„Sony Xperia 5” – kitoks 2019 metų flagmanas. Plonas, ilgas, tačiau mano rankoms jis tiko puikiai. Nestandartinė 21:9 ekrano įstrižainė, skirta kino mėgėjams bei vienu metu dviem langais naudotis įpratusiems vartotojams. Bent jau taip galvoja gamintojai.

Sony Xperia 5

Ir pagaliau, po daugelio bandymų – tai pirmasis „Sony“ flagmanas, kurio kamera man pasirodė išties puiki. Įdomiausia šiame telefone – „Cinema Pro“ kameros programėlė, kuri sudomins visus norinčius išsiskirti vaizdo įrašų turiniu. Taigi dar vienas „Sony“ bandymas išsiskirti ir sužavėti.

Kitokia ekrano įstrižainė ir komplikuotas pavadinimas

Visų pirma, „Xperia 5“ iškart išsiskiria telefono dizainu, nes įstrižainė 21:9. Jis pakankamai ilgas ir tokiame ekrane patogu žiūrėti filmus, kurie nufilmuoti tokiu formatu. Čia aktualu tiems, kurie mėgsta žiūrėti „Netflix“ filmus. Gaila, bet nemaža dalis serialų vis dar filmuojami 16:9, o populiariausioje video platformoje „Youtube“ dominuoja įprastas vaizdo įrašų formatas. Tuomet šonuose lieka juodi laukai. Galima išdidinti, tačiau tada nusikerpa dalis vaizdo.

Sony Xperia 5

Mėgstantiems naudotis dviem programėlėmis iš karto, yra atskiras pasirinkimas – „21:9 keli langai”. Nustatymuose reikia įjungti optimizuotą šoną, kad būtų galima naudotis šia funkcija. Bakstelėjus du kartus telefono šoną, atsidaro pasirinkimas, kurią programėlę norite matyti viršuje ar apačioje. Galbūt naudinga tiems, kas nori žiūrėti „Youtube“ įrašus ir kartu susirašinėti ar naršyti internete.

Tačiau tokia neįprasta įstrižainė turi ir savo trūkumų. Daugelis dabar mėgsta kurti savo istorijas arba stebėti kitų gyvenimus „Instagram“ paskyroje ir „Xperia 5” ekrane vaizdas matomas ne visas. Dėl siaurumo nusikerpa dalis teksto ir vaizdo, o tai gali nepatikti šiuolaikinių „influencerių“ kartai.

Sony Xperia 5

Pats ekranas turi kūrėjo režimą, kuris suderinamas su BT. 2020 ir HDR spalvų gama. Spalvos atrodo kur kas natūralesnės ir arčiau realybės. Nustatymuose galima pasirinkti vaizdo kokybės nustatymus – „Kūrėjo režimas“ arba „Įprastas“. Mano akims mielesnis pirmas variantas, bet siūlyčiau nepatingėti ir išnaudoti telefono privalumus.

Sony Xperia 5

Keisčiausia man „Sony“ telefonų pavadinimai. Jei reiktų rinktis vieną iš šios kompanijos išmaniųjų telefonų, tai paskutiniu metu kompanija labai apsunkino savo pirkėją. Viskas buvo aišku, kai prasidėjo „Z“ flagmanų serija – pirmas, antras ir taip iki penkto. Vėliau pavadinimas keitėsi į „XZ“. Vėl keli modeliai nuo pirmo, o praėjusiais metais pavasarį pristato „Sony Xperia 1”. Rudenį pasirodo „Xperia 5”, o gandai internete plinta apie „Xperia 0” flagmaną. Kažkaip nėra nuoseklios tvarkos ir aiškumo, kuris čia dabar tas geriausias „Sony“ flagmanas. Blogiausia tai, kad norint įsigyti naujausiam „Sony Xperia 5“ telefonui dėklą, prekybos pradžioje išvis nebuvo jokio pasirinkimo. Paieškoje siūlydavo rinktis „Z5” modelio dėklą.

Šiai dienai pasiūla vis dar labai kukli – keli dėklai, todėl norintiems reiktų rinktis populiariąją Kinijos rinką. Telefonas labai slidus, todėl keletą kartų krito nuo atrodytų lygaus minkšto kampo paviršiaus. Naudojantis viena ranka, kartais sunku pasiekti simbolius viršuje, todėl tikimybė išleisti jį iš rankų be dėklo kur kas didesnė.

Sony Xperia 5

Nuotraukos geriausios iš „Sony“

„Sony“ vėliausiai prisijungė prie trijų kamerų turinčių telefonų sąrašo. „Samsung“, „Nokia“ ir Xiaomi“ jau pasiūlė ir daugiau, tačiau flagmano kamerų pagrindas ne kiekis, o jų funkcionalumas. „Sony Xperia 5” telefone jų yra trys 12MP. Pagrindinė 26mm f/1.6 diafragmos, teleobjektyvo 52mm f/2.4 diafragmos ir itin plataus kampo 16mm taip pat f/2.4 diafragmos. Šį skirtumą pastebėsite vakare ar naktį.

Sony Xperia 5

Nuotraukų kokybė viena geriausia iš „Sony“ bandytų flagmanų ir man asmeniškai labai patiko. Dienos metu darytų nuotraukų spalvos pasirodė natūralios ir arti to, ką matau realybėje. Jei anksčiau „Sony“ telefonu tik rankiniais nustatymais pavykdavo padaryti kokybišką nuotrauką, tai šį kartą ir auto režimu darytos nuotraukos džiugino. Aktualu tiems, kurie tingi galvoti kokį ISO ar išlaikymą daryti. Tačiau siūlyčiau pasinaudoti ir rankiniais nustatymais. Papildomos programėlės siųstis nereikia, o rezultatas gali būti dar geresnis.

Visai kita situacija vakare ar tamsiu paros metu. „Sony Xperia 5“ kamerą turi scenos atpažinimą, tačiau atskiro „Nakties“ ir „Macro“ režimų nėra. Manau, kad tai šioks toks minusas, nes kiti gamintojai tai siūlo, o vartotojams tai kur kas patogiau nei patiems galvoti, kokius nustatymus pasirinkti fotografuojant naktį. Kokybiškesnę nuotrauką pavyks padaryti pasinaudojus trikojo pagalba.

Viena iš geresnių „Xperia 5” kameros funkcijų yra automatinis akies sekimas, tai kas sutinkama profesionaliuose „Sony“ fotoaparatuose. Veikia iš ties puikiai ir tai suteikia pranašumo prieš kitus, kai nori nufotografuoti lakstantį ar besisupantį ant sūpynių vaiką.

Filmavimas kaip kino kamera

Vaizdo įrašų kokybė paskutinių „Sony“ flagmanų mane, kaip operatorių, visada džiugindavo. „Xperia“ flagmanai buvo pirmieji, kurie pasiūlė 4K HDR filmavimo režimą ir vaizdas atrodo kur kas geresnis nei įprastų išmaniųjų. Jei anksčiau tokiais failais sudėtinga buvo dalintis su kitais, tai ši problema jau išspręsta. Problematiška išlieka perkėlus į „Windows“ operacinę sistemą turintį kompiuterį. Reikalauja papildomo kodeko (programinė įranga, naudojama norint glaudinti arba išskleisti skaitmeninį medijos failą – DELFI), kurį reikia įsigyti už eurą norint peržiūrėti vaizdo įrašą. Taip pat norint redaguoti ir sukurti trumpą video, reikia turėti mokamą vaizdo redagavimo programą. Keisčiausia tai, kad vaizdo stabilizavimas veikia naudojant tik pagrindinę ir teleobjektyvo kameras. Su itin plataus kampo objektyvu teks labiau pasistengti, kad vaizdas būtų stabilus.

Sony Xperia 5

Didžiausias „Sony Xperia 5” telefono išskirtinumas yra filmavimui skirta „Cinema Pro“ programėlė. Mėgstantiems kurti video turinį, šiuo telefonu tai galima daryti panašiai kaip su kino kamera. Gali pasirinkti ISO, užrakto greitį ar norimą spalvų režimą. Įdomiausia, kad čia stabilizacija galima rinktis ant visų kamerų. Patogu pasirinkti norimą fokuso tašką A ir B, o filmavimo metu pereiti nuo vieno objekto iki kito. Ko pasigedau, tai galimybės reguliuoti spalvų balansą rankiniu būdu bei galimybės filmuoti ne tik 21:9 formatu, bet ir šiai dienai vis dar įprastu 16:9.

Sony Xperia 5

Verta atkreipti dėmesį, kad vaizdo formatas 4K arba 2K HDR ir H.265 kodeku. Tai gali sukelti rūpesčių, norint redaguoti video kompiuteriu.

Prisitaikanti baterija ir vis dar „Android 9”

Šis „Xperia 5” turi 6GB RAM darbinės ir 128GB vidinės atminties. Jei kam trūksta, galima praplėsti micro SD kortele iki 1TB arba naudotis dviem kortelėmis. Šiek tiek gaila, kad procesorius „Snapdragon 855”, o ne naujausias „855+“ ir vis dar „Android 9“ operacinė sistema, kai rudenį pristatyti „OnePlus 7T“ ir „OnePlus 7T Pro” vartotojams buvo pasiūlyti jau su „Android 10”. Reikia tikėtis, jog pasirodžiusi informacija apie gruodžio mėnesį „Xperia 5” ir „Xperia 1” telefonus pasieksiančią naujausią "Android" vesiją, pasitvirtins.

Sony Xperia 5

Baterija atrodo labai kukli šiuolaikiniam flagmanui – tik 3140 mAh talpos. Naudojimosi pradžioje akumuliatorius tarnaudavo vos vieną parą. Šiuolaikiniai įpročiai ir darbas reikalauja telefonu atlikti nemažai užduočių, todėl talpesnė baterija man būtų privalumas išmaniajame telefone. Tiesa, po ilgesnio naudojomosi telefonu, baterija pradėjo veikti šiek tiek ilgiau.

Įdomu yra pats akumuliatoriaus įkrovimas šiame telefone. Nustatymuose galima pasirinkti automatišką arba pasirinktinį krovimo laiką. „Akumuliatoriaus priežiūra“ nustato, kada įprastai paliekamas įkrauti įrenginys ir parenka įkrovos laiką. Pradžioje įjungdavau telefoną eidama miegoti ir pastebėjau, kad po kelių įprastu tokių bandymų, išmanusis pats parinkdavo laiką per kiek įkraus telefoną. Įjungus apie 22 valandą pabaigos laikas buvo 4 ryto. Pasikeitus krovimo įpročiams, telefoną pradėjo krauti įprastai. Gerai tai, kad gali pats pasirinkti nakties laiką per kurį įkrausite įrenginį.

Sony Xperia 5

Apibendrinimas

„Sony Xperia 5” įdomus ir kitoks šių metų pasirinkimas, tačiau alternatyvų ir technologiškai pažangesnių telefonų pasiūla ir vėl „Sony“ nustumia į šešėlį. Gerai yra tai, kad kompanija apjungė savo padalinius ir dabar dalis to, kas yra profesionaliuose „Sony“ kamerose yra jau ir telefone. Manau, kad šį privalumą galėtų išnaudoti labiau. Puikus pavyzdys yra „Huawei“ bendradarbiavimas su „Leica“. Dabar šios kompanijos flagmanai visiems asocijuojasi su geriausiai fotografuojančiais išmaniaisiais telefonais. Taip, šiame „Xperia 5“ telefone, kamera yra viena geriausių iš šios kompanijos modelių, tačiau jai dar reikia patobulinimų. Žinant tam, kad „Sony“ yra pagrindinis telefonų kamerų sensorių gamintojų, kuriuos sutinkame telefonuose, todėl galėtų išleisti ne tik gerus fotoaparatus, kurie sulaukia kritikų įvertinimo, bet ir savo konkurencingą išmanųjį.

Pagrindiniai privalumai: puikus ir ryškus ekranas; nuotraukų kokybė viena geriausių telefone; automatinis akių stebėjimo fokusavimas; puikios filmavimo galimybės.

Pagrindiniai minusai: nėra ausinių lizdo; nėra „nakties režimo“; nėra filmavimo 4K 60 kadrų per sekundę; kaina be nuolaidos 799 eurai atrodo kiek per didelė.

Dėkoju telekomunikacijų bendrovei „Telia“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)