Kokia yra saugi temperatūra?

„Topo centro“ ekspertai tikina, kad ličio jonų baterijos, naudojamos visuose šiuolaikiniuose telefonuose, gali veikti temperatūrose nuo -15 iki 45 laipsnių Celsijaus, rašoma pranešime spaudai. Tačiau temperatūrai priartėjus prie nulio, jau galite pajusti, kad telefono baterija net ir tokioje išsikrauna kur kas greičiau.

Jeigu norite savo telefoną krauti, saugios temperatūros amplitudė yra dar mažesnė – ličio jonų baterijas rekomenduojama krauti temperatūroje tarp 10 ir 30 laipsnių. Specialistų teigimu, populiaru trumpiau šaltyje tarnaujančiai telefono baterijai pagelbėti kartu su savimi nešiojantis išorinę baterija (angl. powerbank), tačiau būkite tikri, kad telefono įkrova nevyksta neigiamoje temperatūroje – taip galite rimtai pakenkti abiems baterijoms ar net jas sugadinti.

Telefoną laikykite arčiau savęs

Jei norite, kad jūsų telefonas išliktų šiltas, Ekspertai rekomenduoja jį laikyti priekinėje kelnių, vidinėje švarko, striukės ar palto kišenėje. Dažnam vyrui net nereikės keisti įpročių, tačiau moterims, pratusioms savo išmanųjį laikyti rankinėje – reikės įdėti papildomų pastangų. Ir nors daugelis iki šiol jaudinasi dėl telefonų skleidžiamų elektromagnetinių bangų, šiuolaikinių įrenginių radiacija yra itin silpna ir ji žmogui nėra perduodama net ir per nedidelį barjerą, tokį kaip džinsų medžiaga.

Naudokitės išmaniais aksesuarais

Šaltą dieną telefoną laikant telefoną giliai – jį ypač nepatogu traukti iš kišenės: tenka atsisegti nusiimti pirštines, atsisegti striukę, be to ir pirštai dėl šalčio juda sunkiau. Taigi šalti orai yra tas laikas, kuomet įvertiname savo turimus išmaniuosius aksesuarus, kuriais galime valdyti pagrindines telefono funkcijas. Išmaniuosiuose laikrodžiuose galima matyti visus praleistus pranešimus, atmesti ar atsiliepti į skambučius, perjungti muziką, patikrinti orų prognozes. Toks valdymas galimas ir belaidžių ausinių pagalba – galima atsiliepti ar baigti pokalbį, pakeisti dainą ar paklausyti patikusios dar kartą, naudotis virtualiais asistentais ir kt. Šie aksesuarai ne tik suteiks jums papildomo komforto, bet ir tausos išmaniojo telefono bateriją.

Geriausi dėklai – silikoniniai arba medžiaginiai

Teoriškai pačią bateriją nuo šalčio šiek tiek apsaugo telefono korpusas, tačiau dar patikimesnė priemonė gali būti telefono dėklas. Nors daugelis apie tai net nepagalvoja, išmaniųjų telefonų dėklai apsaugo telefonus ne tik nuo potencialių kritimų ar smūgių, bet ir didelių temperatūros svyravimų, šalčių. Labiausiai rekomenduojama naudoti silikoninius ar medžiaginius dėklus.

Plastikiniai dėklai taip pat šiek tiek padeda išvengti šalčio, tuo tarpu dėklai iš aliuminio ar odos žiemą tikrai nepadės. Odinių dėklų ekspertai žiemą apskritai rekomenduoja vengti, kadangi paprastai oda, iš kurios gaminami dėklai, yra ypač jautri šalčiams ar, dar blogiau, sniegui. Kadangi odiniai dėklai paprastai brangūs, juos bent žiemos metu derėtų pakeisti alternatyviais dėklais.

Nuolatiniai temperatūrų skirtumai taip pat ne į naudą

Ekspertai aiškina, kad telefonų baterijoms kenkia ne tik žema temperatūra, bet ir didelis, staigus temperatūrų svyravimas. Tai reiškia, kad išėjus iš šiltų namų lauke pulti naudoti telefono nereikėtų. Ypač bloga idėja lauke būtų pradėti žaisti daug galios reikalaujančius žaidimus – nors šiuolaikiniai telefonai kaista gan nesmarkiai, šiluma vis tiek yra išskiriama.

Jei jaučiate, kad nuo didesnio apkrovimo Jūsų telefonas ima kaisti, ekspertai rekomenduoja nedelsti ir išjungti visas nebūtinas aplikacijas ar net papildomas funkcijas, kurios jums yra nebūtinos. Bet kokie staigūs temperatūros pokyčiai gali ne tik mažina baterijos įkrovą bet ir kenkia baterijos ilgaamžiškumui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)