Kompanijos atstovai komentuoja, kad „Huawei“ ir „Honor“ yra du „Huawei” vartotojų verslo grupei („Huawei Consumer Business Group“) priklausantys prekės ženklai. „Huawei“ prekės ženklas daugiau dėmesio skiria vidutinės ir aukščiausios klasės rinkoms, o „Honor“ prekės ženklas yra orientuotas į jaunąją auditoriją. Kalbant apie rinką ir vartotojus, „Huawei“ ir „Honor“ prekinių ženklų produktų tikslai ir kainos kartais sutampa. Vis dėlto, dvejopo prekės ženklo strategija gamintojui padeda patenkinti skirtingų vartotojų poreikius ir susigrobti didesnę rinkos dalį.

Šį kartą apžvelgsiu du išmaniųjų modelius: „Huawei P Smart (2019)“ ir „Honor 10 Lite“, kurie lietuviams visų pirma patiks dėl savo kainos – apie 250 eurų.

„Huawei P Smart (2019)“ ir „Honor 10 Lite“

Patrauklūs, bet ne itin kokybiški

Jei 2018 metų šios ekonominės klasės „Huawei“ ir „Honor“ išmaniųjų modeliai vizualiai atrodė skirtingi, tai šiais metais „Huawei P Smart (2019)“ ir „Honor 10 Lite“ atrodo beveik identiškai. Ekrano įstrižainė ir raiška identiška – 6.21 colių LCD ekranas su 1080 x 2340 raiška. Išėma arba „The Notch“ ekrano viršuje yra kur mažesnė nei praėjusių metų išmaniuosiuose telefonuose. Gerai tuo, kad mažesnė išėma leidžia matyti gautus pranešimus viršuje ir nereikia papildomai braukti per ekraną. Nustatymuose jos galima atsisakyti ir pasilikti tradicinį ekrano rėmą, tuomet pranešimai viršuje matysis tiesiog juodame lauke.

„Huawei P Smart (2019)“ ir „Honor 10 Lite“

Esminis dizaino skirtumas tarp šių dviejų išmaniųjų – spalvų pasirinkimas. Man labiau patiko šviesiai mėlyna „Honor“ telefono spalva, nei tamsiai mėlyna „Huawei“. Žinoma, šiuo atveju galbūt būtų paprasčiau vieno modelio daugiau spalvų pasiūlyti nei du skirtingus telefonus.

Pigesnių išmaniųjų trūkumas – jie neturi ekrano apsaugos. Mano naudoti „Huawei P Smart 2019“ ir „Honor 10 Lite“ išmanieji pakankamai greitai susibraižė tiek nugarėlėje, tiek priekyje. Abiejų telefonų nugarėlės iš pirmo žvilgsnio atrodo dengtos stiklu, tačiau tai tik – plastikas, kuris labai greitai ir lengvai susibraižo. Tiesa, abu telefonai turi plonas ekrano plėveles, kurios iš pradžių šiek tiek apsaugo patį ekraną. Tik tuomet visas telefono žavesys dingsta.

Identiški techniniai parametrai

Jei anksčiau pigesni telefonai veikdavo ir prasčiau, ir lėčiau nei brangūs flagmanai, tai šie abu modeliai mane maloniai nustebino. „Kirin 710” procesorius, esantis abiejuose telefonuose veikė puikiai. Abu turi 3GB RAM darbinės ir 64GB vidinės atminties, iš kurios laisvos lieka apie 50GB. Praėjusių metų modeliai turėjo tik 32GB, o šiuolaikiniai poreikiai vis didėja. Galima naudoti micro SD kortelę iki 512GB, tačiau tai didina įrenginio kainą.

„Huawei P Smart (2019)“ ir „Honor 10 Lite“

„Huawei P Smart (2019)“ ir „Honor 10 Lite“ veikia su naujausia „Android 9 Pie“ operacine sistema ir „EMUI 9.0.1“ vartotojo sąsaja. Pradėjusiems naudotis pirmą kartą, verta pasinaudoti patarimų programėle, kuri supažindins su naujuoju įrenginiu ir suteiks nemažai patarimų. Iš anksto įdiegtų programėlių, tokių kaip „Facebook“, „eBay“ ir „Amazon Shopping“, galima atsisakyti ir pašalinti iš įrenginio, jei nereikia.

Jaunesnei auditorijai gali patikti įdiegta programėlė „Vakarėlio režimas“, kuri gali sinchronizuoti įrenginius, prijungtus prie to paties „WiFi“ tinklo. Gal ir patraukliai skamba, bet praktiškumo bent jau aš čia nematau. Geriau yra prijungti bevielę kolonėlę ir taip turėti didesnį garsą, jei nori leisti muziką iš telefono. Be to, norint pasinaudoti šia funkcija, reikia turėti vienodus telefonus ar bent tokius, kurie turi tokią galimybę.

Dabar ne tik flagmanuose, bet ir pigesniuose telefonuose apsaugai galima naudoti ne tik piršto jutiklį, bet ir veido atpažinimą. Gamintojai tai gali padaryti programiškai išleidę atnaujinimą net ir senesniuose telefonuose. Daugiau nei po metų „Huawei Mate 10 Pro” su atnaujinimu taip pat tokia funkcija atsirado.

„Huawei P Smart (2019)“ ir „Honor 10 Lite“

Baterijos talpa taip pat vienoda – 3400 mAh. Gerai tuo, kad pakankamai aktyviai nauodojantis tiek „P Smart“, tiek „Honor“ telefonu nereikės galvoti, kur pasikrauti dienai įpusėjus. Akumuliatorius tarnavo pakankamai gerai. Tiesa, abu modeliai turi seno tipo micro USB jungtį ir neturi greito krovimo technologijos.

Ryškios spalvos ir dirbtinis intelektas kamerose

Užfiksuoti kasdienines akimirkas telefonu aktualu kiekvienam. Nesvarbu, ar dalinatės jomis socialiniuose tinkluose, ar tiesiog artimųjų rate. Šių dviejų modelių nuotraukų kokybė dienos šviesos pakankamai gera. Abu turi vienodas dvigubas 13MP ir 2MP kameras gale. Priekyje „Huawei P Smart 2019“ turi 8MP, o „Honor 10 Lite“ 24MP kameros jutiklius ir tai vienintelis skirtumas tarp šių telefonų. Tris kartus daugiau pikselių „Honor“ modelyje, kurių realiai nepajutau. Rezultatas beveik identiškas, todėl skaičiai nebūtinai reiškia geresnį rezultatą.

Dirbtinio intelekto kameros gali realiuoju laiku identifikuoti 22 kategorijas ir 500 scenarijų, kad fotografuojant būtų parenkami tinkami nustatymai. Nuotraukoms suteikiama daugiau spalvų, kurių nereikia koreguoti dalinantis socialiniuose tinkluose. Jei nepatinka, prieš fotografuojant galima išjungti dirbtinio intelekto atpažinimą, tačiau tai galima padaryti ir padarius nuotrauką. Galima tiesiog pasirinkti su dirbtiniu intelektu darytą nuotrauką ar originalą. Tokio pasirinkimo nėra brangesniuose „Huawei“ flagmanuose.

Abiejų telefonų kameros programėlė turi keletą įdomių ir naudingų režimų, kuriuos verta pabandyti. Dabar ir šiuose pigesniuose modeliuose yra „Naktinis režimas“ („Night Mode“), kuris tamsiu paros metu pagerina nuotraukų kokybę nenaudojant trikojo. Nuotrauka daroma apie 4 sekundes, taip pašviesinant objektus. Naudojant stovą, galima fotografuoti šviesų grafiti, stebėti žvaigždes ar sekti mašinų žibintus vakare. Deja, kokybė tamsiu paros metu negali lygiuotis „Huawei Mate 20 Pro” ar naujausiam „Honor View 20” telefonui, kurie yra vieni geriausiai fotografuojančių išmaniųjų telefonų tamsoje.

Filmavimo kokybė, deja, nėra džiuginanti. Maksimali raiška yra Full HD, tačiau atrodo labai prastai. Nėra stabilizatoriaus, objektai išplaukia net dieną, todėl ši sritis „Huawei“ kompanijai dar atrodo neįveikiama.

Apibendrinimas

Jei nuspręsite rinktis iš šių dviejų modelių, „Huawei P Smart (2019)“ ir „Honor 10 Lite“, bus gana sunku apsispręsti, parametrai ir kaina – beveik identiški. Tad galbūt teks apsispręsti dėl spalvos ir norimo logotipo ant telefono. Jei poreikiai nėra dideli, tai abu šie modeliai kasdieniniams poreikiams beveik idealūs. Nors abu išmanieji orientuoti į jaunąją auditoriją, kuri daug dėmesio skiria socialiniams tinklams, kamera kol kas flagmanų rezultatui gerokai nusileidžia.

Beje, prieš perkant taip pat reikia pagalvoti ir apie telefono dėklą, nes abu modeliai itin neatsparūs įbrėžimams.