Viena Rusijoje gyvenanti katė jau gali vėl vaikščioti, bėgioti ir net lipti laiptais, kai veterinarai nušalusias pašalintas galūnes pakeitė 3D spausdintuvu atspausdintais titano protezais.

Pilkakailei katei Dymkai yra maždaug ketveri metai. 2018 metų gruodį Sibire esančiame Novokuznecko mieste pro šalį važiuojantis vairuotojas rado šią katę ir nuvežė ją į vieną kliniką Novosibirske, skelbia rusų laikraščio „Komsomolskaja pravda“ interneto svetainė.

Dymka taip nušalo letenas, ausis ir uodegą, kad veterinarui Sergejui Gorškovui teko viską amputuoti, rašo „ The Moscow Times“. Atšiauriomis Sibiro žiemomis šios Novosibirsko klinikos veterinarai sulaukia mažiausiai penkių ar septynių kačių, kurioms nušąla letenos, ausys ar nosys, laikraščiui sakė veterinaras.

Dymka

S. Gorškovas ir jo kolegos iš tos pačios klinikos bendradarbiavo su Tomsko politechnikos universitetu, kuris Dymkai sukurė protezus. Mokslininkai sukūrė ir pritaikė kalcio fosfato sluoksnį, kuris padėjo implantuoti titanines galūnes į katės letenų kaulus, o taip pat sumažino infekcijos ir implantų atmetimo riziką, pranešime sakė Tomsko politechnikos universiteto atstovai.

Proceso metu mokslininkai nuskenavo Dymkos kojas kompiuteriniu tomografu, kad sumodeliuotų ir vėliau 3D spausdintuvų atspausdintų titaninius strypus. Naujieji implantai katei buvo implantuoti praėjusių metų liepą: pirmiausia priekinėse letenose, o vėliau ir galinėse, skelbia „Novosibirsk News“.

Veterinarijos klinika gruodžio 10 d. „YouTube“ svetainėje pasidalino vaizdo įrašu, darytų praėjus septyniems mėnesiams po operacijos. Dymka lengvai vaikšto, rąžosi ir žaidžia.

Vaizdo įraše parodoma letenos vieta, kurioje katės kojos susijungia su implantais. O Dymkos „batukais“ tapo lanksčios medžiagos antgaliai su tekstūriniais „padais“.

Dymka yra antroji katė pasaulyje su keturiais metaliniais protezais. 2016 metais ta pati klinika Novosibirske atliko panašią operaciją ir pritaisė titaninius implantus katinui Ryžikui, kuris taip pat nušalo letenas, kurias teko amputuoti, pažymi „The Moscow Times“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)