„Žmonės dažnai įsidiegia programėles vien pabandymui ir vėliau jas užmiršta. Be to, daugelis programėlių telefone laiko duomenis, kurie ilgainiui tampa nereikalingi. Tai tik keli pavyzdžiai, kaip telefonai pamažu užkemšami duomenimis, o visa tai turi įtakos jų veikimui. Išvalius šias „šiukšles“ telefonas gali veikti greičiau ir stabiliau“, – pranešime žiniasklaidai cituojamas Justas Matulevičius, „Telia“ telefonų kategorijos vadovas.

Nenaudojate – ištrinkite

Tam, kad telefonas patikimai veiktų, jame turėtų būti bent 1 GB laisvos atminties. Kaip ją atlaisvinti?

„Pirmiausia, vertėtų peržiūrėti telefone įdiegtas programėles ir ištrinant tas, kurias panaudojote vos vieną ar kelis kartus. Tai gali būti kažkada populiarūs žaidimai ar mokamos aplikacijos, kurias ribotą laiką siūlyta atsisiųsti nemokamai. Ištrinti galima ir iš anksto telefone įdiegtas programėles, tiesa, prie sisteminių programėlių geriau nagų nekišti“, – pataria J. Matulevičius.

„Android“ telefonų savininkai rankiniu būdu programėles gali peržiūrėti įėję į „Nustatymus“ ir pasirinkę „Programėlių“ skiltį. Patogesnį ir greitesnį būdą siūlo „Google“ sukurta nemokama aplikacija „Files by Google“: joje rasite skiltį, kurioje programėlės surūšiuotos pagal tai, kada jos buvo įjungtos paskutinį kartą, taip pat matysite, kiek vietos atlaisvinsite jas išinstaliavę.

„Apple“ telefonų turėtojai visas programėles, jų užimamą vietą ir kada jos buvo įjungtos paskutinį kartą gali matyti pasirinkę „Settings“ > „General“ > „Storage & iCloud Usage“ > „Storage“ > „Manage Storage“.

Švaru ir tvarkinga

J. Matulevičius pastebi, kad mobiliosios programėlės, kaip ir žmonės, dirbdamos kaupia įvairius duomenis, o norint palaikyti tvarką periodiškai reikėtų „sutvarkyti stalą“. Pavyzdžiui, daug vadinamojo podėlio duomenų (tai – laikini programos duomenys, kurių gali vėliau prireikti) saugo „Facebook“, įvairios susirašinėjimo programėlės, interneto naršyklės.

Norėdami išvalyti visų programėlių podėlio duomenis „Android“ telefone, eikite į „Nustatymai“ > „Atmintinė“ > „Atminties valytuvas“. Šią funkciją taip pat atlieka jau minėta „Files by Google“ programėlė.

Turintiems „Apple“ telefonus pirmiausia vertėtų išvalyti „Safari“ naršyklės duomenis. Eikite į „Settings“ > „Safari“ ir pasirinkite „Clear History and Website Data“.

Norint ištrinti kitų programėlių sukauptus duomenis „iPhone“ telefone, teks jas įdiegti iš naujo. Spauskite „Settings“ > „General“ > „iPhone Storage“ ir pasirinkite daug vietos užimančią programėlę. Jei „Documents & Data“ skiltis užima daugiau nei 500 MB, vertėtų ją pašalinti ir įdiegti iš naujo.

Lengvesnės versijos

Kai kurios populiarios programėlės, be kurių išsiversti sunku, užima itin daug vietos – ką daryti turint telefoną su maža vidine atmintimi? Ekspertas siūlo sprendimą: išbandykite „lengvąsias“ šių programėlių versijas, kurios turi visas pagrindines funkcijas, bet užima gerokai mažiau vietos ir nereikalauja tiek daug telefono galios.

Tiek „Android“, tiek „iOS“ telefonų savininkai gali atsisiųsti „Facebook Lite“, „Messenger Lite“, „Google Maps Go“, „Twitter Lite“ programėles, o naršyklę iškeisti į „Opera Mini“.

„Android“ telefonams skirtų „lengvųjų“ programėlių yra ir daugiau: tai „Spotify Lite“, „YouTube Go“, „Gmail Go“, „Skype Lite“ ir kt.

Į debesį!

Mūsų išmanieji prietaisai apginkluoti įspūdingomis kameromis, tad natūralu, kad dažnai įamžiname daugybę akimirkų, kurios telefone užima daug vietos. Bet ar tikrai juos būtina ten visada laikyti?

Norėdami turėti nuotraukas ir vaizdo įrašus, bet sykiu ir atlaisvinti vietos telefone, galite pasinaudoti debesijos sprendimais, tokiais kaip „Google Photos“, „iCloud“, „Dropbox“ ar „Microsoft OneDrive“. Sinchronizavę duomenis su šiomis tarnybomis telefone atlaisvinsite ne vieną gigabaitą, o sukauptus kadrus visada galėsite peržiūrėti ne tik telefone, bet ir kompiuteryje ar kitame įrenginyje, taip pat bus patogiau jais dalintis su draugais.

Dar keli paprasti triukai

Jei vietos telefone yra, bet jis vis tiek veikia lėtai, J. Matulevičius siūlo išbandyti dar kelis nesudėtingus triukus:

Įdiekite naujinius. Į operacinės sistemos ir programėlių naujinius įeina ne tik naujos funkcijos, klaidų ištaisymai, bet ir optimizavimo sprendimai, kurie pagerina telefono veikimą. Įsitikinti, ar jūsų telefone įdiegta naujausia „Android“ versija, galite eidami į „Nustatymai“ > „Apie telefoną“ > „Sistemos atnaujinimas“. Jei turite „iPhone“, eikite į „Settings“ > „General“ > „Software update“.

Pasilikite tik būtinus valdiklius. „Android“ telefonų naudotojai į pagrindinį ekraną gali iškelti ne tik programėles, bet ir įvairius valdiklius, pavyzdžiui, „Google“ paiešką, laikrodį, orų prognozę ar naujienas. Nors nežymiai, jie taip pat apkrauna telefoną, tad jei kuris nors valdiklis nėra būtinas, galite jį pašalinti. Net jei telefonas nepradės „skraidyti“, bent jau jūsų dėmesys bus mažiau blaškomas.

Atstatykite gamyklinius parametrus. Jei jokie veiksmai nebepadeda, visada galite atstatyti gamyklinius išmaniojo parametrus. Atminkite, kad atlikdami šį veiksmą ištrinsite visus telefone esančius duomenis, taigi būtinai išsisaugokite svarbių duomenų kopijas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)