Kaip atpažinti priklausomybę nuo išmaniojo telefono ir kaip su tuo kovoti? Jei daugiau nei penki iš pateiktų teiginių tinka ir Jums, vertėtų susimąstyti apie skaitmeninę dietą, rašoma pranešime spaudai.

Ar esate priklausomas nuo savo telefono?

1. Telefonas – pirmas dalykas, kurį matote ryte ir paskutinis, kurį matote vakare. Prabudę ryte, dar net nenuėję į tualetą, jau naršote išmaniajame. O visą vakarą naršę telefone, sunkiai užmiegate, ilgai vartotės lovoje, kol galiausiai vėl griebiate šalia esantį išmanųjį, kol galiausiai pavargstate ir užmiegate daug vėliau nei planavote.

2. Naršydami prarandate laiko nuovoką. Atsidarote savo išmanųjį telefoną tam, kad pasitikrintumėte pagrindines žinutes, tačiau jame nejučia praleidžiate dešimtis minučių ar net valandų.

3. Jūsų savivertė tiesiogiai susijusi su Jūsų populiarumu socialiniuose tinkluose. Padarę įrašą socialiniuose tinkluose nuolat žvilgčiojate ir stebite „patiktukų“ skaičių, o Jūsų nuotaika apsiniaukia, jei įrašas – ne toks populiarus, kaip tikėjotės.

4. Negalite būti be savo telefono. Jaučiatės nekomfortabiliai, jei reikia kur nors eiti, bendrauti ar sportuoti be telefono. Nerimaujate, kad praleisite svarbų skambutį ar žinutę.

5. Naršote vairuodami. Naršyti telefone nesibodite ne tik stovėdami prie raudono šviesoforo signalo, bet ir vairuodami, nors ir suprantate, kad keliate pavojų tiek sau, tiek kitiems.

6. Į vonią ar tualetą einate su telefonu. Savo nešiojamojo kompiuterio kamerą esate užsiklijavę, nes kažkur skaitėte, kad taip apsaugote savo privatumą. Tačiau nesibodite į tualetą ar vonią keliauti su išmaniuoju, o naršydami vonioje ar tualete užtrunkate dvigubai ar trigubai daugiau laiko nei reikėtų.

7. Telefoną laikote ne kišenėje ar rankinėje, o rankoje. Taip dažnai žvilgčiojate į savo telefoną, kad Jums patogiau jį laikyti rankoje.

8. Tirpstančios rankos. Kartais gulėdami lovoje ar sėdėdami ant fotelio pajuntate, kad ranka, kurioje laikote telefoną nutirpsta ar pradeda nemaloniai skaudėti.

9. Prastėjanti rega ir nepaaiškinami galvos skausmai. Tyrimai rodo, kad nuolatinis žiūrėjimas į išmaniojo ekraną kenkia regėjimui, be to, sukelia galvos skausmus.

10. Piktos artimųjų ir draugų replikos. Jūsų artimieji ar draugai neretai sako pastabas dėl to, kad net bendraudami su jais nuolat žvilgčiojate į savo išmanųjį.

11. Jūsų telefono baterija nuolat išsikrauna. Bet ne todėl, kad telefono baterija – brokuota, o todėl, kad telefonu naudojatės nuolat.

Penki skaitmeninės detoksikacijos žingsniai

1. Netikrinti socialinių tinklų ir nenaršyti telefone vos pabudus. Rytais skirkite laiko sau, šeimai, sportui ar meditacijai. Į telefoną žvilgtelkite tik prieš pat pradėdami dirbti.

2. Kelias valandas prieš miegą nesinaudoti telefonu. Tyrimais yra įrodyta, kad mėlyna išmaniojo skleidžiama šviesa kenkia geram miegui, todėl stenkitės bent valandą – dvi prieš miegą išmaniuoju nesinaudoti.

3. Vakarienių ar švenčių metu palikti telefoną rankinėje ar palto kišenėje. Jūsų draugams socialiniuose tinkluose nebūtina „gyvai“ matyti įrašų iš šeimos ar draugų švenčių, vakarienių – džiaukitės akimirka ir nesistenkite visko parodyti kitiems.

4. Retkarčiais išjungti telefoną bent 24 valandoms. Jei jaučiate, kad esate tam pasiruošę, laikykitės griežtos skaitmeninės dietos – bent 24 valandas per savaitę (galima išskaidyti šį laiką per kelis kartus) visiškai išjunkite telefoną.

5. Atostogų metų ar savaitgaliais naudotis paprastesniu telefonu. Viena naujausių išmaniųjų telefonų madų – bent kelias dienas per savaitę naudotis paprastesniu išmaniuoju telefonu. Vienas tokių, „HMD Global“ siūlomų telefonų – atlenkiamas „Nokia 2720 Flip”. Telefonas turi visas pagrindines funkcijas, taip pat - „WhatsApp“ ir „Facebook“ programėles, bet telefone nėra pagrindinių laiko vagių – pramoginių programėlių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)