Apsisprendžia motinystės atostogų metu

Šiuolaikiniame pasaulyje kas kelerius metus keisti darbą, o kartais – ir profesiją, tapo įprasta, rašoma pranešime spaudai. Kaip pastebi „Women Go Tech“ komunikacijos vadovė Emilija Pečiulytė, neretai tokį sprendimą moterys priima būtent motinystės atostogų metu. Tarp mentorystės programos dalyvių – daug tokių, kurios šiuo laikotarpiu nusprendė siekti karjeros pokyčių ir aplikavo į programą. Dalis jų jau dirbo technologijų sferoje ir norėjo patobulėti, o likusioms tai – apskritai nauja veiklos sritis.

„Bendraudamos su moterimis ir girdėdamos jų istorijas pastebime, kad motinystės laikotarpis jas skatina sustoti ir apgalvoti tolimesnį savo karjeros kelią, nuspręsti, kokios srities darbas domintų ir, galbūt, kokių įgūdžių reikėtų įgyti“, – pastebėjimais dalijasi E. Pečiulytė.

Emilija Pečiulytė

Priima kaip iššūkį arba galimybę

Pagal minėtą „Eurostat“ 2018 m. statistiką, Lietuva yra tarp motinystės atostogų lyderių ir beveik dvigubai lenkia ES vidurkį. Pirmaujančiųjų gretose taip pat yra Estija, Bulgarija, Čekija ir Slovakija. E. Pečiulytė šiuos duomenis vertina dvejopai: iš vienos pusės, džiugu, kad moterys padaro karjeros pauzę ir dėmesį skiria vaikams, o iš kitos pusės – motinystės atostogos bei ilgesnė jų trukmė gali būti pasirenkamos todėl, kad kitos alternatyvos yra tiesiog mažiau patrauklios.

„Labiausiai tikėtina, jog moters vaiko auginimo patirtis iš esmės priklauso nuo individualių aplinkybių ir moters požiūrio, nes tokia situacija gali būti priimta ir kaip galimybė, ir kaip iššūkis. Todėl manau, kad motinystės atostogos yra labiau individualus apsisprendimas, nei priežastys, kylančios iš kultūrinių ar sociologinių skirtumų“, – apie skirtingą situaciją ES šalyse komentuoja E. Pečiulytė.

Ekspertė apie motinystės atostogas, kaip apie galimą iššūkį, užsimena ne veltui. Štai 2014 metais Londono verslo mokyklos atlikto tyrimo duomenimis, net 70 proc. moterų bijo daryti karjeros pertrauką. „Toks moterų pasimetimas natūralus, nes jis dažniausiai kyla dėl informacijos trūkumo. Be to, moterų savijauta ir motyvacija labai keičiasi priklausomai nuo to, kiek laiko truko motinystės atostogos ir kiek tuo metu moteris domėjosi darbo rinka“, – paaiškina E. Pečiulytė.

Žengti į technologijas paskatina ir vaikai

Nepaisant vyraujančių baimių, po motinystės atostogų moterys labai nori grįžti į darbo rinką ir būna motyvuotos, todėl paprastai greitai įsidarbina, pastebi komunikacijos vadovė.

Jos teigimu, gyvename tokiais laikais, kai kiekvienas iš mūsų turime nuolat keistis ir prisitaikyti prie besikeičiančios aplinkos. „Motinystės atostogos gali tapti ta reikiama pauze, kurios metu moteris gali apmąstyti, ko ji iš tikrųjų nori. Pastebime, kad tapusios mamomis, moterys dažniausiai labai gerai išsigrynina savo vertybes – požiūrį į darbo ir poilsio režimą, į organizacinę kultūrą, įmonės suteikiamą gebėjimą tobulėti ir mokytis. Tai ypač padeda tikslingai ieškant darbo“, – teigia E. Pečiulytė.

Emilija Pečiulytė

Ekspertės pastebėjimais, moterų motyvacija keisti veiklos sferą paprastai būna labai individuali: „Dalis moterų padariusios pauzę aiškiau suvokia, kokios karjeros nori, kita dalis motinystės laikotarpiu pradeda domėtis naujomis sritimis, baigia su tuo susijusius kursus. Arba – įgyja papildomą išsilavinimą, kuris paskatina apsispręsti, jog ta sritis gali tapti profesija. Likusią dalį moterų paskatina jų vaikai – neretai girdime istorijas, kai moterys, augindamos vaikus ir matydamos jų ryšį su technologijomis, pačios kitomis akimis pažvelgė į šią sritį ir tai dar labiau paskatino gilinti žinias.“

Suprato, kad turimų įgūdžių nepakaks

Šias tendencijas patvirtina ir programos dalyvės Vitalijos Sakalauskienės patirtis. Analitike dirbusi kaunietė susilaukė dviejų dukrų ir padarė karjeros pertrauką. Baigiantis antrosioms motinystės atostogoms Vitalija sužinojo, kad įmonė atsisako jos etato – grįžti nebuvo kur. Laimei, buvusi bendradarbė pasiūlė prisijungti prie komandos naujame darbe.

Pradžia buvo sunki – reikėjo prisitaikyti prie kolektyvo, perprasti naujos įmonės niuansus ir skirti laiko šeimai. Be to, moteris suprato, kad turimų įgūdžių nepakanka, todėl po darbo pradėjo lankyti duomenų analitikos programą. „Ten man atsivėrė akys, supratau, kokios neišmatuojamos yra analitikos galimybės ir kiek dar daug nežinau. Nors buvo sunku viskam skirti laiko, sulaukiau didelio vadovių ir savo vyro palaikymo. Tai skatino nenuleisti rankų“, – pasakoja V. Sakalauskienė.

Baigiantis vasarai moteris jau laikė diplomą savo rankose, o rudenį aplikavo ir buvo atrinkta į „Women Go Tech“. Vitalijos teigimu, geresnio laiko tobulintis bei dalyvauti programoje ir negalėjo būti, o, įdėjus pastangų, viskas pradeda sektis.

Vitalija Sakalauskienė

Pataria domėtis ir ieškoti bendraminčių

Tokioje situacijoje, kai nusprendžiama keisti darbą ar profesiją, tačiau trūksta informacijos ar bendraminčių, geriausiai padeda bendruomenės. Ypač – kuriose buriasi žmonės, siekiantys pokyčių.

V. Sakalauskienė pataria mamoms, grįžtančioms į darbo rinką ir keičiančioms darbo pobūdį, rinktis kursus ar programą: „Taip galite atrasti bendruomenę, kuri domisi tais pačiais dalykais, kaip ir jūs. Net neįsivaizduojate, kiek daug žmonių sutinka dalytis savo žiniomis, įdomiais įvykiais ir net darbo skelbimais. Tereikia pradėti!“

E. Pečiulytė priduria, kad nusprendusioms keisti karjeros kryptį svarbu domėtis ir aktyviai klausti rūpimų dalykų. „Ieškokite mentorių, kurie galbūt jau yra praėję panašų karjeros kelią, apie kurį svajojate. Informacijos susirinkimas iš šių žmonių gali pagreitinti apsisprendimą, nes, vien kalbantis su jais, galima atmesti tam tikras sritis ir galbūt labiau susidomėti kitomis. Kuo tiksliau žinosite, kuria linkme einate, tuo bus lengviau nuspręsti dėl kitų žingsnių ir rasti reikiamas priemones tam tikslui pasiekti“, – pataria komunikacijos vadovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)