Lakehurst Maxfield Field (anksčiau – Naval Air Engineering Station Lakehurst) – tai ypatinga Jungtinių Valstijų Karinių oro pajėgų bazė. Kompleksas pastatytas dar 1916 metais ir naudojamas nuo 1917-ųjų. 1937 metais ši bazė išgarsėjo dėl čia įvykusios garsiosios Hindenburgo katastrofos – dirižablio avarijoje kraupiai žuvo 36 žmonės.

Tačiau šįkart ne apie sudegusį Hindenburgą. Šioje oro pajėgų bazėje yra ir vienas ypatingas pakilimo takas – jame įrengta katapulta. Tiksliau – katapultos. Anksčiau čia buvo sumontuota tradicinė aukšto slėgio garų katapulta, dabar – elektromagnetinė. Kaip jau supratote, čia šie įrenginiai bandomi, o tuo pačiu mokomi ir pilotai. Elektromagnetinė katapulta, kokios bus montuojamos naujausiuose JAV lėktuvnešiuose, Leikhurste yra netgi vystoma – čia bus užbaigta jos konstrukcija.

Atrodo, gera mintis katapultas bandyti ant žemės. Jos užima tik dalį pakilimo tako ilgio, todėl nesugebėjęs pakilti lėktuvas turi daug vietos nutūpti. Taip tiesiog saugiau. Čia pat yra ir baltomis juostomis ant aerodromo tako pažymėtas didelis stačiakampis – čia pilotai treniruojasi tūpti, todėl įrengti ir šviesos signalai, ir orlaivius stabdantis lynas.

Tačiau tokia konstrukcija kelia ir savus iššūkius. Lėktuvnešyje energiją (ar garą) šiems įrenginiams teiktų laivo branduoliniai reaktoriai. Čia tokios įrangos, žinoma, nėra, todėl tenka naudoti sudėtingas elektros sistemas ir garo generatorius. Pats katapultų įrengimas taip pat yra gana sudėtingas. Dalis infrastruktūros yra po žeme – laive ji būtų denyje.

Leikhurto bazė šiuo požiūriu yra unikalus objektas visame pasaulyje. Šiandien jau abejojama ir šių įrenginių nauda. Pirmoji katapulta įrengta 1959 metais. Garo katapultos buvo išvystytos iki labai aukšto lygio, o štai elektromagnetinės stringa. JAV Prezidentas Donaldas Trumpas yra pasakęs, kad jam elektromagnetinės katapultos nepatinka – jų vystymas trunka per ilgai, o privalumų ne tiek jau daug. O štai kitų šalių lėktuvnešiai katapultų apskritai neturi (neskaitant prancūzų „Charles de Gaulle“, kuris naudoja amerikietišką garo katapultą). Todėl nemažai žmonių mano, kad elektromagnetinei katapultai skirti pinigai tiesiog yra per dideli, o rezultatas – per mažas.