Valentino dienos metu naujai prie pažinčių programėlių prisijungę vartotojai yra linkę prarasti budrumą ir patekti į jais bandančių pasinaudoti sukčių ir programišių pinkles. ESET Lietuva kibernetinio saugumo specialistai pataria į ką reikėtų atkreipti dėmesį naudojantis pažinčių programėlėmis ir naršyti saugia, rašoma pranešime spaudai.

Per daug profesionalios nuotraukos

Naršant po pažinčių programas jus sužavėjo nuostabaus grožio mergina ar vaikinas? Nepamirškite, kad pirmas įspūdis gali būti apgaulingas.

Internetiniai sukčiai yra linkę naudoti itin patrauklias nuotraukas, kurios dažniausiai neatspindi tikrojo profilio vartotojo išvaizdos, lyties. Jeigu pradėjote bendrauti su tokio profilio savininku ir Jums kilo įtarimas, kad profilis gali būti netikras, paprašykite šio asmens atsiųsti nuotrauką, kurioje jis yra drauge su savo šeimos nariais arba yra kitoje, šį žmogų identifikuoti padėsiančioje, aplinkoje. IT specialistai taip pat pataria profilio nuotrauką patikrinti per Google paieškos sistemą. Jeigu Google paieškoje radote identišką nuotrauką, kuri priklauso kitam asmeniui arba yra reklaminės kampanijos dalis – gali būti, kad per pažinčių programėlę susipažinote su Jumis pasinaudoti bandančiu sukčiumi.

Rekomenduojama naudoti tik patikimas, į savo narių apsaugą investuojančias mobiliąsias programėles bei internetines pažinčių svetaines, kurių saugumo politikos ir sukčius atpažįstantys algoritmai geba atpažinti netikrus profilius. Specialistai rekomenduoja nesisiųsti mobiliųjų aplikacijų iš nepatikimų svetainių bei naudotis tik oficialiomis „Google Play“ bei „App Store“ parduotuvėmis. Specialistai ragina būti atidiems ir prieš siunčiantis programas atkreipti dėmesį į jų aprašymus, neigiamus įvertinimus ir komentarus.

Greitas prisipažinimas meilėje

Atkreipkite dėmesį į pažinčių programėlėje sutiktus kontaktus, kurie yra linkę neįprastai greitai Jums prisiekti meilėje arba yra itin malonūs. Jus bandantys apgauti programišiai bandys greitai pradėti „rimtus“ santykius, siekdami pelnyti palankumą ir pasitikėjimą.

Įtarimą turėtų kelti per kelias pirmąsias bendravimo dienas pareikšti romantiški jausmai, kadangi tai gali būti apgavikų bandymas iš Jūsų išvylioti Jūsų asmeninius duomenis. Šie programišiai gali žadėti amžiną meilę, rodyti itin daug dėmesio, žadėti įvairiausias pramogas, pasiūlyti keliones, išvykas.

Jokiu būdu neperveskite pinigų nepažįstamiems asmenims, neatskleiskite savo paskyrų prisijungimo duomenų, nespauskite ant šių kontaktų atsiųstų nuorodų, net jeigu Jums būtų sakoma, kad nuoroda veda į romantišką viešbutį ar kitą patrauklią pramogą. Tai gali būti programišių vykdomas „Phishing“ tipo sukčiavimas, bandant gauti asmeninę informaciją. Dažniausiai programišiai bando pasisavinti slaptažodžius, siųsdami laiškus, kurie imituoja tikras el. svetaines arba pranešimus ir prašo vartotojų nurodyti asmeninę informaciją - slaptažodžius, prisijungimo duomenis, asmens kodą, telefono numerį ir kita. Kibernetinio saugumo specialistai rekomenduoja apie įtartinus kontaktus pranešti pažinčių programėlės moderatoriams, o patį kontaktą užblokuoti arba pašalinti iš sekamų draugų.

Kvietimas pratęsti pokalbį „intymioje aplinkoje“

Dar vienu pavojaus signalu gali tapti apgavikų bandymas jus nukreipti į kitą bendravimo platformą. Jeigu per pažinčių programą naujai atsiradęs gerbėjas Jus iš karto kviečia pokalbį perkelti į kitą mobiliąją programėlę arba internetinę svetainę - vertėtų sunerimti.

Specialistai pastebi, kad pažinčių programos ir portalai paprastai turi saugumo politikas, kurios padeda apsaugoti naudotojus nuo programišių ir apgavikų. Siekiant išvengti taikomų saugumo politikos taisyklių ir nepapulti į pažinčių programėlės užblokuotų vartotojų sąrašą, programišiai yra linkę nerizikuoti savo profiliu ir neretai kviečia savo aukas perkelti pokalbius į kitą, mažiau saugią vietą internete - pavyzdžiui netikrą svetainę, kurioje gali slėptis kenkėjiškas kodas arba kompiuterinis virusas.

Netikros svetainės gali būti įvairios. Vienas iš apgaulės atvejų yra kuomet programišiai sukuria žinomos svetainės, kaip pavyzdžiui „Facebook“ kopiją, imituojant šio portalo atskirą domeną. Kitas tipas, vadinamas „homograph attack“, vyksta, kuomet svetainės adresas yra nežymiai pakeičiamas adreso eilutėje. Netikrus svetainės adresus kuriantys programišiai gali užregistruoti šių svetainių domenus bei įsigyti galiojančius saugumo sertifikatus „https“. Tai vis tobulėjančių kibernetinių sukčiavimo atvejų pavyzdys. Daugelis šiuolaikinių naršyklių, tokių kaip „Chrome“ ir „Firefox“, jau geba atpažinti apgaulingas svetaines, tačiau specialistai rekomenduoja naudoti papildomus apsaugos sprendimus – išmaniajame įrenginyje įdiegti antivirusinę programą, kuri padės atpažinti kenkėjiškas svetaines ir užkirs kelią į įrenginį bandant atsiųsti kompiuterinį virusą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)