Neseniai „Facebook“ vykdomoji direktorė Sheryl Sandberg pareiškė, kad ji jaudinasi dėl paauglių pamėgtos „TikTok“ programėlės keliamos grėsmės. „NBC“ duotame interviu ji sakė: „technologijų pasaulyje mes varžomės dėl kiekvienos jūsų dėmesio minutės. Kiekvieną dieną, kai mano vaikai į rankas paima telefoną, jie įsijungia „TikTok“ programėlę.“

Laidos vedėjo paklausta, ar ši yra susirūpinusi dėl „TikTok“ plėtros, Sheryl Sandberg į tai atsakė teigiamai. „Žinoma, jie yra dideli, auga labai greitai, pasiekė labai didelį vartotojų skaičių greičiau, nei mes kada nors esame tai padarę. Mums rūpi ir mes privalome nerimauti dėl bet kokių inovacijų“, – sakė ji.

O nerimauti tikrai yra dėl ko. Skaičiuojant nuo praėjusio lapkričio, „TikTok“ pasiekė įspūdingą aplikacijos atsisiuntimų skaičių – net 1,5 milijardo ir atsiliko tik nuo „Facebook“ bei „Instagram“.

Kai kurie „TikTok“ formatą laikė puikia alternatyva programoms, tokioms kaip „Instagram“. Štai „Snap“ generalinis direktorius Evan Spiegel sausį teigė, kad, jo manymu, „TikTok“ galėtų aplenkti „Instagram“, nes ši programėlė remiasi „talentu“, o ne socialiniais postringavimais.

Tačiau ne viskas taip gražu, kaip norėtųsi. „Facebook“ vykdomoji direktorė Sheryl Sandberg iškėlė klausimą dėl „TikTok“ kilmės. Programėlės kūrėja yra Kinijos milžinė „ByteDance“. „Tai yra Kinijos įmonė ir jeigu žmonės yra susirūpinę dėl savo duomenų saugumo, manau, tam yra priežastis“, – sakė ji.

JAV įstatymų leidėjai sunerimo, ar „TikTok“ neteikia vartotojų duomenų Kinijos vyriausybei. „TikTok“ vadovai atmetė kaltinimus pareikšdami, kad amerikiečių vartotojų duomenys yra saugomi Valstijose esančiuose serveriuose.

Sheryl Sandberg nėra pirmoji prabilusi apie „TikTok“ privatumo politiką. „Reddit“ generalinis direktorius Steve Huffman teigė, kad „TikTok“ jis vertina kaip „šnipinėjimo programą“. Tokios kalbos paskatino uždrausti JAV armijos ir karino jūrų laivyno kareiviams naudotis šia programėle.