Tiesa, autorių ir kitų teisių turėtojų prašymas pateikti informaciją apie tai, kiek lėšų buvo surinkta už nelegalaus turinio platinimą per UAB „Paysera” mokėjimo sistemas, nebuvo patenkintas ir šios informacijos bendrovė neatskleidė, rašoma pranešime spaudai.

„Visų autorių vardu dėkojame Lietuvos bankui už paramą legalaus turinio kūrėjams. Tai parodo, kad kovoje su piratavimu esame daug stipresni ir, svarbiausia, vieningi. Drauge žengėme stiprų žingsnį piratavimo eros pabaigos link, bet mūsų kova toli gražu dar nebaigta“, – sako audiovizualinių kūrinių autorių teisių gynimo asociacijos AVAKA vadovas Darius Vaitiekūnas.

Lietuvos banko Priežiūros tarnyba autorių teisės atstovaujančioms asociacijoms siųstame laiške nurodo, kad reaguodami į minėtų organizacijų pateiktą informaciją dėl interneto svetainėje www.filmai.in vykdomos veiklos, kuria pažeidžiamos autorių teisės, kreipėsi į UAB „Paysera LT“. Lietuvos bankas rekomendavo įvertinti paslaugų teikimą asmenims, susijusiems su interneto svetaine www.filmai.in bei kitomis panašaus pobūdžio interneto svetainėmis, kuriose yra platinama audiovizualinio turinio informacija.

2020 m. vasario 6 d. Lietuvos bankas gavo „Paysera LT“ raštą, kuriame įstaiga nurodė priėmusi sprendimą nebetęsti esamų ir nebeužmegzti naujų dalykinių santykių su asmenimis, susijusiais su interneto svetaine www.filmai.in bei kitomis interneto svetainėmis, kuriose, valstybės institucijų manymu, neteisėtai viešai skelbiamas autorių teisių saugomas turinys.

Vis dėlto, praėjus beveik dviems savaitėms po UAB „Paysera LT” atsakymo, jų paslaugos liūdnai pagarsėjusiai svetainei nėra nutrauktos ir vadinamuosius „taškus” galima įsigyti be didesnio vargo. Svarbu tai, kad mokėjimo paslaugos iki šiol teikiamos ne tik Filmai.in, bet ir jos veidrodinėms svetainėms, sukurtoms apeiti spalio mėnesį įvestą blokavimą.

Dar 2019 m. spalio mėnesį Lietuvos radijo ir televizios komisija (LRTK) įtraukė Filmai.in į svetainių, nelegaliai platinančių autorių teisėmis saugomą turinį, sąrašą ir nurodė ją blokuoti. Tokį LRTK sprendimą spalio pradžioje sankcionavo Vilniaus apygardos administracinis teismas. UAB „Paysera“ buvo vienintelė, kuri teikė mokėjimų paslaugas Filmai.in, nes prieš kurį laiką tokias paslaugas šiai svetainei sustabdė Lietuvoje veikiantys komerciniai bankai bei mobiliojo ryšio operatoriai.

Primename, kad sausio 22 d. Lietuvos gretutinių teisių asociacija AGATA, įvairių sričių Lietuvos autorius vienijanti asociacija LATGA ir asociacija AVAKA kreipėsi į Lietuvos banko Priežiūros tarnybą, prašydamos įpareigoti mokėjimų bendrovę „Paysera“ stabdyti paslaugų teikimą nelegalų turinį talpinančiai svetainei Filmai.in.

Kartu buvo prašoma pateikti informaciją ir apie tai, kiek lėšų buvo surinkta už nelegalaus turinio platinimą per jų mokėjimo sistemas tam, kad būtų įvertintas Lietuvos kūrėjams padarytos žalos dydis.

„Visa piratavimo industrija iki šiol gyveno labai patogiai, sakyčiau, net įžūliai. Filmai.in vadovas neseniai teigė, kad per metus jie sumoka 150 tūkstančių eurų PVM, ir Valstybinė mokesčių inspekcija tai patvirtino. Per metus – daugiau nei 714 000 eurų už nelegaliai platinamus filmus bei serialus. Tai iš kūrėjų pavogta suma. Situaciją stebėsime, tačiau neatmetame galimybės kreiptis ir į Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą“, – sako D. Vaitiekūnas.

Autorių teisių gynėjų nuomone, būtina keisti šiuo metu galiojantį reguliavimą, numatant, kad valstybės institucijos kompleksiškai spręstų nelegalaus turinio platinimo internete problemą. Siūloma neapsiriboti vien tik interneto svetainių blokavimu, tačiau ir numatyti teisę Lietuvos bankui duoti privalomus nurodymus mokėjimo paslaugų teikėjams apriboti atsiskaitymus.

„Norėtume pažymėti, kad Lietuvos bankas palaiko autorių ir autorių teises ginančių organizacijų interesus ir, neviršydamas nustatytos kompetencijos, deda visas pastangas, kad Lietuvos finansų sektorius būtų kuo skaidresnis ir neprisidėtų prie finansinių paslaugų teikimo asmenims, kurių vykdoma veikla pažeidžia autorių teises”, – nurodo Lietuvos banko atstovė Auksė Trapnauskaitė.

Mūsų šalies rinkai neteisėtai filmus platina apie 200 interneto svetainių, TV turinį – 60, muziką – 75, knygas – apie 20. 2018 m. Filmai.in unikalių lankytojų skaičius siekė 8 milijonus per mėnesį, įvedus blokavimo įstatymą, lankytojų srautas sumažėjo iki 4 milijonų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)