Ir ekspertai aplink pasaulį išreiškia vis didesnį susirūpinimą šia technologija. Nerimas dėl jos naudojimo visai pagrįstas. Mat DeepFake vystosi daug sparčiau, nei daugelis tikėjosi, ir baugiam savo potencialu. Ši technologija leidžia pavaizduoti betkokį žmogų, sakantį jums norimą tekstą. Akivaizdu – technologija vis tobulėja, ir jau greitai negalėsime atskirti, kur vaizdo įrašo herojai tikri, o kur – sukurti kompiuteriu.

Neįgudusiems „YouTube“ žiūrovams, kur tokios produkcijos vis daugiau, pravers keli patarimai, kaip atpažinti DeepFake.

1. Atkreipkite dėmesį į veido elementų ir kitų vaizdo įrašo dalių raiškos ir kokybės skirtumus. Originalių vaizdo įrašų kokybė įprastai būna geresnė, nei „priklijuotas“ fragmentas. Tipiškas pavyzdys – demonstracinis vaizdelis, kuriame Steve Buscemi galva „persodinta“ ant Jennifer Lawrence kūno.

2. Tikras DeepFake požymis – uždengtas ar aštriu kampu rodomas veidas. Dėl to dažnai pastebimi išplaukę artefaktai ar nenatūralūs veiksmai. To pavyzdys – Jim Carrey ir Jack Nicholson atvaizdų „suliejimas“ filme „Švytėjimas“.

3. Padirbinį liudija ir nenatūralūs veido masteliai gauti skirtingais kampais išdėliotomis kameromis. Dėl to veidai tampa skirtingo mastelio, kaip matoma, kai Sylvester Stallone „vaidina“ Terminatorių.

4. Atkreipkite dėmesį į nenatūralias ribas ir perėjimus. Ribinės veido dalys (smakras, antakiai, veido plaukai, strazdanos ir apgamai) originale ir pakaitale gali mainytis. Bet koks nesutapimas – DeepFake įrodymas. Pavyzdys – William Thomas Hader ir Tom Cruise „slipinimas“.

5. Dar vienas padirbinio požymis – nenatūralūs odos tonai. Sugretinant odos tonus ir veido judesius, ypač ties ribomis, galima aptikti DeepFake. Tereikia pažiūrėti fragmentą su personažu, sulipdytu iš Jimo Carrey'io ir Alison Brie.

Giliųjų padirbinių technologija neišvengiamai vystysis. Norint neapsigauti, verta imti treniruoti akis ir vystyti kritinį mąstymą.

Adobe išleido „About Face“ Deepfake atpažinti

Adobe kompanija sukūrė „About Face“ programą, skirtą aptikti fotografijų retušavimą. Jos veikimas paremtas „Sensei“ kompanijos dirbtiniu intelektu, DeepFake atpažįstantį (kol kas) 99 proc. tikslumu.

Tačiau šiam įrankiui iš tiesų plačiai paplisti gali sukliudyti vienas fundamentalus apribojimas.
About Face veikimas paremtas kiekvieno atvaizdo taško tikrinimu, taip sudarant pokyčių „šiluminį“ žemėlapį. Jame kontrastingai išskiriami labiausiai retušuoti plotai – taip galima ne tik aptikti redaguotas vietas, bet ir įvertinti, pokyčių lygį. Veikimo efektyvumas patvirtintas, analizuojant tūkstančius fotografijų.

Deja, About Face programos silpnoji vieta – jos susiejimas su pačios Adobe programine įranga. Jei tiksliau, DI moka veikti tik su Photoshop sukurtais failais ir aptikta tik Face-Aware Liquify – filtras kuriuo galima lengvai koreguoti veido plastiką – atliktus pakeitimus. Veikimo su kitais redaktoriais apdorotų atvaizdų efektyvumas negarantuojamas. Gal būtent naujojo instrumento ribotumo supratimas paskatino Adobe pridėti jam ir retušavimo atšaukimo funkciją.

Antra vertus, About Face – tik eksperimentinė technologija, ne visavertis DeepFake išsiaiškinimui skirtas DI, o tik pradinė versija. Adobe ketina ją dar vystyti ir užtikrinti suderinamumą su kitomis fotografijų redagavimo programomis.