Šis prezidentinis įsakas paskelbiamas augant susirūpinimui dėl Kinijos ambicijų dominuoti sektoriuje ir augančių grėsmių darbo jėgai, nes atėjus šioms technologijoms gali būti automatizuoti milijonai darbo vietų. Baltųjų rūmų pranešime nenurodomi konkretūs finansavimo tikslai, tačiau pabrėžiama, kad šiuo potvarkiu siekiama užtikrinti, kad dirbtinis intelektas būtų kuriamas taip, kad atspindėtų Jungtinių Valstijų vertybes, taip pat paskatinti ateities darbo jėgos tinkamą parengimą.

Ivanka Trump ir Chrisas Liddellas, buvęs „Microsoft Corp.“ finansų direktorius, kuris šiuo metu eina D. Trumpo administracijos vadovo pavaduotojo pareigas, planavo dalyvauti įsako pasirašymo ceremonijoje, skelbta išvakarėse publikuotame Baltųjų rūmų pranešime.

Toks potvarkis pasirašytas praėjus mažiau nei savaitei po D. Trumpo metinio pranešimo, kai jis pareiškė, kad investicijos į „pažangiausių aukštųjų technologijų ateities pramones“ yra būtinybė. Baltųjų rūmų mokslo ir technologijų politikos biuras savo vasario 5 d. pareiškime pažymėjo, kad dirbtinis intelektas yra viena iš pramonių, apie kurias kalbėjo D. Trumpas, greta 5G ryšio, pažangiosios gamybos technologijų bei kt.

Technologijų įmonių vadovai taip pat daro spaudimą administracijai dėl papildomų tyrimų bei plėtros finansavimo ir labiau koncentruotos švietimo strategijos.

Pernai gruodį didžiausių technologijų įmonių vadovai – įskaitant „Google“ Sundarą Pichai‘ų, „International Business Machines Corp.“ Ginni Rometty ir „Microsoft“ Satya Nadella‘ą, susitiko su Baltųjų rūmų pareigūnais, tarp jų ir su I. Trump, aptarti šių temų.

Pernai gegužę aukšto rango Baltųjų rūmų technologijų pareigūnas Michaelis Kratsiosas patikino daugiau nei šimto įmonių atstovus, atstovaujančius keliems ekonomikos sektoriams, kad administracija laikysis nesikišimo reglamentavimo politikos dirbtinio intelekto atžvilgiu, leisdama šiam sektoriui nevaržomai plėstis.

Remiantis reguliavimo gairėmis, numatytomis pirmadienį pasirašytame potvarkyje, bus siekiama užtikrinti, kad technologijos būtų patikimos, teigė Baltųjų rūmų pareigūnas.

Technologijų bendrovių, įskaitant „Intel Corp.“ ir IBM, vadovai ir Vartotojų technologijų asociacija palankiai įvertino minėtą įsaką.

Svarbus Senato žvalgybos komiteto narys demokratas Markas Warneris, Virdžinijos senatorius, išgyrė kai kuriuos potvarkio aspektus, tačiau sukritikavo jo toną. „Šio vykdomojo įsako tonas atspindi valstybės nesikišimo požiūrį į dirbtinį intelektą, kuris verčia mane sunerimti, jog Jungtinės Valstijos gali pakartoti klaidas, kurių yra padariusios vertindamos skaitmenines technologijas kaip savaime suprantama teigiamas jėgas, nepakankamai atsižvelgdamos į jų galimą neteisingą taikymą“, – sakė jis.

Administracijos žengė šį žingsnį augant susirūpinimui, kad Kinija aplenks Jungtines Valstijas svarbiose dirbtinio intelekto kūrimo ir diegimo srityse, siekdama tapti vyraujančia dirbtinio intelekto šalimi pasaulyje. Kinija tuo tikslu iki 2030 metų žada investuoti 150 mlrd. dolerių. Nemažai Kinijos bendrovių naudoja mašininio mokymosi sistemas atnaujinant banko paslaugas, identifikuojat veidus minioje, kontroliuojant dronus.

Šis prezidentinis potvarkis nenumato intelektinės nuosavybės apsaugos ar eksporto kontrolės mechanizmų, kuriuos administracija tikisi panaudoti, kad suvaržytų Kiniją kitose srityse, bet juo siekiama atverti rinkas JAV bendrovėms.