Mergina šiandien džiaugiasi savo žingsniu ir ragina kitus taip pat nebijoti pokyčių, kurie gali atverti daug naujų galimybių.

Iš humanitarės – į programuotojas

Mokykloje Eglė buvo labiau linkusi į humanitarinius mokslus, o bakalauro laipsnį įgyti nusprendė studijuodama tarptautinių ryšių vadybą. Šį studijų krypties pasirinkimą nulėmė tai, jog baigusi mokyklą ji gerai nežinojo, ką nori veikti ateityje. Vadyba tuomet merginai pasirodė pakankamai platus mokslas, kuris leis laikui bėgant pasirinkti ją dominančią sritį ir ten pritaikyti universitete įgytas žinias. Po studijų įsidarbinusi vadybos sektoriuje, Eglė ėmė svarstyti apie specializaciją, tačiau nei finansų, nei rinkodaros sritys jai nekėlė didelio susidomėjimo.

Visgi, turėdama tikslą specializuotis, Eglė susimąstė, jog būtent technologijų sritis, apie kurios specialistų trūkumą buvo nemažai girdėjusi, galėtų būti įdomus iššūkis jai kaip humanitarei. Supratusi, kad ilgainiui nenori likti tuometinėje pozicijoje, Eglė nusprendė iš pradžių įgauti žinių technologijų srityje, o tuomet nuspręsti, kuriuo keliu eiti. Tad, sužinojusi apie nemokamus vakarinius kursus profesinėje mokykloje, Eglė įstojo mokytis programavimo.

„Džiaugiuosi, jog nepabijojau pradėti mokytis, nors tuo pačiu metu vis dar dirbau ankstesnėje pozicijoje. Labai norėjau išbandyti save naujoje srityje, taip pat žinojau, kad nieko nenutiks, net jei ir nepasiseks“, – apie savo sprendimą pasakoja mergina.
Eglė Predkelytė

Nepasimesti padėjo bendraminčiai

Pradėjusi naujus mokslus, Eglė greit įsitraukė į programavimo sritį, tačiau dar nesijautė užtikrinta dėl karjeros galimybių. „Nors studijuodama jau žinojau, kokioje pozicijoje norėčiau dirbti, net neįsivaizdavau, kaip reikės ieškoti darbo – ko norės darbdaviai, kokių sulauksiu klausimų bei kaip reikės save „parduoti“. Kildavo dvejonių, ar tikrai verta viską mesti ir pasirinkti visiškai naują, nežinomą kelią“, – prisimena Eglė.

Mergina džiaugiasi, kad prieš dvejus metus, susidūrusi su šiais klausimais, ji sužinojo apie mentorystės ir konsultacijų programą „Women Go Tech“. Nors tuomet ji dar tik žengė savo pirmuosius žingsnius technologijų srityje, didelis ryžtas bei motyvacija atvėrė merginai vartus į pirmąjį sezoną. „Programoje gavau žinių, praplėčiau suvokimą apie technologijas, taip pat sulaukiau ir daug palaikymo iš bendraminčių bei savo mentoriaus. Labai įkvėpė ir kitų dalyvių istorijos – supratau, jog su panašiomis abejonėmis susiduriu ne aš viena, tad kartu ieškojome atsakymų“, – įspūdžiais dalinasi Eglė.

„Women Go Tech“ programoje patarimų Eglė sėmėsi iš programavimo specialisto Vaido Pilkausko, dirbančio įmonėje „Wix“. Nors iš pradžių programos dalyvė galvojo, kad su mentoriumi kalbėsis tik apie techninius dalykus, ji džiaugiasi sulaukusi pagalbos taip pat ir karjeros planavimo, skirtingų galimybių technologijų srityje klausimais. Neturėdama IT profilio žmonių savo aplinkoje, Eglė ir šiandien labai vertina gautą mentoriaus pagalbą, kuri leido ne tik geriau suprasti jai tuomet dar visai naują sritį, tačiau ir išsigryninti tikslus bei gauti motyvacijos jų siekimui.

Technologijų sritis – atvira visiems

Ateityje Eglė ir toliau norėtų profesiškai augti būtent technologijų srityje. Nors šiuo metu didžiausią dėmesį skiria programavimo įgūdžiams, mergina neatmeta galimybės kažkada save išbandyti ir kitose pozicijose, kurių technologijų srityje apstu. Iš patirties Eglė teigia, jog technologijų sritis yra itin atvira ir dinamiška, todėl galimybių save realizuoti čia netrūksta.

„Stereotipai, kad technologijų sritis yra vyriška, – vis dar gajūs, tačiau neretai pačios moterys jais labiausiai ir tiki. Kadangi pati aktyviai dalyvauju įvairiuose technologijų entuziastų susitikimuose, galiu iš patirties pasakyti, kad situacija gerėja. Į šią sritį nori žengti vis daugiau moterų, nemažai palaikymo sulaukiame ir iš čia dirbančių vyrų. Motyvacija rinktis ir augti būtent technologijų srityje yra tikrai didelė bei prieinama visiems, o man labai smagu būti to dalimi“, – savo patirtimi dalijasi Eglė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)