Kaip pasakojama, personažas išsipūtusiomis akimis „įsilaužia“ į „WhatsApp“ programėlę ir meta vaikams pavojingus iššūkius – Momo jiems gali paliepti ir žaloti save.

Tačiau organizacijos ir ekspertai tvirtina, kad nėra jokių pranešimų apie kažkokius įsilaužimus ar jų paskatintą savęs žalojimą. Bet Momo vaizdas dabar sparčiai plinta socialiniuose tinkluose ir baugina vaikus. Šį vaizdą galima aptikti ir „YouTube“ – įkomponuotą į neoficialias vaikiško animacinio filmuko „Kiaulytė Peppa“ („Peppa Pig“) serijas.

„Naujienos apie „Momo iššūkį“ skatina mokyklas ir policiją perspėti galimas grėsmes, kurias šis iššūkis kelia, o dėl to atsirado dar daugiau naujų istorijų, perspėjančių apie „Momo iššūkį“, – aiškina Jimas Watersonas iš „The Guardian“.

Kas yra Momo?

Vasarį socialiniuose tinkluose plačiai pasklido įvairios Momo istorijos versijos. Jos paskatino šimtus tūkstančių pasidalijimų, o netrukus šis pasakojimas atsirado žiniasklaidoje. Kaip buvo nurodoma, su vaikais per „WhatsApp“ susisiekia personažas, tvirtinantis esąs Momo. Kai kuriose istorijos versijose teigiama, kad dėl įsilaužimo į telefoną Momo vaizdas jame pasirodo netikėtai.

Vaikai, kaip teigiama, raginami pridėti personažą prie kontaktų, o tuomet jie sulaukia iššūkio. Vaikams liepiama nieko apie tai nepasakoti šeimos nariams.

Jungtinės Karalystės saugesnio interneto centras „The Guardian“ teigė, kad ši istorija tėra „melagingos naujienos“.

Tačiau visgi „Youtube“ galima aptikti tokių animacinių filmukų kaip „Kiaulytė Peppa“ serijų, kuriose įkomponuotas Momo atvaizdas. Žiūrėdami šias neoficialias filmuko serijas, vaikai taip pat gali susidurti su nerimą keliančiais vaizdais.

Keliuose straipsniuose tvirtinta, kad „Momo iššūkis“ susijęs su 130 paauglių mirtimis Rusijoje. Šių pranešimų patikimos institucijos nepatvirtino.

Momo atvaizdas iš tiesų yra Japonijos specialiųjų efektų kompanijos „Link Factory“ sukurtos skulptūrėlės „Motina paukštė“ nuotrauka. Pasak populiariosios kultūros tinklalapio „Know Your Meme“, pirmą kartą šis atvaizdas dėmesio susilaukė 2016-aisiais.

Momo

Šių laikų mitas

Faktų tikrinimo puslapis „Snopes“ teigia, kad visa ši istorija yra „veikiau pokštas ar apgaulė“, tačiau perspėja, jog Momo atvaizdas bet kokiu atveju gali kelti vaikams nerimą.

„Ši istorija paskatino gandus, kurie patys savaime gali būti tarp vaikų sklindančio susirūpinimo priežastis“, – svetainėje rašė Davidas Mikkelsonas.

Jungtinės Karalystės policija nepranešė apie jokius atvejus, kai vaikai dėl Momo personažo save žalotų. Samariečių bendrija tvirtina „negirdėjusi apie jokius patvirtintus įrodymus šalyje ar už jos ribų“, kurie sietų Momo personažą ir savęs žalojimą.

Nacionalinė žiauraus elgesio su vaikais prevencijos draugija (NSPCC) „The Guardian“ sakė sulaukusi daugiau skambučių iš dienraščių nei iš sunerimusių tėvų.

Kaip elgtis tėvams?

Policijos teigimu, užuot susitelkę į konkretų Momo personažą, tėvai turėtų pasinaudoti proga šviesti savo vaikus apie saugumą internete, be to, turėtų atvirai pasišnekėti su vaikais apie tai, kokią informaciją jie randa internete.

„Tai yra paprasčiausiai paplitęs dėmesį prikaustantis pavyzdys, rodantis, kad internetinis bendravimas vaikams gali būti tikras minų laukas“, – „Facebook“ įraše teigė Šiaurės Airijos policijos tarnyba.

Technologijų ekspertas, kūrėjas ir transliuotojas Andy Robertsonas, kuriantis vaizdo įrašus „Geek Dad“ vardu, tinklalaidėje aiškino, kad tėvai neturėtų „dalintis įspėjimais, kurie tik įtvirtina ir mitologizuoja istoriją“.

„Verčiau reikėtų vaikams pateikti teigiamo pobūdžio patarimų, įsitikinti, kad jų santykis su technologijomis yra tinkamas, taip pat domėtis tuo, ką vaikai veikia internete“, – sakė A. Robertsonas.

Kad išvengtų nereikalingo pavojaus kėlimo, tėvai taip pat turėtų atsargiai dalintis naujienų straipsniais su kitais suaugusiaisiais, nes tokiu būdu įtvirtinamas mitas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)