NASA astronautams Nickui Hague'ui ir Andrew Morganui teko pajungti kelis kabelius, kad galėtų sumontuoti praėjusį mėnesį JAV kosminių technologijų bendrovės „SpaceX“ pristatytą susijungimo modulį. Juo naudosis „SpaceX“ ir kita amerikiečių bendrovė „Boeing“, kai pradės skraidinti astronautus į orbitinę laboratoriją šių metų pabaigoje arba 2020-ųjų pradžioje.

Tai yra antras komercinėms pilotuojamoms kapsulėms skirtas susijungimo modulis stotyje. Pirmasis buvo įrengtas prieš trejus metus. Naujasis modulis pakeitė sugadintą per 2015 metais įvykusį nesėkmingą „SpaceX“ aparato paleidimą.

N. Hague buvo išėjęs į kosmosą trečią kartą, o A. Morganas, prieš mėnesį į stotį atvykęs kariuomenės gydytojas – pirmąkart.

„Gydytojai – jėga“, – per radiją A. Morganui perdavė misiją valdanti komanda, šiam išėjus į kosmosą. Su kolegomis iš Hjustono bendravęs astronautas, kuris pats yra gydytojas, pridūrė: „Sveiki atvykę į išorę.“

JAV nuo 2011 metų nebenaudoja erdvėlaivių „Space Shuttle“, todėl NASA tenka kliautis Rusijos raketomis, skraidinant astronautus į kosminę stotį.

Nors JAV privačios bendrovės sėkmingai pristatinėja krovinius į TKS nuo 2012 metų, iš kosmodromo Kanaveralo kyšulyje pilotuojamų skrydžių kol kas dar nerengiama.

Kovo mėnesį „SpaceX“ pirmąkart paleido tuščią pilotuojamą kapsulę „Dragon“. Šis aparatas buvo sunaikintas kitą mėnesį, Floridoje atliekant jo variklių bandymą. Nepaisant to incidento, „SpaceX“ vis dar tikisi pirmą kartą nuskraidinti astronautų į TKS iki šių metų pabaigos.

„Boeing“ savo ruožtu ketina rudenį paleisti savo „Starliner“ kapsulę be įgulos, o ateinančių metų pradžioje – atlikti bandomąjį pilotuojamą skrydį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)