Tyrimas, kuriame dalyvavo 4,6 tūkst. verslo lyderių iš viso pasaulio, atskleidė, kad augančios rinkos yra geriausiai pasiruošusios skaitmeninei transformacijai – tokios šalys kaip Brazilija, Indija ir Tailandas reitinge užima aukščiausias pozicijas. Savo ruožtu stiprios rinkos atsilieka, o tokios šalys kaip Japonija, Danija ar Prancūzija atsidūrė reitingo apačioje. Pažymėtina ir tai, kad augančios rinkos labiau pasitiki savo galimybėmis „paveikti kitas rinkas nei būti paveiktos pačios“ – tokią poziciją išreiškė 53 proc. šių rinkų atstovų. Išsivysčiusiose valstybėse optimizmo mažiau – tik 40 proc.

„Dell Technologies“ atliktas skaitmeninės transformacijos tyrimas rodo, kad ketvirtoji – skaitmeninė – pramonės revoliucija vyksta gana lėtai ir įmonės nesugeba palaikyti didelės pokyčių spartos. Nors skaitmeninių inovacijų integravimas į verslą kasmet intensyvėja, beveik 4 įmonės iš 10 (39 proc.) vis dar labai mažai investuoja į skaitmeninę veiklą arba neturi jokio skaitmeninės veiklos plano. Tiesa, prieš dvejus metus šis rodiklis siekė net 47 proc.

Taip pat daugiau nei pusė verslininkų (51 proc.) yra įsitikinę, kad per artimiausius penkerius metus susidurs su sunkumais siekdami patenkinti sparčiai besikeičiančius klientų poreikius, pavyzdžiui, užtikrinti didesnį asmens duomenų saugumą ar teikti informaciją bei paslaugas 24 val. per parą. Beveik kas trečias (30 proc.) vadovas nerimauja, kad jo įmonė nespės pavyti sparčiai tolstančio technologijų traukinio ir atsiliks nuo konkurentų.

Duomenų saugumas – pagrindinis rūpestis

Dauguma verslo lyderių – net 91 proc. – stengdamiesi įgyvendinti skaitmeninę transformaciją savo įmonėje susiduria su nuolatinėmis kliūtimis. Svarbiausia iš jų – duomenų privatumas ir apsauga, nors 2016 m. apklausoje ši problema buvo tik penktoje sąrašo vietoje. Ribotas biudžetas ir resursai rikiuojasi antroje, vidinių įmonės kompetencijų trūkumas – trečioje vietoje. Teisinių reikalavimų atitikimas pakilo į ketvirtą vietą (2016 m. buvo devintoje vietoje). Penketuką užbaigia nerimas dėl lėtai besivystančios skaitmeninės darbo kultūros.

Toliau sąraše paminimos kitos aktualios kliūtys, ženkliai lėtinančios skaitmeninę įmonių transformaciją, – duomenų perteklius, aukštos kvalifikacijos ir didelę patirtį turinčių specialistų trūkumas, skaitmeninės strategijos ir vizijos stoka, silpna skaitmeninė struktūra ir nepatikimas jos valdymas.

49 proc. apklausoje dalyvavusių verslo lyderių baiminasi, kad per ateinančius metus jie praras patikimo partnerio statusą. Trečdalis iš jų abejoja savo kompanijų galimybės atitikti joms keliamus teisinius reikalavimus, pavyzdžiui, ES Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą, ir apsaugoti savo darbuotojų bei klientų duomenis.

Didžiausios investicijos skiriamos kibernetiniam saugumui

Verslo lyderiai taip pat nurodė pagrindinius prioritetus ir investicijų kryptis, siekiant palengvinti skaitmeninės transformacijos procesą. 46 procentai įmonių jau dabar aktyviai ugdo skaitmeninius savo darbuotojų įgūdžius, moko juos programavimo kalbų; 2016 m. tokią praktiką taikė tik 27 proc. įmonių. Įvardydami svarbiausias investicijas per artimiausius trejus metus apklauti verslininkai labiausiai išskyrė kibernetinį saugumą, daiktų internetą (angl. Internet of Things), skirtingų debesų sistemų sąveiką, dirbtinį intelektą ir aktyvesnį kompiuterinių technologijų pritaikymą.

„Dell Technologies“, bendradarbiaudama su „Intel“ ir „Vanson Bourne“, visame pasaulyje apklausė 4,6 tūkst. verslo lyderių, atstovaujančių vidutinėms arba didelėms įmonėms. Tyrime gilintasi į kompanijų IT strategijas, darbo aplinką ir kultūrą transformuojančias iniciatyvas bei problemų, susijusių su skaitmenine transformacija, sprendimus.

Išsamūs tyrimo rezultatai: ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)