Štai JAV karinio jūrų laivyno „Ohio“ klasės povandeniniai laivai yra ginkluoti balistinėmis raketomis, todėl tai – rimta karinė galia. Bet ką valgo šių laivų įgulų nariai? Klystate, jei manote, kad jiems tenka išsilaikyti valgant tik bulves ir konservuotą maistą.

„Ohio“ klasės povandeniniai laivai yra atominiai. Tai reiškia, kad jų veikimo nuotolį ir misijų vykdymo laiką riboja tik žmogiškasis faktorius. Šie laivai gamina deguonį, atsikrato anglies dvideginiu, patys pasirūpina geriamu vandeniu. Taigi, kol yra maisto, jie gali veikti pakankamai laisvai. „Ohio“ klasės povandeninis laivas po vandeniu gali išbūti apie 90 dienų – vėliau imtų trūkti maisto. Įdomu tai, kad karininkai valgo tokį patį maistą kaip ir likusi įgulos dalis. Jei virtuvė jiems paruošia ką nors skanesnio, vėliau jie turi atsiskaityti su jūreiviais – jie taip pat turi gauti gardesnį kąsnį.

Pirmiausia suvalgoma viskas, kas greitai genda. Paruošti maisto produktai, skanėstai iš kranto, saldumynai – kuo greičiau tai bus suvalgyta, tuo mažesnė tikimybė, kad šis maistas suges. Žinoma, šie laivai turi šaldymo kameras, tačiau jose dažniausiai saugoma mėsa. Jos nėra ir labai didelės, todėl daug maisto tenka laikyti kitose šaltesnėse laivų vietose.

Įdomu tai, kad maisto atsargos kelionės pradžioje yra laikomos praktiškai visur. Įgulos narių kajutės yra pripildomos konservų skardinėmis, kai kur pamatytumėte sukrautus atsargų maišus. Buvę jūreiviai pasakoja, kad kartais atsargos būdavo saugomos ir duše. Rusijos „Typhoon“ klasės povandeninių laivų įgulos pasakoja, kad misijų pradžioje bulvėmis būdavo pripildomi ir numylėtas baseinas bei pirtis.

„Ohio“ klasės povandeniniame laive tarnauja apie 155 žmonių ir visus juos reikia pamaitinti. Taigi, kai baigiasi šviežias, greitai gendantis maistas, tenka pasitelkti išradingumą. Tačiau nemanykite, kad jūreiviai tiesiog valgo pašildytus konservus. Psichologinė įgulos narių sveikata yra labai svarbi, todėl stengiamasi tiekti skanų maistą. Ruošiama gurmaniška žuvis, makaronai, gaminami mėsainiai. Vienas mėgstamiausių patiekalų povandeniniame laive – pica. Teigiama, kad ji yra labai skani, tačiau prie to tikriausiai prisideda ir tai, kad šiuose laivuose tarnaujantys žmonės neturi pasirinkimo.

„Ohio“ klasės laivų orkaitės dirba kiekvieną dieną. Jos kepa duoną ir jūreivių pamėgtas lipnias bandeles. Beje, šie laivai taip pat turi ir minkštų ledų aparatus – tai yra dar viena jūreivių pamėgta virtuvės įrangos dalis. Tiesa, anksčiau ar vėliau milteliai šiame aparate pasibaigia. Jūreiviai taip pat gali pasimėgauti kava.

Žinoma, ilgesnių misijų metu geriausios maisto atsargos pasibaigia ir tenka valgyti ne patį skaniausią maistą – žirnių sriubą, skurdžius žirnių ir mėsos troškinius ir taip toliau. Tačiau gerai bent tai, kad taikos metu atsargas galima planuoti.