„Priėmusi sprendimą keisti savo gyvenimą, ėmiau ieškoti, kas man padėtų. Susisiekiau su viena programavimo mokyklų ir tiesiai šviesiai pasakiau, kad esu sena. Iš jų sulaukiau atsakymo – na ir kas? Vėliau įsidrąsinau ir užpildžiau paraišką dalyvauti mentorystės programoje „Women Go Tech“, kur gilinau savo žinias programų testavimo srityje. Ši programa padėjo man išpildyti svajones“, – pasakoja Frančeska Dobrovolskytė.

Išbandė įvairias pozicijas

Frančeska mokyklą baigė būdama 17-os ir įstojo į Vilniaus universitetą studijuoti biochemijos. Po šių studijų ji dirbo biochemike, chemike analitike – ir visur darbas buvo susijęs su kokybės kontrole. Vis dėlto vėliau aplinkybės susiklostė taip, kad Frančeska pradėjo dirbti viename sostinės viešbučių.

„Kiekvienas darbas yra patirtis, beje, šiame sutikau draugę, nuostabų žmogų, bet tuo džiaugsmas ir pasibaigia, nes tai nebuvo mano svajonių darbas ir aš jam netikau. Gal net iššvaisčiau per daug laiko, nes jei išsikalbėjus su klientais pasakydavau apie savo išsilavinimą, jie nesuprasdavo, ką čia veikiu“, – prisimena Frančeska.

Vieną dieną, dirbdama viešbutyje, ji susimąstė – laikas imtis pokyčių, tad vėl pasuko į chemijos sektorių. Kaip pasakoja Frančeska, septyneri metai, kuriuos ji buvo atsitraukusi nuo savo specialybės, sumažino gebėjimus, tad vėl teko pradėti nuo laborantės pozicijos. Palaipsniui viskas keitėsi: Frančeska perėjo į gamybos vadovės pareigos, po to – šuolis karjeros laiptais.

„Aplinkybės susiklostė taip, kad nutariau palikti šią vietą. Norėjau vėl būti laisva, tad išėjau iš šio darbo ir ėmiau žvalgytis kitų galimybių. Pradėjau siuntinėti CV, tačiau viduje nenorėjau nė vieno tų darbų, niekas manęs ir nepriėmė. Nusprendžiau pakeisti gyvenimą ir tiesiog nebedirbti, gyventi savo malonumui – žiemą mieste, vasarą sode“, – pasakoja moteris.

Tikslas – įsidarbinti vienoje didžiausių įmonių

Visą laiką Frančeska nepaleido tik savo svajonės – vieną dieną savo gyvenimą susieti su IT sritimi ir kompiuteriais. Gyvendama sode ir dieną užsiimdama siuvinėjimu, sodininkyste, vakarais ji domėjosi technologijų naujovėmis, žaisdavo kompiuterinius žaidimus. Kaip sako moteris, „visada buvau ir tebesu jų fanė!“

Praeitų metų vasarą Frančeska sau pasakė – dešimt metų praleidus ramybės zonoje, daugiau to tęsti nebegalima, nes savęs lepinimas žmogų demoralizuoja, jis nori nenori ima kerpėti. Pasakiusi artimiesiems, kad grįžta į realybę, Franšeska pasirinko programavimo kursą pradedantiesiems Vilnius Coding School“.

Apsilankyti šioje mokykloje iš pradžių buvo šiek tiek baisu, tačiau, kaip pasakoja Frančeska, jau nuo pirmųjų paskaitų suprato, kad programavimas nėra toks sudėtingas, kaip jai atrodė anksčiau. „Pirmąją paskaitą skaitė dėstytojas, dirbantis SEB banke ir labai gerais žodžiais atsiliepęs apie įmonės kultūrą, tad panorau kada nors ir pati ten dirbti“, – atskleidžia moteris.

Paskutinę minutę į traukinį

Kalbėdama apie tai, kaip pateko į mentorystės programą „Women Go Tech“, Frančeska ir dabar tuo stebisi: „Man labai pasisekė, kad reikiamu metu pamačiau skelbimą apie atranką į šią programą. Iki galutinio aplikacijos pateikimo laiko buvo likusios kelios valandos, o reikėjo ir motyvacinio laiško, ir CV, kurio nebuvau atnaujinusi jau 10 metų. Giliai įkvėpiau oro ir nusprendžiau pabandyti – parašiau viską iš širdies. Taip įšokau į traukinį paskutinę minutę.“

Kaip ugdytinė patekusi į „Women Go Tech“, moteris ėmė dalyvauti renginiuose ir bendrauti su daugeliu žmonių, tarp kurių vienas svarbiausių – Frančeskos mentorė Diana Drobyševskaja, „Nasdaq Vilnius“ programinės įrangos inžinerijos komandos vadovė.

„Su Frančeska labai greitai pasiekėme jos užsibrėžtą tikslą užimti testuotojos poziciją, tad teko prisigalvoti naujų siekių. Labai džiaugiuosi Frančeskos energingumu ir žingeidumu. Smagu matyti jos kryptingus žingsnius užsibrėžto tikslo link, – sako D. Drobyševskaja. – Apskritai džiaugiuosi matydama išsaugusį merginų susidomėjimą IT ir technologijomis, vis dėlto pati dirbdama IT dar susiduriu ir matau, kad stereotipai gajūs. Ta proga norėčiau palinkėti visiems drąsiai žengti žingsnį svajonės link, bet tuo pat metu blaiviai vertinti savo galimybes ir nebijoti prašyti pagalbos bei palaikymo. Galimybių yra daug ir įvairių, belieka tik išdrįsti ir nebijoti suklysti.“

Pasak Frančeskos, ši programa ir darbas su mentore jai ne tik leidžia praplėsti akiratį, rasti bendraminčių, tačiau ir kryptingai gilintis į testavimo sritį. „Pagal mano asmenines savybes ši sritis man labai tinka – esu perfekcionistė, reikli ir kruopšti. Esu išsiugdžiusi įprotį nepraleisti jokių produktų, jei jie turi trūkumų“, – pabrėžia moteris. Vis dėlto svarbiausia tai, kad „Women Go Tech“ programa Frančeskai ne tik padėjo įgyti daugiau žinių, bet ir išpildė vieną didžiausių jos svajonių įsidarbinti „SEB Lietuvoje“ testuotoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją