Prisijungusi prie mentorystės ir konsultacijų programos „Women Go Tech“ ji atrado galimybių, leidžiančių derinti ir savo išsilavinimą, ir aktyvų socialinį gyvenimą, ir pirmuosius žingsnius technologijų srityje.

Aktyvistė, kurią „veža“ inovacijos

Prieš ketverius metus Kristina baigė teisės magistro studijas Vilniaus universitete, bet sako niekada neapsiribojusi viena veikla. Studijų metais mergina aktyviai dalyvavo nevyriausybinių organizacijų veikloje, vėliau buvo „Vilniaus Tarptautinio Rotaract“ klubo valdybos narė. Kartu su bendraminčiais ji įgyvendino ne vieną projektą ir suorganizavo daugybę renginių. Aktyvus gyvenimo būdas ir pripildyta dienotvarkė Kristinos draugų bei artimųjų nestebino – visi žinojo, kad jai tai teikia daug džiaugsmo.

„Būtent įvairios papildomos veiklos leido suprasti, kad visuomet noriu siekti daugiau – dirbti su dar sudėtingesniais projektais, sekti jų įgyvendinimo procesą, matyti rezultatą. Po studijų kelerius metus dirbau teisinį darbą viename iš didžiųjų bankų, tačiau aplink vykstantys ketvirtosios pramonės revoliucijos pokyčiai ir vis dažniau pasigirstančios kalbos apie augančią technologijų reikšmę paskatino ir pačią pradėti gilintis. Aktyviau tai daryti pradėjau vos praėjusią vasarą, tačiau iškart supratau, kad tai – man labai artima sritis“, – sako Kristina.

Per kelis mėnesius nuo naujosios aistros technologijoms pradžios ji atliko nemažus „namų darbus“ – skaitė profesionalų tinklaraščius ir kitą literatūrą, dalyvavo renginiuose ir diskusijose. Taip per bendraminčius ji išgirdo ir apie mentorystės bei konsultacijų programą „Women Go Tech“. Kadangi tiksliai žinojo, jog nori tobulėti informacinių technologijų projektų valdymo srityje, nedvejodama užpildė anketą. Kristina pasakoja, kad dalyvaujant projekte jai pavyko ne tik praplėsti savo įgūdžių ir žinių arsenalą, bet ir rasti naujų karjeros galimybių.
Kristina Mataitytė

Patirtys, keičiančios gyvenimą

Šiuo metu dalį laiko Kristina dirba viename iš „Katalista Ventures“ padalinių inovacijų projektų vadove, kartu su komanda ji padeda didelėms ir vidutinio dydžio įmonėms augti pasitelkus inovacijas. Taip pat visai neseniai, vedama noro panaudoti ir savo teisines žinias, ji prisijungė prie į startuolius investuojančio rizikos kapitalo fondo „70 Ventures“ komandos, kur ji prisidės konkrečiai prie teisės srities technologijų analizavimo. Kristina neslepia, kad būtent „Women Go Tech“ paskirtos mentorės „Rise Vilnius“ vadovės Renatos Šumskaitės dėka dabar gali daug drąsiau siekti užsibrėžtų tikslų.

Mentorė prisimena, kad jau per pirmąjį susitikimą Kristina pristatė daugybę jai kylančių klausimų bei idėjų naujiems projektams. Todėl jų komandinis darbas prasidėjo nuo prioritetų sustygavimo, o vėliau atsirado ir veiksmų planas, vyko pasiruošimas susitikimams su technologijų srities lyderiais.

„Kristina – be galo smalsi ir drąsi asmenybė, nepabijojusi atsisakyti darbo, kuris tiko pagal įgytą specialybę, pasirinkti naują kelią ir sėkmingai juo eiti nesižvalgydama atgal. Jos pavyzdys man primena, su kokiu užsidegimu galima ir reikia siekti savo svajonių. Manau, kad mentorystė jau duoda vaisių ne tik jai, bet ir man pačiai – leidžia įprasminti savo patirtį ir įkvepia“, – pasakoja R. Šumskaitė.

Ir mentorė, ir ugdytinė vieningai sutaria, jog vien susėsti ir pasikalbėti neužtenka, reikia įdėti nemažai papildomo darbo. Po kiekvieno susitikimo Kristina gauna ir „namų darbų“ – įsigilinti į naują temą ar konkrečią inovaciją. Tiesa, tai padaryti padeda ir „Women Go Tech“ organizuojami renginiai bei konsultacijos. Mergina sako, kad jų metu sužinojo ne vieną anksčiau negirdėtą terminą, taip pat aplankė kelias technologijų įmones, susipažino tiek su šios srities profesionalais, tiek ir panašiu keliu žengiančiomis moterimis.
Kristina Mataitytė

Inovacijų amžiaus pamokos

Vienas iš pagrindinių R. Šumskaitės patarimų tiek Kristinai, tiek ir bet kuriai merginai, svarstančiai apie technologijų sritį, yra pakankamai paprastas, bet veiksmingas: „Jeigu tik kyla mintis – bandykite. Geriau jau pabandyti ir suklysti negu likti apmąstymuose. Net jei projektas bus nesėkmingas, tai bus gera pamoka ir patirtis. Viskas prasideda nuo veiksmo – kartais tereikia atsikelti, parašyti savo autoritetui ar užsiregistruoti į programą. Taip gyvenimas gali pasikeisti ta linkme, apie kurią visada svajojote.“

Savo ruožtu Kristina skatina apsidairyti aplink – juk gyvename inovacijų amžiuje, jos skverbiasi į visas mūsų gyvenimo sferas: teisę, valstybės valdymą, biologiją, net ir humanitarinius mokslus. Todėl jei smalsu ir norisi būti pokyčių priešakyje, mergina siūlo domėtis, dalyvauti renginiuose, kursuose, semtis įkvėpimo iš savo srities profesionalų. Pati išbandžiusi šį kelią ji sako, kad įsilieti į technologijų sferą nėra lengva, bet užsibrėžus aiškų tikslą – tikrai įmanoma.

Dalyvaudama programoje „Women Go Tech“ Kristina plečia ne tik savo žinias, bet ir kontaktų sąrašą: kartu su kitomis ugdytinėmis diskutuoja apie bendrus projektus, taip pat dalijasi informacija, karjeros patarimais, drąsina viena kitą įgyvendinti ambicingus tikslus. „Vienas iš mano ateities siekių – ir toliau plėsti technologijomis, ypatingai teisinėmis, besidominčių žmonių ratą. Manau, kad tai yra itin potenciali sritis, kurioje galima sukurti ne vieną įdomų ir naudingą produktą. Tad apie mano projektus dar tikrai išgirsite“, – drąsiai ateitį planuoja Kristina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)