Kinijos naujienų agentūra „Guangzhou Daily“ pranešė, kad tai yra „pirmasis savanoriškos programos, skirtos padėti tėvams sekti savo vaikų buvimo vietą, žingsnis“.

Tačiau „MIT Technology Review“ pastebi, kad tai tuo pačiu yra ir nuolatinio Kinijos valdžios siekio stebėti savo piliečius plėtra.

Jau 8000 vaikų aktyvino dovanų gautus išmaniuosius laikrodžius ir laikrodžių lustų kūrėjas „BeiDou“ (Kinijos palydovinės navigacijos sistema) teigia, kad gali juos susekti 10 metrų spindulio tikslumu.

Laikrodis duomenis siunčia į tėvų mobiliuosius telefonus, tad realiu laiku galima matyti kur yra vaikas ir užkirsti kelią galimai nelaimei.

Guangdžou pareigūnai tikisi, kad šis projektas bus sėkmingas ir bendras žmonių skaičius pasieks 30 000. Planuojama panašias „saugumo apyrankes“ padovanoti ir senoliams. Ir, kaip pastebi „MIT Technology Review“, tai greičiausiai tėra tik pradžia.

Šis projektas yra viena iš pirmųjų didelio masto „BeiDou“ stebėjimo galimybių demonstracijų ir „Guangzhou Daily“ pabrėžia, kad yra „didelis suinteresuotumas šalyje plėsti lustų gamybą ir plėtrą“. Tad panašu, jog įmonė turi ambicijų ateityje pasiūlyti platesnių savo buvimo vietos nustatymo paslaugų.

Kinija stiprina ir labai sparčiai plečia piliečių stebėjimo galimybes ir naudoja veido atpažinimo, mobiliųjų duomenų rinkimo ir kitas technologijas. Palydovinių vietos nustatymo duomenų naudojimas užtikrintų dar tikslesnį ir masiškesnį stebėjimą.