„Yra rizika, konkrečiai siejant su „Huawei“, – spaudos konferencijoje Seime sakė Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos vadovas pulkininkas Remigijus Baltrėnas.

Karininko teigimu, riziką kelia tai, kad įstatymas įpareigoja „Huawei“ ir kitas valstybės valdomas įmones „dalytis surenkama informacija su Kinijos žvalgybos tarnybomis“.

Jo teigimu, žvalgyba laikosi anksčiau pateiktos rekomendacijos, kad „Huawei“ neturėtų dalyvauti kuriant tinklą strateginėje infrastruktūroje, o kitose srityse reikia įvertinti gebėjimus valdyti rizikas.

„2019 metais (...) buvo pasakyta, kad ypatingos svarbos strateginiuose sektoriuose, infrastruktūroje rizikingos kompanijos, tokios kaip „Huawei“, neturėtų dalyvauti. Ta rizika išlieka“, – sakė R. Baltrėnas.

Remigijus Baltrėnas

Valstybės saugumo departamento vadovas Darius Jauniškis po spaudos konferencijos žurnalistams sakė, kad informacijos apie Kinijos technologijų galimai keliamas rizikas „yra nemažai ir kiekviena sveikai mąstanti valstybė turėtų atsižvelgti į tuos rizikų ženklus“.

„Aš manau, kad visos technologijos, kurios sukurtos Kinijoj, jūs žinot, kad pagal įstatymą jos absoliučiai kontroliuojamos pačios valstybės, ten yra tam tam tikros rizikos. Yra tam tikros informacijos, kad ten yra tie „backdoor'ai“, per kuriuos galima traukti informaciją ar iš kamerų, ar iš telefonų, ar iš tos pačios 5G sistemos“, – kalbėjo D. Jauniškis.

Jungtinė Karalystė praeitą mėnesį leido „Huawei“ dalyvauti plėtojant 5G tinklus, išskyrus itin svarbią pagrindinę infrastruktūrą.

R. Baltrėno teigimu, Lietuvos sąjungininkai rizikas vertina panašiai, o sprendimai priklauso nuo galimybių jas kontroliuoti.

„Atsižvelgiant į paskutinį Jungtinės Karalystės pareiškimą apie tai, kad ji įsileidžia „Huawei“ dalyvauti 5G technologijos steigimuose, tai yra susiję su jų gebėjimu rizikas valdyti viena ar kita apimtimi“, – žurnalistams sakė R. Baltrėnas.

„Tai yra kiekvienos valstybės sprendimas, kaip ji eina link to, bet tos rizikos, kalbantis su mūsų kompetencijos partneriais, jos yra visur vienodai suprantamos, tik jų valdymo aprėptys ir priemonės skiriasi“, – teigė jis.

Karinės žvalgybos ir Valstybės saugumo departamento antradienį paskelbtame grėsmių vertinime teigiama, kad 5G technologijų vystymas gali tapti nauju rizikos veiksniu, „jei neskiriamas reikiamas dėmesys informacinių technologijų paslaugų ar produktų tiekėjo patikimumui“.

„Visuotinai vertinama, kad 5G technologijos patogumas ir greitis nustelbs trūkumus, tačiau koncentravimasis į jos privalumus, nepaisant saugumo kriterijų, gali kelti riziką asmens duomenų saugumui ir kritinės infrastruktūros veikimui“, – rašoma grėsmių vertinime.

Pačiame dokumente „Huawei“ nėra minimas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)