarūs kompiuteriai, o namuose neturite darbo poreikių atitinkančio įrenginio, specialistai primena, kad nuotolinio darbo laikotarpiui galite pasinaudoti nešiojamų kompiuterių nuoma. Beje, taupantiems specialistai siūlo pagalvoti apie atnaujintus (angl. refurbished) verslo klasės kompiuterius.

3. Klaviatūra, pelė ir nešiojamo kompiuterio stovas – patogesniam darbui

Klaviatūra ir pelė yra periferinė įranga, be kurios sudėtinga įsivaizduoti patogų darbą naudojantis kompiuteriu. Šiandien nemažai gamintojų siūlo belaidės klaviatūros ir pelės rinkinius, kas leidžia sutaupyti laiko perkant kiekvieną atskirai. Renkantis klaviatūrą ir pelę darbui griežtų rekomendacijų nėra, šiuo atveju svarbiausias yra naudojimosi patogumas ir ergonomika. Žinoma, atkreipkite dėmesį į klaviatūros kalbą, t.y. raidžių išdėstymą. Patogiausi sprendimai yra belaidės klaviatūros ir pelės. Didesnį patogumą ilgesnio naudojimosi metu užtikrins klaviatūros modeliai, kurie turi riešo atramą. Specialistai taip pat rekomenduoja pagalvoti apie nešiojamo kompiuterio stovą. Jis pakelia nešiojamo kompiuterio ekraną į akių lygį ir tokiu būdu padeda išvengti nugaros ir kaklo skausmų.

4. Internetinė kamera – tiems, kam būtinos vaizdo konferencijos

Net ir pigiausia internetinė kamera leis surengti vaizdo konferenciją ar atlikti vaizdo skambučius internetu. Šiuo metu internetinę kamerą turi praktiškai kiekvienas nešiojamas kompiuteris. Tačiau jeigu turite labai daug vaizdo skambučių arba jūsų įrenginys nėra aprūpintas nešiojamas kamera, rekomenduojama pagalvoti apie kokybiškos internetinės kameros įsigijimą. Internetinė kamera pravers ne tik vaizdo pokalbiams, bet taip pat leis įrašyti trumpus filmukus ar stebėti namus. Renkantis internetinę kamerą specialistai siūlo atkreipti dėmesį į tokius parametrus: raišką, ryškumo reguliavimą, vaizdo įrašų sklandumą (kadrų per sekundę reikšmę), integruotą mikrofoną ir kitas papildomas funkcijas.

5. Spausdintuvas-skeneris-kopijuoklis – našiam darbui su dokumentais

Kartais gali pasirodyti, kad spausdintuvas šiandien jau nėra toks būtinas kaip buvo prieš porą metų. Tačiau nepaisant internetinių paslaugų plėtros, duomenų debesyje saugyklų bei nešiojamų duomenų laikmenų populiarumo, egzistuoja nemažai situacijų ir darbo sričių, kai spausdintuvas yra būtinas. Renkantis spausdintuvą namams, specialistai siūlo apsvarstyti daugiafunkcinio įrenginio, t.y. spausdintuvo, skenerio ir kopijuoklio viename įsigijimą. Toks trys-viename įrenginys leis namuose užtikrinti efektyvų darbą su dokumentais. Optimaliu pasirinkimu namams arba nedideliam biurui yra rašaliniai spausdintuvai su nuolatinio rašalo papildymo sistema, užtikrinančia itin mažas spausdinimo sąnaudas.

6. Belaidės ausinės darbui – didesnei koncentracijai

Ne paslaptis, kad kai kurie žmonės lengviau susikaupia grojant mėgstamai ar koncentraciją skatinančiai muzikai, todėl naudoja ausines. Iš tikrųjų ausinės leidžia atsiriboti nuo aplinkos garsų, nusiraminti ir susikaupti. Specialistai pataria darbui rinktis ausines ne tik su mikrofonu, kurio dėka galėsite nuotoliniu būdu bendrauti su kolegomis, bet taip pat su triukšmo slopinimo funkcija. Vertėtų paminėti, kad skiriamos ausinės, kurios pasižymi aktyviu ir pasyviu triukšmo slopinimu. Ausinės su pasyviu triukšmo slopinimu paprastai būna didesnės ir sunkesnės. Tokių modelių konstrukcijose naudojami specialūs sluoksniai, kurie sugeria aplinkos triukšmo bangas. Ausinės su aktyviu triukšmo slopinimu yra kiek mažesnės, todėl patogesnės.

7. Oro valytuvas

Geresnė oro kokybė reiškia geresnę savijautą, be kurios apie efektyvų darbą negali būti ir kalbos. Oro valytuvas – tai labai nedidelis įrenginys, kurį galima pastatyti ant grindų praktiškai bet kurioje vietoje. Šio įrenginio užduotis yra nuolat filtruoti jūsų namų orą ir valyti jį nuo visokių nešvarumų dalelių.

8. Patogi kėdė ir stalas – darbo vietos ergonomikos garantija

Sėdimas darbas reiškia didelį stuburui tenkantį krūvį. Dėl šitos priežasties negalima pro pirštus žiūrėti į darbui skirtų baldų pasirinkimą. Renkantis ergonomišką darbo kėdę svarbu atkreipti dėmesį į plačias reguliavimo galimybes: sėdynės aukščio, gylio, porankių. Taip pat verta atsižvelgti į įvairius patogumą padidinančius aspektus, pavyzdžiui, specialią pagalvėlę juosmens ar kaklo srityje. Renkantis darbo stalą pagalvokite apie tai, ar jums reikalingas variantas su stalčiukais ir atsižvelkite į tokius dalykus, kaip aukščio reguliavimas bei vieta laidams paslėpti.

9. Nepertraukiamo maitinimo šaltinis (UPS) – apsauga nuo maitinimo avarijų

Kiek kartų būdavo, kad kompiuteris išsijungdavo be aiškios priežasties? Dažnai priežastys slypi ne įrangos gedime, o gali būti susijusios su trumpalaikėmis elektros tinklo problemomis, pavyzdžiui, pasikeitusia įtampa. Žinoma, tokios situacijos nėra dažnos, tačiau, ką daryti jei dingsta elektra, o darbą turite atlikti skubiai? Nepertraukiamo maitinimo šaltinis (UPS) padės jums apsisaugoti nuo maitinimo tiekimo šuolių, maitinimo tiekimo sumažėjimų ar maitinimo tiekimo nutrūkimo, todėl ruošiantis nuotoliniam darbui vertėtų pagalvoti apie tokio įrenginio turėjimą savo namuose.

10. Įrenginių valymo priemonės – svarbi ne tik rankų higiena

Rūpindamiesi savo sveikata privalome nepamiršti ir apie darbo vietos švaros palaikymą. Šiuo atveju kalba ne tik apie dulkių siurbimą ir patalpų vėdinimą. Labai svarbu pasirūpinti savo įrenginių higiena, o tam pravers specialios kosmetinės valymo priemonės: purškikliai ekranams valyti, šluostės ir suspaustas oras klaviatūrai. Pripažinkime, šios priemonės nekainuoja daug, jų naudojimas neužims daug laiko, o efektus matysime iškart bei dirbti bus kur kas maloniau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)