Kas pirmesnis, tas gudresnis

Norint įsigyti internetinį domeną, pakanka kelių minučių ir bent 65 centų. Kai domenų registravimas toks paprastas ir nebrangus, posakis „kas pirmesnis, tas gudresnis“ tampa registracijos proceso moto.

„Šį posakį puikiai iliustruoja pavyzdys, kuomet po renovacijos atsinaujinęs prekybos centras GO9 pakeitė savo pavadinimą į G9, bet naujo domeno pirmi užregistruoti nespėjo. Todėl dabar visi, kurie domisi prekybos centro naujienomis, suvedę adresą g9.lt yra nukreipiami į Akropolio svetainę“ – pasakoja hostingo paslaugas teikiančios įmonės „Hostinger“ Lietuvos regiono vadovas Ignas Dombrauskis.

Paul de Miko: „Vardas mano, bet domenas ne“

Nuo domeno registracijos lenktynių neapsaugotos ne tik įmonės, bet ir žmonės. Ypač tie, kurių vardai ar slapyvardžiai gerai žinomi visuomenei. Nuo sausio mėnesio internete yra registruoti du adresai pauldemiko.lt ir demiko.lt, kurie akivaizdžiai siejami su jutūberiu Pauliumi Mikolaičiu, geriau žinomu Paul de Miko slapyvardžiu. Tiesa, pats Paulius apie šiuos adresus nieko nežino.

„Apie šiuos adresus sužinojau tik išgirdęs klausimą. Dabar ir pačiam įdomu. Kol kas puslapiai nėra veikiantys, juose tiesiog parašyta, kad greit pasirodys mobili aplikacija. Jausmas tarsi loterijoj: turiu prieš akis bilietėlį, bet nežinau, kas jame gali atsirasti,” – sako Paulius.

Šių domenų savininkas viešai neskelbiamas. „Kol kas savo svetainės kurti neplanavau, tad ir adresai man nėra aktualūs. Bet jei juose atsiras man nepriimtinas turinys, tuomet rimčiau svarstysiu, ką daryti toliau,“ – paklaustas, ar jam įdomu, kam priklauso domenai, sakė Paulius.

LSMU teismuose įrodė, kad pirmesnis nebūtinai gudresnis

Nors domenų registracija pigi ir greita, piktnaudžiaujantiems teismų procesai gali būti brangūs ir ilgi. 2010 m. kovo 26 d. buvo paskelbta apie ketinimą Kauno medicinos universitetą ir Lietuvos veterinarijos akademiją sujungti į vieną Lietuvos sveikatos mokslų universitetą. Vos po trijų dienų, kovo 29 d., su universitetu nesusijęs žmogus užregistravo domeną lsmu.lt.

Domeną užregistravęs vyras teigė, kad šios raidės tai jo ir draugų vardų pirmosios raidės, o svetainė turėjo būti jų bendravimo platforma, bet teisėjų ši versija neįtikino. Įtarimus, kad domenu norima pasipelnyti sustiprino tai, kad vyras greitai atsiliepė į universiteto kreipimąsi dėl domeno perdavimo, bet už jį pageidavo daugiau nei 2000 EUR. Painią istoriją nagrinėjęs teismas nurodė domeno vardą perduoti universitetui neatlygintinai, tad pasipelnyti vyrui nepavyko.

Užsienio įmonėms taip pat rūpi lietuviški domenai

Teismuose teisybės ieškoma ne tik dėl lietuviškų vardų, bet ir dėl tarptautinių prekės ženklų. Tuo galėjo įsitikinti įmonė „ZigZag Travel“, kuri buvo įsigijusi domenus wizzair.lt ir wizzair-skrydžiai.lt. Kelionių agentūra šiose svetainėse siūlė įsigyti skrydžių bilietus.

Norėdama apsaugoti savo prekės ženklą, Vengrijos bendrovė Wizz Air Hungary Krt. kreipėsi į teismą. Ieškinyje kaltinama, kad kelionių agentūra svetainėse tapatinosi su „Wizz Air“ prekės ženklu, taip pasinaudodama įmonės žinomumu ir reputacija. Teismo verdiktas nepateisino „ZigZag Travel“ poelgių, uždraudė jiems naudoti domenus su „Wizz Air“ prekiniu ženklu ir nurodė juos perleisti Vengrijos bendrovei.

Asociatyvi nuotr.

Gudrauja ne tik tokiais pačiais, bet ir klaidingais vardais

Kai vieni bando gudrauti pasinaudodami žinomais vardais, atsiranda tokių, kurie nori pasinaudoti tuo, kad visi klysta. Daugelis žmonių internete naršo kasdien ir yra taip įpratę naudotis klaviatūra, kad rašo į ją net nežiūrėdami, o tuomet gali ir suklysti.

„Prigauti žmones mėgina e-parduotuvė alkotesteris.lt, kuriems priklauso domenas defli.lt. Jis nuo naujienų portalo Delfi skiriasi tik dvejomis sukeistomis raidėmis,“ – pasakoja I. Dombrauskis. „Įvairia technika prekiaujanti varle.lt yra įsigiję domeną ąa.lt, kuris tik vienu simboliu skiriasi nuo jų konkurentų 1a.lt. Taip siekiama prigauti žmones, kurie adresą suvedė nepasikeitę klaviatūros kalbos nustatymų. – kitą pavyzdį pristato Hostinger Lietuvos regiono vadovas.

Ne visi konkuruoja suktai

Aptariant konkurenciją internete, verta paminėti ir gražiuosius pavyzdžius. Vienas iš jų – gražiausio lietuviško interneto vardo rinkimai. Šiuose rinkimuose gali dalyvauti domenai, naudojantys savitąsias lietuviškas raides (ą, č, ę, ė, į, š, ų, ū, ž).

Gražiausio lietuviško domeno rinkimų idėja 2014-aisiais metais kilo Lietuvos kompiuterininkų sąjungai. Tąmet gražiausiu vardu buvo išrinktas klaužada.lt. Šiemet šiuose rinkimuose laimėjo užventis.lt. Anksčiau gražiausiais buvo tituluoti šilinga.lt, ilgasūsas.lt, vištapuode.lt ir voveraitė.lt.

Darbas

Lietuviai kuria ir internete talpina vis daugiau svetainių, tad ir registruotų domenų skaičius kasmet ženkliai auga. Kauno technologijos universiteto interneto paslaugų centro duomenimis, šiuo metu yra užregistruota 197 235 adresų su .lt galūne.

Prieš penkerius metus, 2014 metų lapkričio mėnesį, bendras tokių domenų skaičius buvo 167 946. Tai vidutiniškai 6 000 naujų domenų kasmet. Lietuviškoms svetainėms sparčiai gausėjant, sutapimai, nesutarimai ir kuriozai tampa neišvengiami. Visgi jei domenai registruojami be siekio pasipelnyti, nesusipratimus galima išspręsti taikiai, be konfliktų ir teismų įsikišimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)