Jūsų dėmesiui – Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, aptaria 4 technologijas, kurios, tikėtina, 2020-aisiais bus vystomos itin sparčiai, rašoma pranešime spaudai.

1. Nešiojamos technologijos

Išmaniųjų laikrodžių ir apyrankių rinkos augimą galima stebėti jau kelis pastaruosius metus. 2020-aisiais turėtume matyti dar spartesnę jos plėtrą – prognozuojama, kad per artimiausius penkerius metus ji turėtų išaugti beveik penktadaliu, o kitąmet siekti maždaug 15,5 mlrd. dolerių.

Šioje rinkoje dabar aktyviai veikia tokie didieji technologijų gamintojai, kaip „Apple“, „Samsung“ ir „Xiaomi“. Svarbu tai, jog jų gretas neseniai papildė ir bendrovė „Google“, kuri 2019 m. rudenį įsigijo prekių ženklą „Fitbit“. Savo pirkiniu technologijų milžinė tarsi patvirtino, daug besitikinti iš išmaniųjų laikrodžių verslo. Taigi, belekia tik laukti, kokius įrenginius kitąmet ji pristatys „Android“ vartotojų riešams.

2. Auksinis kompiuterinių žaidimų amžius

Panašu, kad kompiuterinių žaidimų gerbėjams 2020-ieji bus puikūs metai. Beje, pastarieji irgi buvo kupini naujienų – „Apple“ išleido paslaugą „Arcade“, o „Google“ pristatė „Stadia“. Pirmoji veikia prenumeratos (panašiai kaip „Netflix“), o antroji – debesų technologijos principu. Šios platformos tapo tiesioginėmis „Playstation“ ir „Xbox“ varžovėmis bei paskatino diskusijas apie galimą tradicinių žaidimų konsolių išnykimą.

Tačiau didžioji konkurencinė kova prasidėti turėtų tik kitąmet. Jau žinoma, kad būtent 2020-ųjų pabaigoje, praėjus septyneriems metams po paskutiniojo modelio išleidimo, „Playstation“ pristatys ilgai lauktą žaidimų kompiuterį „PS5“. Prognozuojama, kad „Microsoft“ savo vartotojus naująja konsole „Xbox 2 (Project Scarlett)“ taip pat nustebins jau kitąmet.

3. 5G ryšis – jau beveik čia pat

Neabejotinai viena svarbiausių technologinių temų kitąmet išliks 5G ryšio tinklo plėtra ir jį palaikančių įrenginių kūrimas. Išvystytas penktosios kartos ryšys pradės naują technologinę erą, paspartins daiktų interneto plėtrą ir palengvins kiekvieno iš mūsų kasdienybę.
Nors skaičiuojama, kad 5G daugumai vartotojų taps prieinamu maždaug 2021–aisiais, kiti metai turėtų pasižymėti svarbiais proveržiais.

Prognozuojama, kad rinkoje pasirodys pirmosios aplikacijos, sukurtos veikti būtent šios technologijos pagrindu. Šie bandymai bus ypač reikšmingi, mat jie turėtų pademonstruoti tikrąjį 5G potencialą bei paskatinti technologijų kompanijas veikti dar greičiau. Beje, skaičiuojama, kad 5G rinka 2020-aisiais augs net 89 proc.

4. Įsibėgėjanti automatizacija

Nors automatizacija neretai yra siejama su pramone, tačiau ji jau pradėjo reikšmingai keisti ir daugybę kitų sričių. Prognozuojama, kad šis procesas turėtų sėkmingai tęstis ir kitąmet – „Forbes“ duomenimis, 2020-aisiais net virš 1 mln. žinių ir praktikos reikalaujančių darbo vietų bus automatizuotos.

Vis tik didžiausio proveržio galima tikėtis tose veiklos srityse, kuriose dominuoja pasikartojantys, techniniai veiksmai. Dirbtinio intelekto sprendimai jau leido sėkmingai automatizuoti tokius procesus, kaip sąskaitų išrašymas, kainodara, duomenų srautų valdymas ir pan. Kitas žingsnis – klientų aptarnavimas. Nors realiu laiku aptarnauti žmogų vadinamiesiems botams dar per sunku, bet jie jau geba veikti kaip asistentai realiems konsultantams. Jie moka grupuoti užklausas, pasitikslinti problemą, atsakyti į bazinius klausimus. Tikėtina, kad kitąmet vis dažniau susirašinėsime su robotais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją