„Lietuvoje eilinį kartą siaučia virusų platintojai, kurie prisidengia įvairių rimtų įmonių vardais: elektroniniu paštu siuntinėja Lietuvos įmonėms, privatiems asmenims laiškus“, – vaizdo įraše sako IT saugumo specialistas.

Anot jo, siunčiamuose laiškuose būna prisegta sąskaita faktūra arba suderinimo aktas. Laiško gavėjas yra kviečiamas peržiūrėti atsiųstą failą bei jį pakoreguoti. Jei tai padarysite, laiško autoriai žada pervesti pinigų. M. Pareščius pabrėžia, kad tokie laiškai dažniausiai yra siunčiami penktadieniais.

el. laiškai su virusais

„Bičiuliai pasidalino keliais laiškais. Tai laiškai iš didelių kompanijų, kaip pavyzdžiui, iš DHL, iš pašto siuntų kontoros. Neatidarinėkite elektroninio pašto laiškų, kurie jums nėra adresuoti. Jei tikrai jums niekas nesiuntė laiško su sąskaita, neatidarykite – tiesiog trinkite tuos laiškus“, – įspėja specialistas.

Anot jo, dažniausiai yra sunčiami .zip formato failai. Juose ir slypi virusai. Virusų tikslas yra šifruoti jūsų duomenis, o tada virusų siuntėjai gali imti jus reketuoti, reikalauti susimokėti bitkoinais.

„Bėda yra didelė ir tie laiškai yra platinami ne vieną mėnesį. Pačiame laiške lietuvių kalba yra teisinga. Telefono numeriai dažniausiai yra pakeisti. Man teko šiandien skambinti, pabandyti pabendrauti su tais, kurie yra kitoje pusėje. Deja, bet telefonų numeriai neegzistuojantys.

Labai rekomenduoju žiūrėti, iš ko gaunate laiškus, informuoti buhalteres ir administraciją, kad vis dėlto laiškai iš adresatų, kurie jums yra nežinomi, yra šlamštas ir trinkite juos ir neatidarykite jokių sąskaitų faktūrų, jokių suderinimo aktų. Visa tai yra ne jums, visa tai – virusais užkrėsta programinė įranga, kuri yra skirta sunaikinti jūsų duomenis, jus rektuoti, iš jūsų gauti kažkiek bitkoinų, užsidirbti. Būkite labai atsargūs“, – perspėja M. Pareščius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)