Išrinkite gražiausią balsuodami už labiausiai patikusį iki kovo 28 d.

Konkurso tikslas – puoselėti taisyklingą lietuvių kalbą internete

2014 metais švenčiant dešimtmetį nuo daugiakalbei terpei pritaikytų domenų vardų atsiradimo gražiausio lietuviško interneto vardo konkurso idėja kilo Lietuvos kompiuterininkų sąjungai. Idėją palaiko Kauno technologijos universitetas (KTU) ir Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK). Šiais metais prie organizatorių prisijungė Vilniaus universiteto Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų institutas bei informacinių technologijų įmones vienijanti asociacija „Infobalt“.

Galimybę išrinkti gražiausią lietuvišką domeną sudaro naujienų portalas DELFI. Apie konkursą informuoti padeda krikščioniškas vertybes skleidžianti radijo stotis „XFM“.

Pasak organizatorių, konkursu siekiama puoselėti taisyklingą lietuvių kalbą internete, keisti vartotojų įpročius rašyti „šveplai“, atkreipti dėmesį į techninę galimybę naudoti gimtąją kalbą interneto varduose, trumposiose žinutėse (SMS) ir elektroniniuose laiškuose.

Tobulėjant kompiuterių programinei įrangai ir išmaniesiems telefonams, kur kas daugiau vartotojų bendravimui renkasi taisyklingą lietuvių kalbą. Taip pat pastebima, kad vis daugiau lietuviškų prekių ženklų ir įmonių steigėjų apsisaugodami registruoja abu domeno vardo variantus – tiek „šveplą“, tiek su savitosiomis lietuviškomis raidėmis, sudarydami galimybę vartotojams interneto naršyklėse rašyti interneto svetainių adresus taisyklinga kalba.

Kaip atrenkami gražiausi lietuviški interneto vardai?

Iš visų registruotų .lt domeno vardų su savitosiomis lietuviškomis raidėmis atrenkami tik su veikiančiomis interneto svetainėmis. Atrinkti gražiausius lietuviškus interneto vardus padeda VLKK kalbininkai, kurie vertina domeno vardo skambesį ir taisyklingą sandarą, taip pat atsižvelgia į tai, kaip domeno vardas atspindi interneto svetainės turinį ir ar taisyklinga yra tos svetainės kalba. Galutinį sprendimą, kurį interneto vardą išrinkti gražiausiu, priima portalo „DELFI“ skaitytojai, atiduodami savo balsą.

2015 m. gražiausiu lietuvišku interneto vardu išrinktas Voveraitė.lt, 2016 m. – VištaPuode.lt, 2017 m. – IlgasŪsas.lt. 2018 metais internautai išrinko gražiausiu miškininkystės paslaugų bendrovės Šilinga.lt interneto vardą.

KTU Interneto paslaugų centro „DOMREG“ duomenimis, iš beveik 200 000 registruotų .lt domenų vardų tik kiek daugiau nei 2000 arba vos 1 procentas tėra domenai su savitosiomis lietuviškomis raidėmis. Pasaulyje daugiakalbei terpei pritaikyti domenų vardai sudaro apie 2 procentus, tačiau yra valstybių (Kinija, Rusija, kai kurios Arabijos pusiasalio ir Afrikos šalys), kuriose domenų vardai su savitosiomis nacionalinės kalbos rašto raidėmis greitai išpopuliarėjo ir yra labai plačiai naudojami.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)