Per stebėtinai trumpą laiką lietuvių sukurtas išmanusis alkotesteris tapo nepamainomu statybos, transporto, gamybos ir paslaugų įmonių partneriu. „IT+ “ laidos komanda ne tik domėjosi biometrine įrenginio identifikacija, bet ir išbandė patį alkotesterį bei įsitikino aukšta duomenų apdorojimo ir transmisijos į centrinį serverį sparta.

Kaip pasakoja laidos vedėjai Saulius Jeruslanovas ir Elita Citovičiūtė, išmanusis alkotesteris, kurį sukūrė lietuvių įmonė, gali tikrinti ne tik blaivumą, bet ir turi biometrinę veido atpažinimo technologiją bei laiko kontrolės sistemą.

Kaip pasakoja išmanųjį alkotesterį sukūrusios įmonės „dirbkblaivus.lt“ vadovas Darius Didžgalvis, išmanusis alkotesteris susideda iš kelių pagrindinių unikalių dalykų. Anot jo, pirmoji įrenginio funkcija yra nustatyti, ar darbuotojas yra blaivus. „Labai svarbi dedamoji yra biometrinis veidų atpažinimas, kuris leidžia tiksliai identifikuoti vartotoją ir pašalina bet kokias apgavystės galimybes.

Kita unikali funkcija yra sujungimas su praėjimo kontrolės sistemomis bei darbuotojo darbo laiko grafiko fiksavimas. Tai yra: kada jis atėjo į darbą, kada jis išėjo iš darbo, kiek jis laiko praleido darbe bei turi galimybę sujungti su moderniomis informacinių technologijų sistemomis, kurios vykdo tolimesnius įmonės efektyvumo skaičiavimus“, – pasakoja D. Didžgalvis.

Anot jo, šiam įrenginiui sukurti prireikė informacinės technologijos, kurios iš esmės turi ir boiometrinių duomenų atpažinimo galimybes, blaivumo patikros galimybes bei turi integracijos į debesiją galimybę. „Tai yra pakankamai inovatyvūs dalykai ir visą tai reikėjo sudėti į vieną. Sudėjus į vieną, riekėjo dar įdomensių technologijų: kaip tą veidą teisingai identifikuoti, kaip identifikuoti įvairius apgavystės atvejus. Nes mūsų tikslas buvo padaryti įrenginį, kuris veikia autonomiškai, be kažkokios kontrolės, leidžia turėti patikimą ir automatizuotą procesą“, – teigia vadovas.

Jis pats priešais kameras atlieka išmaniojo alkotesterio testą: alkotesterio šiaudelio galiuką įmerkia į alkoholį, taip imituodamas, kad yra į darbą atėjęs neblaivus darbuotojas. Įrenginys iškart parodo, kad darbuotojas – neblaivus. „Verdiktas aiškus: darbuotojas dirbti negali“, – žsako D. Didžgalvis.

Kaip pašnekovas pasakoja toliau, kiekvienas testas į duomenų sistemą patenka realiu laiku. O pažeidimams sistema net turi atskirą skyrių: čia vartotojas iškart pamato pažeidėjo duomenis, o paspaudus vieną mygtuką – pateikiamas darbuotojo nušalinimo nuo darbo aktas.

Jei turime pažeidimą, galime eiti į pažeidimų skyrių. Čia matome pažeidėją, iš kitos pusės matome ar jis atpažintas ar neatpažintas. Ir vėlgi, kad vartotojui viskas būtų paprasta, užtenka paspausti vieną mygtuką ir galima gauti nušalinimo aktą, kuriame matosi ir nuotrauka, ir visi duomenys sudėti, ir testavimo laikas, ir patikrinimas. Ir įsakymas gali būti paruoštas dėl nušalinimo nuo darbo dėl neblaivumo aktas.

D. Didžgalvis parodo ir analogišką mobilų įrenginį. Jis taip pat turi biometrinį veidų atpažinimą, alkoholio patikrą bei gali būti intergruota ir darbuotojų laiko apskaita.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)