„GlobalFoundries“ pirmadienį pranešė pateikusi kelis ieškinius Jungtinėse Valstijose ir Vokietijoje dėl 16-os patentų pažeidimo.

Bendrovė pareiškė ketinanti iš TSMC prisiteisti „didelę kompensaciją“, taip pat pasiekti, kad būtų uždrausta į minėtas šalis importuoti produktus, pagamintus naudojant technologijas, saugomas susijusių patentų.

„Ilgus metus, kol skirdavome milijardus dolerių vidaus tyrimams ir plėtrai, TSMC neteisėtai naudojosi mūsų investicijų teikiama nauda“, – sakoma „GlobalFoundries“ vyresniojo viceprezidento inžinerijos ir technologijų klausimams Greggo Bartletto pareiškime.

„Šis veiksmas yra labai svarbus siekiant sustabdyti [TSMC] vykdomą neteisėtą mūsų gyvybiškai svarbaus turto naudojimą ir apsaugoti gamybos bazę Amerikoje ir Europoje“, – sakoma pareiškime.

„GlobalFoundries“ pareiškė, jog per pastarąjį dešimtmetį Jungtinėse Valstijose investavo daugiau nei 15 mlrd. JAV dolerių, o Europoje – daugiau nei 6 mlrd. JAV dolerių, kad atsvertų tendenciją perkelti puslaidininkių gamybą į Aziją.

TSMC („Taiwan Semiconductor Manufacturing Company“) atmetė kaltinimus kaip „neturinčius pagrindo“ ir pažadėjo pasitelkti „bet kokias galimybes apsaugoti mūsų patentuotas technologijas“.

„Esame nusivylę tuo, kad kitos bendrovės griebiasi ieškinių, užuot konkuravusios rinkoje technologijomis“, – sakoma pranešime.

TSMC, kurią įkūrė vienas gerbiamiausių Taivano verslininkų Morrisas Changas, pernai išėjęs į pensiją, yra pasaulyje pirmaujanti lustų gamintoja, kurios produkcija naudojama „Apple“ telefonuose „iPhone“ bei kitų technologijų įmonių gaminiuose.

Pasak bendrovės, ji daug investavo ir sukūrė vieną didžiausių puslaidininkių portfelių, turinčių daugiau nei 37 tūkst. patentų visame pasaulyje.

2017 metais TSMC pasirašė susitarimą dėl 3 mlrd. JAV dolerių vertės gamyklos Nandzingo mieste Kinijoje statybos. Tai bus didžiausia Taivano investicija Kinijoje.