Tas kitas žmogus – „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas. Savo įmonėms Gatesas tiesiogiai jau seniai nevadovauja, bet „Microsoft“ sekasi puikiai. Naujos operacinės sistemos yra vertinamos labai gerai, o mobilieji „Surface“ kompiuteriai yra vieni iš geriausių rinkoje. Kartu šoktelėjo ir debesų kompiuterijos bendrovės „Azure“ bei socialinio tinklo „LinkedIn“ vertė. Tačiau sugrįžimas į lyderio pozicijas, kurį Gatesas gali atlikti jau per artimiausias dvi savaites (ar netgi greičiau), yra ne paties „Microsoft“ įkūrėjo, o „Amazon“ vertės smukimo nuopelnas.

Taip nutiko, nes „Amazon“ akcijų vertė smunka. Ketvirtadienį elektroninės prekybos milžino vertė smuko net 9 proc. ir kol kas padėtis, atrodo, rimtesnio pagerėjimo rodyti neketina. Bezosui priklauso 12 proc. „Amazon“ akcijų, jo turtas vertinamas 110 milijardų dolerių. Jei „Amazon“ vertė ir toliau smuks tokiais tempais, greitu metu Bezoso turtą reikės įvertinti iš naujo ir jis busmažesnis nei 108 milijardų dolerių – tiek vertinamas Gateso turtas.

Iš tikrųjų, kai Bezosas peržengė 100 milijardų dolerių ribą, mažai kas tikėjo, jog jį įmanoma pavyti. Tačiau toliau nuo to reikšmingo skaičiaus jis ir nepajudėjo. Kodėl?

Kai turi, galima sakyti, neribotą pinigų kiekį, jo reikšmė yra visai kitokia. „Amazon“ prioritetas nėra pelnas – Bezosas jau seniai didesnį dėmesį skiria augimui. Tai, aišku, augina akcijų vertę, tačiau neatneša tos pelno dalies, kurios laukia ilgalaikiai investuotojai. „Amazon“ neseniai paskelbė apie didžiules investicijas į „Prime“ paslaugų paketą, kuris nuo šiol užtikrins ne dviejų, o vienos dienos pristatymą.

„Amazon“ trečiojo ketvirčio pelnas – 3,2 milijardai dolerių. Praeitais metais tuo pat metu skelbta apie 3,7 milijardų dolerių pelną per ketvirtį. Kai ekspertai prognozuoja, kad šventiniame ketvirtyje „Amazon“ pardavimai pasieks 87 milijardus dolerių, „Amazon“ pateikia tik 80-86,5 milijardų dolerių prognozę.

„Amazon“ investuoja ir kai kurie akcijų šeimininkai tuo nėra patenkinti. Dauguma jų – trumpalaikės naudos ieškotojai. Bezosas džiaugiasi, kad „Amazon“ greitai turės krūvą elektrinių furgonų, o pirkėjai mėgausis nemokamų vienos dienos pristatymu. Ilgalaikėje perspektyvoje tai atneš daugiau naudos.