Pagrobtuose duomenyse – FSB projektai, kuriais agentūra bando panaikinti anonimišką naršymą Tamsiajame internete (TOR), paveikti socialines medijas ir atjungti šalies internetą nuo likusio pasaulio. Pagrobtieji duomenys buvo perduoti pagrindinėms tarptautinėms žiniasklaidos priemonėms.

Kaip rašo Forbes.com, FSB yra Rusijos pagrindinė saugumo agentūra, kuri, sakoma, yra panaši į Jungtinių Amerikos Valstijų FTB ar Jungtinės Karalystės MI5, bet FSB kompetencijos apima ne tik vidaus žvalgybą, o ir elektroninį stebėjimą užsienyje bei didelę žvalgybos informacijos rinkimo priežiūrą. Tai yra pagrindinė liūdnai pagarsėjusios KGB įpėdinė, kuri tiesiogiai raportuoja Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Liepos 13 dieną, programišių grupuotė, pasivadinusi „0v1ru$“, įsilaužė į kompanijos „SyTech“ serverius. Ši įmonė yra viena iš pagrindinių FSB kontraktorių. Savo įsilaužimo hakeriai net nebandė nuslėpti: į pagrindinę svetainę įkėlė įsilaužimą liudijančių komiškų paveikslėlių.

„0v1ru$“ pavogtus duomenis perdavė dar didesnei hakerių grupuotei „Digital Revolution“. Ši savo ruožtu pasidalino duomenimis su žiniasklaida ir pažėrė viešų pašaipų FSB adresu „Twitter“ tinkle: „Ei, FSB, kaip ten jums išėjo su „Spaudimu-2“? Galbūt vertėjo pakeisti projekto pavadinimą į „Kiaurasamtis-1?“ (hakeriai panaudojo žodžių žaismą: дуршлаг šnekamojoje rusų kalboje gali reikšti ir bukagalvį – DELFI). Pavogtus duomenis gavo ir Forbes.com žurnalistas, tačiau jis nusprendė duomenų neviešinti.

Tai nėra pirmas kartas, kuomet „Digital Revolution“ nusitaiko į FSB. Kol kas nėra aišku, kaip šios dvi grupės tarpusavyje siejasi.

Pirmoji apie „0v1ru$“ įsilaužimą pranešė „BBC Russia“ ir šį įvykį pavadino: didžiausiu visų laikų duomenų nuotėkiu iš Rusijos specialiųjų tarnybų.

Išviešintame duomenų pakete matyti tokie projektų pavadinimai, kaip „Arion“, „Relation“, „Hryvnia“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (424)