Tikriausiai priimant bet kokį svarbų sprendimą reikia paieškoti savyje ryžto ir drąsos, o jo neatradus savarankiškai – įkvėpimo galima pasisemti iš kitų, rašoma pranešime spaudai. Būtent tai L. Šyvokienė ir atrado prisijungusi prie moterų mentorystės programos „Women Go Tech“. Linos pastangos, padedant profesionalams, netrukus davė vaisių – programos metu ji įsidarbino jaunesniąja programinės įrangos testuotoja, o šiandien žengia savarankišku profesinio augimo keliu.

Pokyčių troškimas buvo stipresnis už dvejones

Linos istorijos IT link pradžia – Lietuvos Respublikos Seimo IT departamente, tačiau čia jos atsakomybės buvo administracinio pobūdžio. Apie IT sritį moteris svarstė ilgai, bet didėjantis atotrūkis tarp jos žinių, amžiaus ir pradedančiųjų šioje srityje vertė jaustis nejaukiai. Kaip ir mintis, jog tektų mokytis iš jaunesnių už save specialistų. Pokyčiai reiškė, kad teks lipti iš komforto zonos, o tam prisiruošti reikėjo laiko ir pastangų.

Lina Šyvokienė

„Keisti karjeros kryptį galutinai ryžausi būdama motinystės atostogose: labai norėjau tobulėti ir neužsistovėti vienoje vietoje, o grįžus į ankstesnį darbą būtų tekę ten likti ilgam. Mano noras pokyčiams buvo stipresnis už bet kokias kliūtis. Supratau, kad jos buvo tik mano pačios sukurti vidiniai barjerai, kuriuos reikia nugalėti siekiant savo tikslo“, – argumentuoja moteris.

Profesionalai suteikė postūmį

Linos karjeros krypties pokyčiai, po galutinio sprendimo, atvėdė ją į „Women Go Tech“. Čia jos kelionė prasidėjo nuo susipažinimo su mentore Elena Vengriene, įmonės „Algoritmų sistemos“ direktore. L. Šyvokienės teigimu, mentorė buvo parinkta tobulai. „Ji man iškart labai patiko, pamačiau daug mūsų vidinių ir išorinių panašumų. Sužinojusi apie Elenos profesinį kelią, pasijutau esanti saugiose rankose – supratau, kad tikrai rasime bendrą kalbą ir gausiu naudingų patarimų“, – prisimena moteris.

Į „Women Go Tech“ Lina atėjo ketindama žengti front-end programavimo kryptimi, tačiau netrukus susidomėjo testuotojos pozicija. Mentorė E. Vengrienė ir pati anksčiau dirbo testuotoja ir įžvelgė, kad Lina turi tinkamų šiam darbui savybių.

Lina Šyvokienė

Tokios ir panašios mentorystės programos suteikia galimybę kiekvienai dalyvei ne tik turėti jai paskirtą mentorių, bet ir susipažinti su kitais ekspertais, kurie gali pasidalyti praktiniais patarimais startuojant. Linos atveju, dar vienas postūmis kelyje į IT buvo Mantas Aniulis, sesijoje sutiktas testavimo specialistas bei programos ekspertas. „Jo indėlis į mano žinių gilinimą, pasiruošimą darbo rinkai, atrankoms ir darbo pradžiai, buvo didžiulis. Mentorė nukreipė teisinga linkme, o ekspertas padėjo gilinti praktines testavimo žinias“, – sako L. Šyvokienė.

Šiandien gali kalbėti IT kalba

Jau antrą programos mėnesį Lina sulaukė pasiūlymo dirbti įmonėje „Etronika“. L. Šyvokienė ten įsidarbino kovą. Moteris teigia, kad nauja pozicija testavimo srityje jai atvėrė kelią lengvesnei integracijai į IT rinką – čia dirbdama ji susipažįsta ir su kitomis technologijų sritimis, jaučiasi lygiavertė žaidėja šioje sferoje ir galinti kalbėti IT kalba.

„Testavime mane žavi platus darbo spektras, nuolatinė dinamika ir greitas darbo rezultatas. Svarbiausia turėti kantrybės – tiek analizuojant konkrečias situacijas, gilinantis į techninę dokumentaciją, tiek apskritai mokantis šio amato. Žinoma, reikalingas ir atidumas, analitinis mąstymas, logika“, – sužavėjusio amato subtilybes vardija Lina.

Lina Šyvokienė

Patarimas naujoms dalyvėms

Visus tuos pokyčius ir žingsnius per savo baimes, kuriuos žengė Lina, netrukus patirs ir kitos moterys. Lapkričio 20 d. prasideda ketvirtasis „Women Go Tech“ sezonas. Šiais metais tradiciškai, kiekviena programos dalyvė turės savo mentorių, taip pat galės konsultuotis su ekspertais. Sezono naujiena – programa suskirstyta į dešimt krypčių, todėl kiekviena moteris gaus kryptingas žinias iš būtent ją dominančios srities ir taip dar labiau priartės prie savo tikslo.

„Šiemet sulaukėme net 775 moterų paraiškų. 350 kandidačių pakvietėme pokalbiui, o iš jų atrinksime apie 200 dalyvių. Maloniai nustebino, jog šiemet kandidatės atėjo su stipria motyvacija, aiškiai žinančios savo tikslus bei kokios pagalbos reikia iš programos. Taip pat nustebino, jog duomenų analitikos srautas sulaukė daugiausia dėmesio, todėl planuojame programoje turėti net dvi šio profilio kryptis. Sustiprėjo ir inžinerijos srautas – sulaukėme daugiausia kandidačių per visus programos gyvavimo metus. Tai puikus rodiklis, jog ne tik IT, bet ir inžinerijos sritis tampa patrauklesnė bei draugiškesnė moterims“, – pastebėjimais dalijasi programos vadovė Diana Česonytė.

Lina Šyvokienė

O programos alumnė L. Šyvokienė naujojo sezono dalyvėms turi patarimą: „Imkite viską, ką duoda programa. Mentoriai, ekspertai, bendruomenė – visi geranoriškai pasiruošę padėti, reikia tik iniciatyvos ir, žinoma, jūsų pačių įdirbio. Čia iš tiesų suteikiama daug galimybių, svarbu suprasti, jog mokytis ir siekti tikslų reikės jums pačioms – tad būkite tam pasirengusios!“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)