Per šią operaciją ketinta tiksliau įvertinti išsilydžiusio kuro būseną ir nustatyti, ar jis yra pakankamai stabilus šalinimui, ar ši medžiaga visgi gali sutrupėti prie jos prisilietus.

„Operacija prasidėjo 7 val. vietos (vidurnaktį Lietuvos) laiku ir tęsis apytiksliai penkias valandas. Kol kas nepranešama, kad būtų kokių nors problemų“, – naujienų agentūrą AFP informavo elektrinės operatorė TEPCO.

Operacija buvo vykdoma netoli 2-ojo reaktoriaus – vieno iš trijų išsilydžiusių po 2011 metų kovą smogusio galingo žemės drebėjimo ir cunamio.

Robotai anksčiau jau stebėjo reaktoriaus vidų ir leido ekspertams vizualiai išanalizuoti išsilydžiusį kurą, tačiau trečiadienį atliekamas testas yra pirmasis mėginimas nustatyti itin radioaktyvios medžiagos trapumo lygį.

Išsilydžiusio kuro šalinimas laikomas sudėtingiausia dalimi didžiulės valymo operacijos, kurią ruošiamasi pradėti likviduojant baisiausios po Černobylio avarijos branduolinės katastrofos pasekmes.

Šie darbai veikiausiai neprasidės anksčiau kaip 2021 metais, o TEPCO šiuo metu turi išspręsti ir kitų klausimų, pavyzdžiui, sugalvoti, kaip atsikratyti didelio kiekio užteršto vandens, esančio konteineriuose elektrinės teritorijoje.

2011 metais smogusį cunamį, dėl kurio įvyko avarija, sukėlė stiprūs povandeniniai smūgiai. Tąsyk stichija pareikalavo maždaug 18 tūkst. žmonių gyvybių.

Dėl radiacijos grėsmės namus teko palikti dešimtims tūkstančių žmonių.

Vietos valdžia stengiasi rekonstruoti nukentėjusį regioną, esantį maždaug už 240 km į šiaurę nuo Tokijo, tačiau greta sugadintos elektrinės esančios teritorijos tebėra netinkamos gyventi dėl radiacijos pavojaus.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją