Vienas jų – dalyvavimas mentorystės ir konsultacijų programoje „Women Go Tech“, kuri Laurai suteikė ne tik daugiau žinių apie technologijų sritį, bet ir padrąsino pasitikėti savimi, rašoma pranešime žiniasklaidai. Dalyvaudama programoje ji priėmė sprendimą išeiti iš darbo didelėje įmonėje ir siekti senos svajonės – karjerą derinti su kelionėmis po pasaulį.

Į priekį veda smalsumas

Iš Šiaulių krašto kilusi mergina Vilniaus Gedimino technikos universitete baigė biomechanikos studijas. Dar jų metu Laura įsidarbino žinomoje tarptautinėje įmonėje, buvo atsakinga už įvairias operacijas, verslo klientų mokėjimus. Būtent dirbant šį darbą atsirado netikėta galimybė išbandyti programų testuotojos rolę.

„Visada sakiau, kad technologijų srityje niekada nedirbsiu – man atrodė gana nuobodu visą dieną sėdėti prie kompiuterio, net nežinojau, kad egzistuoja tokios specialybės kaip analitikas ar testuotojas. Visgi, išgirdus kolegų pasiūlymą, nugalėjo smalsumas. Norėjosi sužinoti, kodėl technologijos tokios populiarios ir pačiai išbandyti, kaip seksis naujoje nišoje“, – sako Laura. Pasikeitusios pareigos jai labai patiko, nes leido kasdien išmokti naujų dalykų, įsilieti į profesionalių programuotojų komandą ir nuolat mesti sau iššūkius.

Sėkmingai „pasimatavusi“ testuotojos pareigas ir supratusi, kad tai įdomi ir smalsumą žadinanti sritis, Laura pakeitė darbovietę. Ji prisidėjo prie „Danske Bank“ Globalių paslaugų centro komandos, kur programuotojai ir testuotojai kartu kuria investuotojams skirtą produktą. O netrukus, paskatinta panašią patirtį turėjusios draugės, ji užsiregistravo į programą „Women Go Tech“ – norėjo praplėsti ir pažinčių ratą, ir sukaupti dar daugiau žinių apie technologijų sritį. Mergina sako, kad projekte iš tiesų gavo daug daugiau nei tikėjosi.

„Dirbdama įvairaus dydžio komandose bei dalyvaudama mentorystės ir konsultacijų programoje supratau, kad atliekant užduotis man reikia vis mažiau priežiūros ir atsakomybę už sprendimus galiu prisiimti pati. Tai suvokti padėjo programos paskirtas mentorius ir kitų dalyvių pavyzdžiai. Viską apsvarsčiusi, ryžausi priimti sprendimą išeiti iš darbo ir pradėti dirbti savarankiškai, per atstumą. Daug laisviau galėsiu siekti savo svajonės – karjerą derinti su kelionėmis po pasaulį, tam testuotojos darbo pobūdis puikiai tinka“, – patirtimi dalijasi Laura.

Sekasi „kodėlčiukams“

Mergina pasakoja, kad „Women Go Tech“ įgavo ne tik įkvėpimo, bet ir neįkainojamų mentoriaus „Nasdaq Vilnius“ testavimo komandos vadovo Manto Aniulio pamokų. Jos Laurai padėjo sparčiai tobulėti: „Dažnai technologijų srityje vartojamas terminas „monkey testing“, kuris apibūdina testavimo būdą, kai žmogus spaudo mygtukus, negalvodamas apie jų prasmę. Mentorius išmokė, jog testuotojo darbas yra daug kompleksiškesnis – reikia ne tik žinoti, kokį mygtuką paspausti, bet ir išmanyti sistemos visumą, gebėti ją analizuoti įvairiais pjūviais.“
Laura Kasiulytė

Tiesa, mentorius su Laura dalijasi ne tik profesinėmis žiniomis, bet ir sukaupta gyvenimiška patirtimi. Pati ji sako, jog retkarčiais būdavo nedrąsu tvirtai ir garsiai išsakyti savo nuomonę ar greitai rasti konkrečiai situacijai tinkamus sprendimus. M. Aniulis padėjo tokias baimes įveikti ir davė giliai įstrigusį patarimą – visuomet išlikti „kodėlčiuku“. Jaunoji programų testuotoja teigia, kad būtent drąsa klausti, domėtis ir išbandyti naujus dalykus padėjo jai per itin trumpą laiką pasiekti visų užsibrėžtų tikslų.

Siekia padrąsinti ir įkvėpti

Tokią filosofiją Laura taiko ir kalbėdama apie retkarčiais pasitaikantį išankstinį nusistatymą, jog technologijų sritis nėra tinkama moterims. „Mano manymu, šiuo metu jau galime daugiau kalbėti ne apie stereotipus, o drąsą ir pavyzdžius, kurie įkvėptų moteris rinktis inžinerijos, programavimo studijas ar persikvalifikuoti. Nemažai mūsų yra labai smalsios, nori atrasti kažką naujo ir prasmingo bei svarsto apie technologijų sritį. Kartais pritrūksta tik mažo paskatinimo priimti lemtingą sprendimą, kad būtų pradėti realūs pokyčiai“, – sako mergina.
Laura Kasiulytė

Ji pasakoja, kad pastaruoju metu sulaukia vis daugiau klausimų apie karjeros planavimą ir testuotojos darbą iš draugių, kolegių, taip pat kitų „Women Go Tech“ dalyvių. Laurai tai yra vienas didžiausių įvertinimų, jog eina teisingu keliu. Dalyvauti projekte bei nebijoti pokyčių ji rekomenduoja kone kiekvienai sutiktai merginai – čia atsiveria ne tik naujos darbo galimybės, bet ir užsimezga draugystės, gimsta nauji bendri projektai. Tiek Laura, tiek programą jai rekomendavusi draugė, vieningai sutaria, jog norinčioms tobulėti technologijų srityje tikrai verta ieškoti įkvėpimo glaudžioje „Women Go Tech“ bendruomenėje.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)