„Alphabet Inc“ priklausantis „Google“ sustabdė su „Huawei“ verslo santykius, reikalaujančius dalintis technine ir programine įranga bei techninėmis paslaugomis, išskyrus tas, kurios yra viešai prieinamos atviro kodo licencijavimo būdu, praneša „Reuters“. Tai rimtas smūgis Kinijos technologijų kompanijai, kurią JAV vyriausybė siekia visame pasaulyje įtraukti į juodąjį sąrašą.

Dabartinių „Huawei“ išmaniųjų telefonų su „Google“ programomis turėtojai ir toliau galės jomis naudotis bei atsisiųsti „Google“ teikiamus naujinius, pabrėžė „Google“ atstovas spaudai.

„Mes laikomės oficialaus nurodymo ir atsižvelgiame į pasekmes“, – pranešė „Google“ atstovas.

„Mūsų paslaugų naudotojams „Google Play“ ir „Google Play Protect“ jų turimuose „Huawei“ įrenginiuose veiks ir toliau“, – patvirtino jis, nepateikdamas išsamesnės informacijos.

Sustabdymas gali supančioti „Huawei“ išmaniųjų telefonų verslą už Kinijos ribų, nes technologijų milžinas kaipmat neteks prieigos prie „Google Android“ operacinės sistemos naujinių. Būsimos „Huawei“ išmaniųjų telefonų versijos, veikiančios su „Android“, taip pat nebeturės prieigos prie populiarių paslaugų, tokių kaip „Google Play Store“, „Gmail“ ir „YouTube“.

„Huawei“ galės naudoti tik viešai prieinamą „Android“ versiją ir nebeturės prieigos prie „Google“ priklausančių programų ir paslaugų“, – patvirtino šaltinis.

D. Trumpo administracija ketvirtadienį įtraukė „Huawei Technologies Co Ltd“ į prekybos juodąjį sąrašą, nedelsiant įvesdama apribojimus, dėl kurių kompanijai bus ypatingai sunku tęsti verslo santykius su Jungtinių Valstijų partneriais.

Penktadienį JAV prekybos departamentas patvirtino, kad svarsto „Huawei“ nustatytų apribojimų sumažinimą, siekiant „užkirsti kelią esamų tinklo operacijų ir įrangos trikdžiams“. Sekmadienį ne iš karto buvo aišku, ar „Huawei“ prieiga prie mobiliosios programinės įrangos iš tiesų nukentės.

Kol kas nėra žinoma, kiek JAV vyriausybės sprendimas pakenks „Huawei“ verslui, nes poveikį dar turi įvertinti kompanijos pasaulinė tiekimo grandinė. Lustų ekspertai abejoja „Huawei“ galimybėmis ir toliau veikti be JAV pagalbos.

Detalės apie konkrečias paslaugas, kurioms atsilieps sustabdymas, vis dar svarstomos „Google“ viduje, teigia šaltinis. „Huawei“ advokatai taip pat nagrinėja juodojo sąrašo poveikį, pranešė „Huawei“ atstovas spaudai.

„Huawei“ į prašymus pakomentuoti sureagavo ne iš karto.

Lustų gamintojai, įskaitant „Intel Corp“, „Qualcomm Inc“, „Xilinx Inc“ ir „Broadcom Inc“, savo darbuotojams pranešė, kad nebeteiks „Huawei“ būtinos programinės įrangos ir komponentų iki tolesnio pranešimo, sekmadienį vakare paskelbė „Bloomberg“, cituodamas žmones, susipažinusius su šiuo klausimu.

„Intel“, „Qualcomm“, „Xilinx“ ir „Broadcom“ ne iš karto atsakė į prašymus pakomentuoti šį „Bloomberg“ pranešimą.

JAV prekybos departamento atstovai komentarų taip pat nepateikė.

Kas laukia turinčių „Huawei“ telefonus?

„Huawei“ ir toliau turės prieigą prie „Android“ operacinės sistemos versijos, teikiamos pagal atviro kodo licenciją. Ši versija žinoma kaip „Android Open Source Project“ (AOSP) ir yra nemokamai pasiekiama visiems norintiems. „Google“ duomenimis, pasaulyje yra apie 2,5 milijardo aktyvių „Android“ įrenginių.

Tačiau „Google“ nuo šiol nustos teikti „Huawei“ prieigą, techninę pagalbą ir paramą, susijusią su savo patentuotomis programomis ir paslaugomis, pranešė šaltinis.

„Huawei“ teigia per pastaruosius kelerius metus parengęs atsarginį planą ir išvystęs savo technologijas tam atvejui, jei nebegalėtų naudotis „Android“. Kai kurios iš šių technologijų jau dabar įdiegtos Kinijoje parduodamuose produktuose, pranešė kompanija.

Kovo mėnesį vykusiame interviu su „Reuters“ „Huawei“ pirmininkas Eric Xu pareiškė drąsią pastabą apie galimus JAV kompanijų atsakomuosius veiksmus. „Kad ir kas nutiktų, „Android Community“ neturi jokios teisės uždrausti kuriai nors kompanijai prieigą prie savo atviro kodo licencijos“, – pabrėžė jis.

Populiarios „Google“ programos, tokios kaip „Gmail“, „YouTube“ ir „Chrome“ naršyklė, pasiekiamos per „Google Play Store“, išnyks iš būsimų „Huawei“ telefonų, nes šios paslaugos nėra įtrauktos į atviro kodo licenciją ir reikalauja komercinio susitarimo su „Google“.

Tačiau esamų „Huawei“ įrenginių naudotojai, turintys prieigą prie „Google Play Store“, ir toliau galės atsisiųsti „Google“ teikiamus programų naujinius. Tokios programos, kaip „Gmail“, yra atnaujinamos per „Google Play Store“, tačiau operacinės sistemos naujinius paprastai tvarko telefonų gamintojai ir telekomunikacijų operatoriai, kuriems gali turėti įtakos juodasis sąrašas, teigia šaltinis.

Prognozuojama, kad poveikis Kinijos rinkai bus minimalus. Dauguma „Google“ mobiliųjų programų Kinijoje ir taip yra uždraustos, o jų alternatyvas siūlo vietiniai konkurentai, tokie kaip „Tencent“ ir „Baidu“.

„Huawei“ verslas Europoje, antroje pagal dydį kompanijos rinkoje, taip pat gali nukentėti, nes „Huawei“ licencijuoja „Google“ paslaugas šiame regione.

„Minėtos programos išmaniųjų telefonų kūrėjams yra būtinos, jeigu jie nori išlikti konkurencingi tokiuose regionuose kaip Europa“, – pabrėžė Geoffas Blaberis, „CCS Insight“ tyrimų viceprezidentas.

5G srities lyderė

Kinijos bendrovė sparčiai plečiasi 5G technologijų srityje, kurioje jau išsiveržė į lyderio vietą, praneša BNS. Be to, bendrovė šių metų pirmąjį ketvirtį pardavė daugiau išmaniųjų telefonų negu JAV technologijų milžinė „Apple“ ir didžiausių pasaulio išmaniųjų telefonų gamintojų reitinge užėmė antrą vietą.

Tačiau „Huawei“ tebėra priklausoma nuo užsienio tiekėjų.

Japonijos verslo dienraščio „Nikkei“ duomenimis, „Huawei“ kiekvienais metais įsigyja dalių už maždaug 67 mlrd. JAV dolerių, įskaitant maždaug 11 mlrd. JAV dolerių vertės dalis, kurios perkamos iš JAV tiekėjų.

Savo įrangos gamyboje „Huawei“ taip pat plačiai naudoja puslaidininkius, kuriuos gamina JAV gamintojai „Qualcomm“, „Intel“ ir „Broadcom“.

Agentūros „Bloomberg“ duomenimis, bendrovės „Intel“, „Qualcomm“, „Xilinx“ ir „Broadcom“ savo darbuotojams pranešė, jog produktų tiekimas „Huawei“ stabdomas iki atskiro pranešimo.

Kinijos bendrovės prieigos prie pagrindinių įrangos dalių blokavimas turės neigiamos įtakos ir JAV puslaidininkių tiekėjams, ir visam pasaulio puslaidininkių sektoriui, įspėja ekspertai.

„Huawei“ yra „gerokai priklausoma nuo JAV puslaidininkių ir rimtai nukentės, jeigu negalės gauti pagrindinių įrangos dalių“, pažymėjo finansinių paslaugų bendrovės „Rosenblatt Securities“ analitikas Ryanas Koontzas (Rajenas Kuncas).

Jungtinių Valstijų įvestas draudimas „gali priversti Kiniją atidėti 5G tinklo diegimą, o tai padarys neigiamą poveikį pasaulio įrangos sudedamųjų dalių tiekėjams“, mano ekspertas.

Žiniasklaidoje pranešama, jog „Huawei“ sukaupė dideles įrangos sudedamųjų dalių atsargas ir ieško alternatyvių puslaidininkių tiekimo šaltinių. Be to, bendrovė kuria nuosavą išmaniųjų telefonų operacinę sistemą.

„Huawei“ įplaukos pernai sudarė 105 mlrd. JAV dolerių, o pelnas viršijo 8 mlrd. JAV dolerių.

Vašingtonas bendrovę laiko grėsme savo nacionaliniam saugumui ir mėgina įtikinti sąjungininkus neleisti Kinijai dalyvauti diegiant kitos kartos (5G) mobiliojo ryšio tinklus.

JAV vyriausybės agentūroms jau yra uždrausta pirkti „Huawei“ įrangą.

Tuo tarpu „Huawei“ įkūrėjas ir generalinis direktorius Ren Zhengfei (Žen Džengfei) šeštadienį pareiškė, jog „mes nepadarėme nieko, kas pažeistų įstatymus“, ir pridūrė, kad JAV priemonių poveikis bus ribotas.

Ren Zhengfei yra buvęs Kinijos armijos inžinierius. Tai ir taip pat „Huawei“ skaidrumo stoka kai kuriose šalyse pakurstė įtarimus, jog bendrovė turi ryšių su Kinijos karinėmis pajėgomis ir žvalgybos tarnybomis.