Iš tikrųjų ši idėja nėra nei nauja, nei kažkuo labai ypatinga. Tačiau profesoriaus Jeremy’io Munday’aus darbas yra unikalus tuo, kad mokslininkai iš tikrųjų bandys sukurti prototipus ir užrašė pagrindinius koncepcijos duomenis. Jie bandys sukurti atvirkštinę saulės jėgainę, kuri turėtų sukurti maždaug ketvirtadalį tos energijos, kurią išgauna įprasti saulės elementai.

Munday’us teigia, kad saulės jėgainės yra paprasti karščio varikliai. Žemė (ir jėgainių kolektoriai) yra palyginti šalta, todėl ją pasiekia daug saulės energijos. Tačiau naktį, kai Saulė pasislepia už horizonto, Žemė tampa tuo karštuoju kūnu, o kosmosas - šaltuoju. Tereikia sukurti tokius elementus, kurie išnaudotų šį skirtumą.

Munday’aus komandos idėja - termoradiaciniai, o ne fotovoltiniai elementai. Įprastos saulės jėgainės, naudojančios fotovoltinius elementus, sugeria matomą šviesą ir ją paverčia elektros energija. Mokslininkai nori sukurti elementus, kurie sugertų žymiai didesnio bangos ilgio energiją, kurią naktį spinduliuoja vėstanti Žemė. Tam reikės ypatingos vietos ir ypatingų medžiagų - Munday’aus komanda šiuo metu kuria gyvsidabrio junginius, kurie geriausiai tiktų šiai funkcijai.

Mokslininkai mano, kad tokios jėgainės išgautų keturiskart mažiau energijos nei tos, kurios dirba dieną. Tačiau jos galėtų būti lengvos, kilnojamos ar veikti kartu su įprastomis saulės jėgainėmis, taip pagerindamos jų efektyvumą ir išnaudodamos tą pačią infrastruktūrą.