„Google“ atstovas ketvirtadienį patvirtino, kad naujajame telefone nebus licencijuotų programėlių, tokių kaip „Gmail“, „Maps“ ir „YouTube“, dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo įvestų sankcijų.

„Huawei“ galės įdiegti tik atvirojo kodo „Android“ operacinę sistemą.

Šis žingsnis gali tapti dar vienu smūgiu technologijų milžinei, kuri prieš įsigaliojant sankcijoms užėmė antrą vietą išmaniųjų telefonų pardavimo rinkoje pasaulyje.

Vašingtonas tvirtina, jog sankcijas, kuriomis draudžiama eksportuoti JAV technologijas, įvedė vadovaudamasis nacionalinio saugumo sumetimais.

Nors JAV administracija 90-iai dienų pratęsė laikiną leidimą „Huawei“ įsigyti reikalingų technologijų, šis leidimas, pasak „Google“, nebus taikomas naujiems produktams.

„Radio Free Mobile“ tinklaraščio autorius, analitikas Richardas Windsoras pareiškė, jog be šių programų „Huawei“ iškils herakliška užduotis įtikinti vartotojus pirkti jos įrenginius“ ir greičiausiai bendrovė neteks daugumos pirkėjų užsienio rinkose.

Pasak R. Windsoro, nors Kinijos vartotojai yra įpratę įsigyti „tuščius“ išmaniuosius telefonus ir tada įdiegti programinę įrangą, dauguma pirkėjų kitose šalyse tikisi, kad šios paslaugos bus iš anksto įdiegtos.

„Visų „Huawei“ varžovių gaminiuose bus įdiegtos „Google“ programos. Dėl to bus labai sunku suvilioti vartotojus pirkti „Huawei“ įrenginius, nes jiems trūks vienos svarbiausių funkcijų, kuri būtina, vartotojui perkant „Android“ įrenginį už Kinijos ribų“, – parašė R. Windsoras.

„Huawei“ pradėjo kurti savo mobiliesiems įrenginiams skirtą operacinę sistemą, pavadintą „HarmonyOS“, tačiau nėra neaišku, ar sugebės išlaikyti savo rinkos dalį už Kinijos ribų.

Paklausta apie susiklosčiusią padėtį, „Huawei“ savo pareiškime teigė: „Mes ir toliau naudosime „Android OS“ bei ekosistemą, jei JAV vyriausybė leis mums tai daryti. Priešingu atveju toliau plėtosime savo operacinę sistemą ir ekosistemą“.

Tikimasi, kad „Huawei“ savo naujausią aukščiausios klasės telefoną „Mate 30“ pristatys rugsėjo 18 dieną Vokietijoje.

JAV pareigūnai tvirtina, kad „Huawei“ kelia grėsmę dėl savo ryšių su Kinijos žvalgybos tarnybomis, nors pati bendrovė tokius įtarimus griežtai neigia.