Pirkėjai linkę rizikuoti savo saugumu dėl geresnio pasiūlymo

„Dauguma pirkėjų yra linkę rizikuoti radus patrauklų pasiūlymą ir prekes įsigyti nesaugiose parduotuvėse ar nepatikimose elektroninėse svetainėse“, – teigia ESET saugumo ekspertas Tomáš Foltýn. Lietuviai užsienio elektroninėse parduotuvėse įsigyja beveik ketvirtadalį visų savo internetu perkamų daiktų, rodo „DPDgroup“ užsakymu praėjusiais metais atliktas tyrimas.

Neretai užsienyje veikiančios elektroninės parduotuvės, siūlančios ypatingai žemas nuolaidas, gali užkrėsti vartotojo kompiuterį kenkėjiškomis programomis arba pasisavinti pirkėjo elektroninės bankininkystės duomenis, vykdant sukčiavimo apsimetant (angl. phishing) atakas.

ESET specialistai pataria, į ką atkreipti dėmesį perkant internetu:

1. Saugios svetainės: jeigu svetainės adresas atrodo įtartinas, o URL atpažįstamas kaip nepatikimas – reikėtų sunerimti. Internetiniai sukčiai gali imituoti žinomų parduotuvių, tokių kaip „Amazon“ arba „Ali Express“ svetainių adresus, naudojant itin panašius pavadinimus.

Toks sukčiavimas apsimetant yra skirtas išvilioti budrumą praradusių pirkėjų duomenis. Itin didelės nuolaidos taip pat gali rodyti, jog svetainė yra nepatikima. Perkant atkreipkite dėmesį į svetainėje pateikiamus pardavėjo duomenis. Net ir maži dalykai gali išduoti nepatikimą svetainę, pavyzdžiui, jeigu klientų aptarnavimo skiltyje nėra nurodyti kontaktai, nurodytas pagalbos telefono numeris neegzistuoja arba yra nepasiekiamas.

2. El. bankininkystės ir tinklo ryšio apsauga: prieš pateikiant savo elektroninės bankininkystės duomenis įsitikinkite, kad svetainė naudoja saugius ir duomenis šifruojančius HTTPS protokolus, kurie šifruoja ir saugiai perduoda jūsų duomenis iš internetinės naršyklės į banko puslapį. Tiek užsienyje, tiek Lietuvoje veikianti svetainė, kuri nenaudoja HTTPS protokolo, tampa sukčių taikiniu, kadangi programišiai gali „pavogti“ Jūsų duomenis. Patariama naudotis saugiu tinklo ryšiu arba mobiliųjų duomenų planu ir vengti nesaugių ir viešai prieinamų Wi-Fi tinklų. Viešai prieinamas bevielio interneto stoteles programišiai linkę naudoti MITM (angl. Man-in-the-middle) atakoms, norėdami pavogti Jūsų slaptažodžius arba nuskaityti tinklą. Siekiant to išvengti taip pat galima naudoti VPN virtualius privačius tinklus.

3. Kibernetinio saugumo higiena: pasitelkite tinkamus saugumo sprendimus, kurie jus apsaugotų nuo kenkėjiškų svetainių ir nemalonių siurprizų perkant internetu. Visuomet atnaujinkite savo naudojamą operacinę sistemą į naujausią programos versiją. Senesnės programos versijos gali tapti pažeidžiamos į jas nukreiptoms programišių atakoms, dėl sistemose atsiradusių „skylių“, kuras užtaisyti padės tik naujausios versijos diegimas.

Šiais laikais vien ativirusinės programos nepakanka, kadangi internetinių nusikaltėlių atakos tampa vis sudėtingesnės. Jeigu dažnai perkate internetu, arba esate linkę pasinaudoti akcijų metu teikiamais pasiūlymais, rinkitės interneto apsaugą su el. mokėjimų ir naršyklės ryšio apsauga. Kuriant savo paskyras el. parduotuvėse naudokite sudėtingus slaptažodžius, o esant galimybei įgalinkite dviejų veiksnių autifikavimo metodą savo įrenginiuose ir programėlėse. Rinkitės apsaugą internete, tinkančią darbui, mokslui ir laisvalaikiui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)