Naršant internete (ypač nesaugiuose svetainėse) gali pasirodyti žinutė apie neva jums suteikiamą galimybę laimėti išmaniuosius „iPhone XS“, „Samsung Galaxy S9“ ir „iPad Air 2“. Visų pirma į akis krinta tai, kad žinutė yra parašyta su klaidomis. Jų nepastebėję klientai nukreipiami į kitą svetainę, kurioje prašoma nurodyti mokėjimo kortelės duomenis.

Tokios sukčių žinutės buvo pastebėtos vasario pradžioje.

„Paprastai toks šlamštas apie atseit laimėtus išmaniuosius telefonus ateina ir praeina, bet šįkart tai panašu į gana didelio masto veiksmus su pakankamai rimtai pakurta platforma.

Skirtingai nuo anksčiau pasitaikydavusių „loterijų“, kur prašydavo siųsti SMS, šįkart tai apima ir bandymą pavogti mokėjimo kortelės duomenis.

Jei naršant išlįs koks langas, kad iš „Telia“ laimėjote telefoną, neapsidžiaukite – tokių loterijų neorganizuojame. Tai yra sukčių darbas, kurių tikslas – sužinoti jūsų mokėjimo kortelės duomenis“, – perspėja A. Stasiulaitis.

Ką daryti, jei naršant iššoko toks langas? A. Stasiulaitis pataria tiesiog ignoruoti ir uždaryti naršyklės langą.

„Jei suvedėt duomenis ar atlikote mokėjimą, kuo skubiau kreipkitės į teisėsaugą ir arba savo banką, kad užblokuotų esamą kortelę, taip užkertant kelią pinigų praradimui.

Dar keli patarimai, kaip išvengti tokių „loterijų“: naršyklėje reikėtų aktyvuoti ad block, o antvirusinėje programoje – browsing security funkcijas. Jei pasigavote kibernetinius parazitų, juos galima pašalinti išvalius naršyklės cache, history all time ir all item types. Papildomai reikėtų paleisti antivirusinę programą ir išsivalyti, ką suras.“, – pataria telekomunikacijų bendrovės atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)