„Šiuo metu „Windows 7“ dar naudojamas apie 30 proc. pasaulio namų bei biurų kompiuterių, o tai labai didelis skaičius, neabejotinai masinantis kibernetinius nusikaltėlius. Užvaldyti šitiek kompiuterių su garantija, kad gamintojo naujinimai nesumažins sukurto tinklo – labai vertinga prekė juodojoje rinkoje“, – pranešime spaudai sako „TeraSky Baltic“ kibernetinio saugumo ekspertas Giedrius Meškauskas.

Pasak jo, bet kurioje operacinėje sistemoje atrandama saugumo spragų ar naujų būdų į jas įsilaužti. Tačiau gamintojai seka situaciją ir nuolat į jūsų kompiuterį atsiunčia atnaujinimus, kurie ištaiso pastebėtas spragas. Palaikymo nutraukimas reiškia, kad šios spragos nebebus taisomos, tad jomis pasinaudojęs nusikaltėlis nerizikuos po eilinio saugos atnaujinimo prarasti kompiuterio, kuriame įdiegta „Windows 7“ operacinė sistema, kontrolės.

„Panaši situacija buvo su „Windows XP“, kurios palaikymas nutrauktas 2012-aisiais. Kompiuteriai su šia operacine sistema taip masino nusikaltėlius, kad 2019-aisiais „Microsoft“, kaip socialiai atsakinga įmonė, išleido dar vieną šios programos naujinimą, kad bent kiek apsaugotų ištikimus jos vartotojus“, –pasakoja G. Meškauskas.

Pasak jo, „Windows 7“ iki šiol naudoja ne tik namų vartotojai, bet ir nemaža dalis įmonių. Didžiausia operacinės sistemos keitimo problema ta, kad įmonės turi įvairių programų, kurios gali veikti tik su šia operacine sistema, tad operacinės sistemos keitimas reiškia ir papildomas išlaidas keičiant kitas įmonei būtinas sistemas.

„Vis tik racionaliausia būtų pakeisti operacinę sistemą į naujesnę, kuriai teikiami gamintojo naujinimai. Nuo sausio 14 d. apsaugoti kompiuterius su „Windows 7“ yra dar didesnis kibernetinio saugumo specialistų iššūkis. Bet tai nėra neįmanoma, jei organizacija vertina rizikas ir jas valdo“, – sako G. Meškauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)