„Operacinė sistema „Android“ laikoma plačiausiai naudojama pasaulyje. Įdomu, kuo po tiek gyvavimo metų jos kūrėjai nustebins pasaulį? Panašu, kad staigmenų netrūks, nes net bandomosios versijos naujovės šią operacinę sistemą keičia iš esmės“, – pranešime spaudai teigia „Bitės Profas“ Karolis Špiliauskas ir dalinasi 7 naujomis šios sistemos savybėmis.

1. „Android“ atėjo nesaldūs laikai

Iki šiol visos „Android“ operacinės sistemos versijos, skaičiuojant nuo 1.5, turėjo saldžius pavadinimus: „KitKat“, „Marshmallow“ (liet. zefyras), „Oreo“, „Pie“ (liet. pyragas) ir pan. Turint omenyje šią tendenciją, „Android 10“ turėjo gauti saldų pavadinimą, prasidedantį raide Q. Bet atrodo, kad ilgai gyvavusiai tradicijai atėjo galas – naujausia „Android“ operacinės sistemos versija neturės saldaus pavadinimo ir vadinsis tiesiog „Android 10“.

„Ši operacinė sistema ne tik užbaigia senąją pavadinimų tradiciją, bet ir šiek tiek keičia logotipą. O šalia žodžio „Android“ nuo šiol visur matysime ir puikiai pažįstamo „Android“ robotuko veidą. Tikėtina, kad būtent taip šios operacinės sistemos kūrėja „Google“ nutarė išlaikyti bent šiokį tokį žaismingumą, kuriuo iki šiol garsėjo šios operacinės sistemos pavadinimai“, – sako K. Špiliauskas.

Buvo pristatyta ir nauja spalvų paletė, kuria remdamiesi programuotojai turės kurti naujas programėles. „Tai reiškia, kad nuo šiol visos „Android“ programėlės šiek tiek supanašės ir turės savitą, būtent „Android“ vartotojams pritaikytą išvaizdą“, – aiškina K. Špiliauskas.

2. Dar daugiau funkcionalumo

Atnaujinto prekės ženklo įtaka jaučiama ir pačios operacinės sistemos viduje. Nors „Android“ ir taip buvo lanksčiausia ir lengviausiai suasmeninama operacinė sistema, dabar pasirinkimų atsiras dar daugiau.

„Išskirti reikėtų tamsųjį arba kitaip – naktinį režimą. Kai kurių gamintojų, pavyzdžiui, „Samsung“ ar „OnePlus“ įrenginiai jau turėjo įdiegtą šią funkciją. Tačiau nuo šiol visi „Android 10“ telefonai turės galimybę įjungti šį režimą, kuris pavers visą nustatymų meniu ar gamykliškai įdiegtų programėlių foną tamsiu. Tai ne tik atrodo patraukliau, bet ir leidžia mažiau išeikvoti baterijos, jeigu naudojate įrenginį su „AMOLED“ technologijos ekranu“, – sako K. Špiliauskas.

Anot K. Špiliausko, kitas svarbus operacinės sistemos pokytis – įrenginio valdymas gestais, kuris taps nebe išskirtine, o standartine funkcija: „Vartotojams tai naudinga pirmiausiai todėl, kad tokiu būdu jutikliniai mygtukai nebeužima ekrano vietos. Taip pat svarbu paminėti, kad tai yra tiesiog natūralesnis ir greitesnis būdas valdyti įrenginį. Tiesa, jeigu valdymas gestais jums nepatiks, nustatymuose galėsite įjungti įprasto valdymo režimą.“

3. Lanksti sistema

Dauguma ekspertų vienbalsiai sutaria, kad telefonai susilenkiančiu ekranu yra išmaniųjų įrenginių ateitis. Tokius modelius kai kurie gamintojai jau pristatė ir greitai išleis.

„Naujoji „Android 10“ operacinė sistema bus pritaikyta ir susilenkiantiems telefonams. Tai reiškia, kad tokių įrenginių gamintojai patys nebeturės kurti papildomos programinės įrangos dalies šiems įrenginiams. Tai pagreitins lankstomų išmaniųjų telefonų atėjimą į rinką, tad greitu metu jų turėtume matyti vis daugiau“, – sako K. Špiliauskas.

4. Automatiniai subtitrai viskam

Iki šiol subtitrus telefone buvo galima naudoti tik tose programėlėse, kuriose jie yra iš anksto paruošti. Pavyzdžiui, vaizdo įrašų platformoje „YouTube“. Nuo šiol galimybės bus gerokai platesnės.

„Su naujosios „Android 10“ operacinės sistemos funkcija „Live Caption“ subtitrus galėsite matyti bet kurioje programėlėje. Juos automatiškai rodyti galės pats telefonas – tam nereikės net interneto ryšio. Tiesa, ar ši funkcija palaikys ir lietuvių kalbą – kol kas neaišku“, – pasakoja K. Špiliauskas.

5. Dar daugiau dėmesio privatumui

Privatumas dabar svarbesnis nei bet kada anksčiau. Juk telefoną naudojame beveik visoms kasdienėms užduotims atlikti, todėl jame saugomi labai svarbūs duomenys. „Android 10“ vartotojams suteiks daugiau privatumo kontrolės.

„Nuo šiol galėsite ne tik suteikti prieigą prie duomenų, bet ir ją išjungti tais atvejais, kai programėlės nebenaudojate. Pavyzdžiui, įjungus šią funkciją, pavėžėjimo programėlės „Uber“ kūrėjai jūsų lokaciją matys tik tada, kai esate įjungę šią programėlę. Ją Išjungus, programėlė iš karto neteks galimybės stebėti jūsų buvimo vietos“, – aiškina K. Špiliauskas.

6. Kompiuteris visuose „Android“ telefonuose?

Kompanija „Samsung“ sukūrė sistemą „DeX“, kuri telefoną leidžia paversti kompiuteriu: „Pakanka prijungti savo „Galaxy S“ arba „Note“ serijos telefoną prie monitoriaus ar televizoriaus ir jūsų telefonu bus galima naudotis kaip įprastu kompiuteriu. Vartotojo sąsaja pradeda labiau priminti įprastus „Windows“ kompiuterius, o prie telefono prijungus klaviatūrą ir pelę – telefonas niekuo nebesiskiria nuo įprasto stalinio kompiuterio“, – sako K. Špiliauskas.

Anot „Bitės Profo“, panašų sprendimą ruošia ir kompanija „Google“: „Vienas programuotojas, testavęs „Android 10“ bandomąją versiją, programos nustatymuose atrado, jog telefone galima įjungti kompiuterio režimą. Jį aktyvavus ir telefoną prijungus prie didesnio ekrano, „Android“ vartotojo sąsaja iš tiesų gana smarkiai primena „Samsung Dex“ arba kompiuterius su operacine sistema „Windows“. Pavyzdžiui, galima keisti programų langų dydžius, įjungti daugybę programų ir kt. Tai gali būti didelis „Android“ žingsnis kompiuterių link.“

Kol kas nėra aišku, ar ši funkcija išties bus pristatyta finalinėje „Android 10“ versijoje. Tačiau panašu, kad greitu metu vietoje daugybės skirtingų įrenginių visiškai pakaks turėti tik savo išmanųjį telefoną.

7. Kitos naujovės – smulkesnės, bet tiek pat malonios

„Android 10“ turės ir daugiau naujų galimybių, tačiau jas visas išvardinti kol kas sunku – oficialiai ši operacinė sistema yra dar tik bandymų stadijoje.

„Kai kurias funkcijas gali būti sunku pastebėti, kai kurios – slepiamos, norint sukurti didesnę intrigą. O net ir šiame straipsnyje minimos gali gerokai pasikeisti ir būti labiau ištobulintos. Tačiau panašu, kad greitai sulauksime išties didelių pasikeitimų „Android“ operacinės sistemos įrenginiuose. Spėjama, kad jau rugsėjo mėnesį galėsime įsitikinti, kaip iš tikrųjų atrodo ir ką gali naujoji „Android 10“ operacinė sistema“, – sako K. Špiliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)