Viską mesti ir pradėti iš naujo nėra paprasta, tačiau – neabejotinai įdomu. Tai patvirtina šios 41-erių metų moters istorija. Technologijos Rasą domino jau seniai, todėl ji ne tik ryžosi naujiems mokslams, bet ir įstojo į ketvirtąjį mentorystės programos „Women Go Tech“, kuri padeda moterims įsitvirtinti technologijų sferoje, sezoną. „Daug metų svarsčiau, kaip įdomu būtų dirbti toje srityje, juk ji turi tiek daug galimybių. Technologijos kuria didelę vertę – palengvina, o kartu ir paįvairina žmonių kasdienybę. Norėjau būti to dalimi“, – pranešime spaudai atvirauja moteris.

Keisti karjerą stabdė dvi priežastys

R. Sapronienės karjeros istorija susideda iš dviejų dalių: prieš ir po. Iki darbo technologijų srityje Rasa devynerius metus dirbo viešbučių versle. Moteris yra baigusi verslo vadybą, todėl atrodė natūralu pasirinkti šią sritį. „Stengiausi gerai atlikti darbą ir man tikrai sekėsi. Vis tik jutau, kad pardavimai ne mano sritis“, – prisimena moteris.

Jos teigimu, nors technologijos ir jų teikiamos galimybės domino seniai, pasiryžti įgyvendinti savo svajonę stabdė keletas priežasčių. Pirmoji – tai pokyčių ir stabilumo praradimo baimė. Moters vaikai tuo metu buvo maži, tad išeiti į niekur, pradėti vėl mokytis ir ieškoti savęs atrodė nelogiška. Antroji priežastis buvo iš aplinkos sklidę stereotipai, kad moterys ir technologijos yra nesuderinama. „Dažnai tekdavo išgirsti, kad moterims yra sunkiau susidoroti su loginėmis užduotimis. Galbūt žmonės nesuprasdavo šios srities, todėl galvodavo, kad vyrams čia turėtų sektis geriau“, – svarsto R. Sapronienė.

Rasa Sapronienė

Prieš penkerius metus moters smalsumas po truputį peraugo į veiksmus: Rasa pradėjo savarankiškai domėtis, kaip kuriamos interneto svetainės ir kaip jose kursuoja duomenų srautai. Galiausiai, prieš 2,5 metų, moteris užsirašė į pirmuosius programavimo kursus. Štai čia galime pradėti kalbėti apie antrąjį Rasos karjeros bei gyvenimo etapą.

Įtraukė IT sritis

JAVA programavimo kursai, kuriuos pasirinko Rasa, vykdavo vakarais, o dienos metu ji tebedirbo senajame darbe. Visai tai reikėjo suderinti ir su dėmesio skyrimu savo šeimai, todėl lengva nebuvo. Galiausiai Rasa priėmė sprendimą išeiti iš darbo ir pasišvęsti studijoms.

IT sritis mane įtraukė – supratau, kad tikrai dirbu ne tokį darbą, kokį turėčiau. Žinoma, baimių tebebuvo. Jei artimiems žmonėms užsimindavau, kad man būtų smagu pereiti į šią sritį, sakydavo, kam tau to reikia, juk tu turi gerą darbą! Džiaugiuosi, kad aplinkoje buvo keli žmonės, kurie mane labai motyvavo. Jų palaikymo užteko, kad galutinai priimčiau sprendimą. Supratau, kad jei man ir nepavyktų programuoti, turiu įvairių savybių bei įgūdžių, kurie padės įsitvirtinti kitoje pozicijoje“, – pasakoja R. Sapronienė.

Sunkiausia – rasti pirmą darbą

Šiuo metu Rasa dirba IT kokybės užtikrinimo asistente, didelėje draudimo bendrovėje. Specialistė interneto svetainėms kuria regresinius testus, kurie leidžia tikrinti, ar naujas funkcionalumas, kuris bus įdiegtas, nesugadins jau esančio. Be to, ji testuoja, ar interneto svetainės gali atlaikyti labai didelius lankytojų srautus. Šis darbas Rasai labai patinka, o tolimesnis moters tikslas – toje pačioje įmonėje po kelerių metų dirbti programuotoja.

„Rasti pirmą darbą, kai keiti karjeros sritį, nėra lengva. Juk visur reikalaujama bent minimalios patirties. Turiu pažįstamų, kurie kartu su manimi baigė programavimo kursus ir dar ne visi įsidarbino. Tokiu atveju gali kilti minčių pasiduoti – juk pradžioje visuomet jaučiamės užsidegę, o, jei kažkas nesiseka, šis entuziazmas slopsta. Todėl esu labai dėkinga, kad mane šiam darbui rekomendavo „Vilnius Coding School“, kur mokiausi programuoti. Kaip ir darbdaviams, kad manimi patikėjo“, – mintimis dalijasi moteris.

Padėjo bendruomenė ir mentorius

Praėjusį rudenį R. Sapronienė įstojo į moterų mentorystės programą „Women Go Tech“. Rasos pastebėjimais, visas programos dalyves vienija noras tobulėti, smalsumas pažinti ir atrasti, o kartu ir proto aštrumas. „Be to, jos ir užsispyrusios, nes žengiant šiuo keliu to tikrai reikia. Ši sritis labai dinamiška, todėl turi nuolat tobulėti ir mokytis, domėtis naujovėmis, bendrauti ir semtis patirties iš kitų“, – priduria R. Sapronienė.

Moters teigimu, labai svarbu turėti mentorių, kuris padėtų eiti nauju keliu ir įkvėptų siekti užsibrėžtų tikslų. Geriausia, kad tai būtų žmogų dominančios srities specialistas, žinantis, kokių kliūčių kelyje pasitaiko ir kaip jas įveikti. R. Sapronienei pasisekė: programoje jai buvo paskirtas mentorius Vytautas Ašeris, „Danske Bank“ turto ir investicijų valdymo padalinio Lietuvoje vadovas, kuris nukreipė moterį teisinga linkme. „Sunku net patikėti, kokį didelį palaikymą gavau – tiek iš programos bendruomenės, tiek ir iš mentoriaus. Vytautas man padėjo ne tik susidėlioti tobulėjimo planą, bet ir jo siekti. Po susitikimų su juo kaskart jaučiu, kad kalnus galiu nuversti. O juk galėjau čia ir neatsirasti – anketą pretenduoti į programą užpildžiau paskutinę dieną“, – šypsosi R. Sapronienė.

Stereotipai liko kitoje aplinkoje

Pradėjus žengti technologijų keliu visi lyčių stereotipai pasiliko kitoje aplinkoje. Moters teigimu, tiek dirbant naujame darbe, tiek lankant kursus ar mentorystės programą, kaip ir bendraujant su technologijų specialistais, tokių kalbų, kad moterims čia ne vieta, nebuvo. Atvirkščiai – moterys šioje srityje yra labai gerbiamos ir geba pasiekti aukštų pozicijų. Be to, ir R. Sapronienės artimųjų požiūris smarkiai pasikeitė, matant, kaip moteris čia atranda save.

Rasos patarimas visiems, svarstantiems apie karjeros keitimą, – išsigryninti, kas tikrai tinka ir patinka. „Atradus tokią sritį, viskas tarsi savaime klostosi. Tuomet nejauti, kad eini į darbą ar pavargsti, nes tau įdomi tavo veikla. Taip pat svarbu nenuleisti rankų, įdėti visas įmanomas pastangas ir atrasti žmonių, kurie tavimi patikės“, – apibendrina R. Sapronienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)