Modernios technologijos atveria neribotas galimybes

Išmaniųjų namų sistemos tapo ranka pasiekiama realybe – realiai bet kuris pastatas ir bet kuris daiktas, prijungtas prie interneto tinklo, gali tapti išmaniuoju.

Kavos aparatas, užkaičiantis kavą neatsikėlus iš lovos, minimalias vandens sąlygas apskaičiuojanti ir pati pasijungianti skalbimo mašina ar indaplovė, automatiškai susireguliuojanti galią orkaitė, norimu metu įsijungiantis šildymas namuose. Naujausiuose šaldytuvuose integruojami liečiamieji ekranai, „Wi-Fi“ bei specialios užsakymams atlikti skirtos programėlės reikalingos tam, kad peržiūrėjus, ko trūksta šaldytuve, matant parduotuvės asortimentą ekrane, būtų galima tą pačią minutę užsisakyti trūkstamų produktų. Naujausi šaldytuvai taip pat patys primena, kada baigiasi produktų galiojimo laikas.

Būnant atostogose, telefono ekrane galima stebėti, kas vyksta Jūsų name ar kieme. Galima pamiršti namų raktus – tam pakanka piršto antspaudo ar veido atpažinimo funkcijos.

Išmanūs namai

Išmanios technologijos šiandien leidžia labai daug, vienos svarbiausių funkcijų – reguliuoti šildymo ir vėdinimo sistemas, pasijungiant labiausiai tinkamą temperatūrą, apšvietimą ir jo intensyvumą, užuolaidų ir žaliuzių padėtį, atsižvelgiant į natūralų apšvietimą ar kitus parametrus, garažo bei kiemo vartus, kurie gali pasikelti automatiškai nuskaičius automobilio numerius. Įdiegus sistemą paprasta stebėti elektros energijos, vandens suvartojimą. Žinoma, ji atlieka ir vieną savo svarbiausių užduočių – apsaugo namus, t. y. kontroliuoja apsaugos sistemas, vaizdo stebėjimo kameras, vaizdo ir garso sistemas, automatiškai nustato įvairias grėsmes – gaisrą, įsilaužimą, vandens nuotėkį ir pan.

Išmanieji sprendimai namuose gali būti paprasti, tokie kaip šviestuvų valdymas arba visus namuose esančius prietaisus apjungiantys ir sukuriantys vientisą išmaniąją sistemą. Pirmuoju atveju įrengimui reikia atsisiųsti programėlę į savo telefoną, pasirūpinti reikiamais įrenginiais. Jei kalbama apie visą namą apimančią sistemą, tuomet jau reikia savo sričių profesionalų, kurie patartų, išaiškintų, pasiūlytų geriausius variantus ir įrengtų išmaniojo namo sistemą.

5G technologija įgalins daiktų interneto sprendimus

„Šiuo metu išmaniuosius namus dar vis reikėtų vadinti prijungtaisiais namais, nes jie dar nėra išmanūs, o dažniausiai tiesiog prijungti ir valdomi nuotoliniu būdu“, – sako „Infobalt“ direktorius Mindaugas Ubartas, pats savo namuose naudojantis daug prijungtų įrenginių, pradedant nuo apsaugos, vaizdo stebėjimo sistemos, baigiant svarstyklėmis, termometru, kraujo spaudimo matuokliu, robotu dulkių siurbliu ar telefonu valdomu „Anova suisse“ puodu.

„Turiu ir GSM pagalba valdomą elektros rozetę, tik dar niekad nenaudojau. Į šį sąrašą reikėtų pridėti televizorių, išmanųjį telefoną, laikrodį, kuris matuoja pulsą, žingsnius, miego fazes, kalorijas, aktyvumą ir dar daug ką. Tad jei tiek daug prietaisų, kodėl namai dar neišmanūs? Priežastis paprasta – visi šie prietaisai veikia autonomiškai, jie nėra vienos sistemos dalis, jie kiekvienas yra atskiras vienetas – tad kol kas, mano nuomone, mes turėtume kalbėti apie prijungtus prietaisus, o ne išmanius namus“, – įsitikinęs M. Ubartas.

Kiek tokių patobulintų namų ūkių yra Lietuvoje, nėra žinoma, tačiau iš savo patirties ir ekspertinių žinių, „ Infobalt“ vadovas sako gali drąsiai teigti, kad jų dar nėra daug: „Nors tokių prijungtų daiktų populiarumas nuolat auga ir jis toliau didės, revoliucijos vis dar teks palaukti. Mes, kaip žmonės, norime paprastų sprendimų, kurių nereikėtų patiems konstruoti, programuoti ir paskui dar prižiūrėti, tad populiarumu pasižymi tokie sprendimai, kurie suinstaliuojami „Plug&Play“ principu. Jei sprendimas bent kiek sudėtingesnis ar reikalaujantis konfigūravimo - juo domisi tik entuziastai“.

M. Ubartas sako, kad 5G technologija turėtų įgalinti daiktų interneto sprendimus, mat galės sujungti didelį kiekį daviklių vienu metu. Davikliai ar daiktai keisis informacija tarpusavyje ir įtakos vienokius ar kitokius sprendimus, pavyzdžiui, eismo valdymo, viešojo transporto, energetikos ir pan.

Mindaugas Ubartas

Pasak vadovo, ypatingai svarbus yra saugumo klausimas, mat visi šie prietaisai prijungti prie interneto, o pasinaudojus jų silpnomis saugumo vietomis, galimas nesankcionuotas prisijungimas prie Jūsų gyvenimo – fizinio ar virtualaus. Labai svarbu laikytis saugumo procedūrų: pirkti iš patikimų gamintojų ir šaltinių, nuolat atnaujinti programinę įrangą, laikytis slaptažodžių atnaujinimo, sudėtingumo reikalavimų.

„Tikiu, kad per dešimtmetį ateis ir išmaniųjų namų sprendimai, o tuo tarpu aš ir dabar galiu valdyti savo namus ir priversti dulkių siurblį dirbti per savo mobilų telefoną, būdamas ne Lietuvoje, kaip dabar“, – sako M. Ubartas.

Pagyvenus išmaniajame name poreikiai gali pasikeisti

Interjero dizainerė Eglė Prunskaitė-Braziulė yra projektavusi kelis namus, kurie yra pilnai valdomi iš bet kurios pasaulio vietos telefonu – tai ir išmanus apšvietimas, šildymas, atidengiamos ir užtraukiamos žaliuzės bei užuolaidos, signalizacija, matomos namo įėjimo durys telefono ekrane ir pan. Funkcijos valdomos balsu. Tokie išmanūs namai, jeigu negamina elektros patys, ją labai taupo, pavyzdžiui, šviesa nenaudojama nuolat, o prisitaiko prie šviesos srauto.

„Taip pat esu projektavusi nemažai butų su išmaniu apšvietimo valdymu, signalizacija, kameromis. Toks variantas žymiai pigesnis. Išmanų apšvietimą savo klientams visuomet pasiūlau pati, kaip patogų įrenginį. Pastebiu, kad išmaniųjų namų poreikis vis didėja, tačiau tai nėra labai pigu, todėl nedaugelis gali sau leisti tokį turėti. Pilnas namų valdymas yra brangus“, – sako interjero dizainerė.

Išmaniuosius namus ir tokias išmanias technologijas, pasak E. Prunskaitės-Braziulės, labiau mėgsta vyrai, moterims yra priešingai – kuo daugiau valdymo, tuo sudėtingiau: Kartais joms norisi tiesiog paprastai įsijungti šviesą ar pačiai užtraukti užuolaidas. Pagyvenus ilgiau išmaniajame name, žmogus labiau supranta savo poreikius ir, prireikus, programuojami iš naujo – sistemą visada galima išplėsti arba sumažinti“.

Tarp išmaniųjų namų ir patys elektrą gaminantys būstai

2019 metais namų, kurie patys gaminasi energiją iš saulės, skaičius patrigubėjo, panaši prognozė yra ir šiems metams. O 2022 metais tikimasi pasiekti net 34 000 elektrą gaminančių vartotojų skaičių. Pagrindinė motyvacija – parama ir auganti elektros kaina, kuri greitina investicijos atsiperkamumą. Taip pat, aktualus ir ekologinis aspektas.

Saulės grąža

Įmonės „Saulės grąža“, parduodančios ir įrenginėjančios saulės elektrines, vykdomasis direktorius Mindaugas Gerulaitis sako, kad tokio namo didžiausias privalumas yra 3 kartus mažesnė elektros energijos kaina: „Gaminant elektros energiją iš saulės vartotojas moka fiksuotą instaliuotos galios mokestį arba mokestį už pagamintos energijos pasaugojimą. Bet kuriuo atveju energijos gamintojas sąnaudas elektrai sumažina vidutiniškai 3 kartus. Didesnė energetinė nepriklausomybė – atsinaujinančių išteklių išnaudojimas suteikia galimybę generuoti elektros energiją šalies mastu, taip didinant nepriklausomybę nuo elektros tiekėjų iš užsienio. Ne paskutinėje vietoje ir draugiškumas aplinkai dėl mažesnio CO2 išskyrimo, taip prisidedant prie tvarios aplinkos sau ir savo šeimai kūrimo“.

Saulės elektrinė, pasinaudojus parama, atsiperka per 6 metus

Dabar Lietuvoje yra apie 3500 savo elektros energiją gaminančių vartotojų. Daugiabučių gyventojams suteikus galimybę pirkti savo saulės elektrinę iš saulės parkų, gaminančių vartotojų skaičius iki šių metų pabaigos, tikimasi, išaugs iki 10 000. M. Gerulaitis įsitikinęs, kad saulės elektrinės sulauks vis didesnio populiarumo, dėl apčiuopiamos finansinės ir ekologinės naudos bei valstybinio skatinimo, skiriant paramą.

Elektrinės kaina gali varijuoti priklausomai nuo naudojamos įrangos, elektrinės dydžio. Skaičiuojant pagal įmonės „Saulės grąža“ kainas, vidutinė 1 kW įrengimo kaina yra 950 €, o papildomai dar galima pasinaudoti parama. Šiuo metu vyksta Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) šaukimas subsidijoms gauti – suteikiama galimybė susigrąžinti 323 Eur nuo 1 įrengto kW. Pavyzdžiui, vidutiniškai namui reikalinga 5 kW elektrinė, kurios preliminari kaina būtų 4750 Eur, gautumėte 1615 Eur paramą, tuomet kaina po paramos siektų vos 3135 Eur. Skaičiuojama, kad saulės elektrinė, pasinaudojus parama, atsiperka per maždaug 6 metus, o kylant elektros kainoms atsipirkimas dar labiau greitės.

Saulės grąža

Perkant saulės elektrinę iš saulės parko, pasak direktoriaus, reikalingos dar mažesnės investicijos, nes dažniau investuoja butų gyventojai, naudojantys mažiau elektros energijos. Aišku, gali savo saulės jėgainę iš saulės parko pirkti ir namų savininkai, nenorintys ar negalintys statyti elektrinės ant pastato stogo ar sklype. Dažniausiai butui reikalinga 3 kW elektrinė, kurios kaina perkant iš „Saulės grąžos saulės parko“ būtų 2850 Eur, o po paramos sudarytų vos 1881 Eur.

Aplikuoti paramai, kurią skiria Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) galima iki šių metų sausio 31 dienos imtinai. Maksimali subsidijos suma yra 3230 Eur už 10 kW galios saulės elektrinę.
Taipogi, perkant saulės elektrinę iš įmonės „Saulės grąža“, yra galimybė gauti specialų pasiūlymą iš „Swedbank“ vartojimo paskolai, įsirengiant saulės elektrinę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (68)