Jėgainės operatorė „Tokyo Electric Power Co.“ (TEPCO) trečiadienį pasiuntė šį robotą patyrinėti išsilydžiusio kuro, susikaupusio jėgainės 2-ojo reaktoriaus apačioje. Šis reaktorius yra vienas iš trijų, kurių aktyvioji masė išsilydė per avariją, sukeltą 2011 metų kovą Japonijai smogusio galingo žemės drebėjimo ir katastrofinio cunamio.

Roboto manipuliatoriumi buvo sugriebti penki nedideli kuro gabalėliai ir pakelti maždaug penkis centimetrus.

„Sugebėjom patvirtinti, kad kuro nuokritas galima judinti“, – sakė įmonės atstovė Yuka Matsubara.

„Pasiekėme šio bandymo tikslą“, – ji sakė naujienų agentūrai AFP ir pridūrė, kad bendrovė planuoja iki ateinančių metų kovo išgabenti iš bloko kuro gabalėlių, kad juos būtų galima ištirti.

Robotai jau anksčiau apsižvalgė reaktoriaus viduje ir padėjo ekspertams vizualiai įvertinti išsilydžiusio kuro būklę. Tačiau trečiadienį atliktas bandymas buvo pirmasis mėginimas išsiaiškinti, kiek trapi yra ši itin radioaktyvi medžiaga.

Išsilydžiusio kuro išgabenimas laikomas sudėtingiausiu etapu per didžiulę valymo operaciją, vykdomą po branduolinės avarijos, savo mastu nusileidžiančios tik 1986-ųjų Černobylio elektrinės katastrofai.

Šią procedūrą nesitikima pradėti anksčiau kaip 2021 metais. TEPCO dar turi išspręsti kitas problemas, pavyzdžiui, kaip utilizuoti didžiulį kiekį užteršto vandens, laikomo jėgainės komplekse įrengtuose rezervuaruose.

Fukušimos jėgainės avariją sukėlęs cunamis buvo sužadintas didžiulio povandeninio žemės drebėjimo. Japonijos rytinėms pakrantėms smogusios milžiniškos bangos pražudė apie 18 tūkst. žmonių.

Dar dešimtys tūkstančių gyventojų buvo priversti palikti savo namus elektrinės apylinkėse dėl spinduliuotės grėsmės.

Vyriausybė stengėsi atgaivinti šį regioną, esantį maždaug už 240 km į šiaurę nuo Tokijo, bet teritorijos, esančios arčiausiai nuniokotos elektrinės, dėl radiacijos pavojaus išlieka netinkamos gyventi žmonėms.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)