Įsivaizduokite: sėdite parke su planšete, žiūrite sau filmą ar ką dirbate. Užbaigę, perlenkiate planšetę pusiau ir įsikišate į kišenę – didelis patogus ekranas virto kompaktišku. Panašu, lanksčių ekranų technologija netrukus taps kasdienybe. Iš karto keliems gamintojams pavyko sukurti formą keisti galinčius prietaisus. Jei viskas bus taip, kaip jie žada, technologija gali pakeisti ir mūsų gyvenimą.

Ką tai pakeis?

Pagrindinis lankstaus ekrano privalumas – ilgaamžiškumas. Jums suteikiama ne tik galimybė keisti prietaiso formą, bet ir geresnė ekrano apsauga. Dabartinius telefonų ekranus dengiantį kietą stiklą kritimas ar aštrūs daikati gali pažeisti. Sulankstomi ekranai bus gerokai atsparesni smūgiams.

Be to, jie yra daugiafunkciniai. Vienu ir tuo pačiu prietaisu bus galima redaguoti dokumentus, skaityti knygą ar pažiūrėti filmą. Jei po darbo reikės tik skambučių ir pranešimų – prietaisą galima perlenkti pusiau ir kišti kišenėn. Maždaug taip veiks vienas iš būsimų Samsung išmaniųjų. Ištiesto ekrano įstrižainė bus apie 7,3″ – standartinė kompaktinė planšetė. Telefono režimu – vos 4,5″. Taip ši technologija tikriausiai padės žmonėms sumažinti naudojamų įrenginių parką.
Antra vertus, mobiliosios technologijos iš sulankstomų ekranų irgi gali išspausti naudos. Tokius ekranus galima naudoti, tarkime, dėvimuose įrenginiuose (žingsniamačiuose, išmaniuosiuos laikrodžiuose) – jie tiksliau priglunda prie kūno kontūrų. Įsivaizduokite laikrodį, kuris geriau priglunda prie riešo ir gali matuoti aktyvumą ir gyvybinius rodiklius. Netgi išmaniuosius telefonus bus galima perkelti iš delno ant riešo – Lenovo turi koncepciją telefono, kurį dėl plono ir lankstaus ekrano galima sulenkti į apyrankę.

Kokie bus išmanieji telefonai

Sulankstomo Xiaomi telefono prototipas buvo pademonstruotas reklaminiame kompanijos klipe praeitą mėnesį. Abi įrenginio puses galima sulenkti atgal ir planšetę paversti kompaktišku telefonu.

Pasak kompanijos vadovo Lin Bin, telefono vartotojo sąsaja privalo greitai ir netrikdama adaptuotis prie įrenginio formos pokyčio. Tačiau kol kas tuo įsitikinti negalime, nes prietaisas – tik inžinerinis prototipas, o ne komercinis modelis.

Manoma, kad lankstus Xiaomi telefonas konkuruos su analogišku Samsung ir Kinijos kompanijos Royole gaminiu. Kol kas žaidėjų sąrašas ne toks jau ilgas, tačiau dauguma rinkos lyderių turi bent jau panašių technologijų patentus (Apple, Huawei, Samsung, Vivo ir Oppo). Tad, jei sulankstomų ekranų idėja pirkėjams patiks, prietaisų rinka per porą metų užsipildys lanksčiais išmaniaisiais įrenginiais.

Samsung savo prototipą pademonstravo dar pernai lapkritį ir iškart pažadėjo, kad į rinką prietaisas pateks 2019 metais. Esmė ta pati – pakeičiant ekrano įstrižainę, planšetė paverčiamas telefonu.Nuostabiausia, kad tokio prietaiso sulankstymas vyksta,. nepalikdamas jokių žymų – sulenkus planšetę į telefoną ar atvirkščiai, ekrane nelieka sulenkimo pėdsakų.

Žinoma, prietaisų su naujais lankstomų ekranų tipais gamintojų kelias nėra rožėmis klotas. Įprasta LCD technologija čia netinka, lankstumą suteikia AMOLED technologija, kur naudojami organiniai šviesos diodai. Tačiau ji gerokai brangesnė už LCD, o taip pat sunkiau gaunama (95% AMOLED ekranų gamina Samsung). Neaiški ir kaina, bet prietaisai su lanksčiais ekranais kainuos mažiausiai 2 tūkstančius dolerių.

Dar ir televizoriai

Sausį Las Vegase vykusioje CES konferencijoje LG parodė lankstaus ekrano televizorių, kuris prekyboje turėtų atsirast jau šiemet. Suvyniotas jis – kolonėlę primenantis cilindras. Jos viršutinėje dalyje – plyšys su į šoną pasislenkančiu dangteliu. Jei naudotojas nori pažiūrėti televizorių, iš šio plyšio iškyla 65 colių įstrižainės lankstus OLED ekranas.

Nugarinėje OLED skydelio dalyje pritvirtintas mechanizmas, neleidžia išlinkti į kitą pusę, o taip pat du metaliniai laikikliai, laikantys ekraną vertikaliai. Televizorius išsivynioja maždaug per dešimt sekundžių ir turi režimą, kai iškyla tik per ketvirtį – ekrano juostelėje vaizduojamas speciali muzikos ir kitų prietaisų valdymo sąsaja.

Panašu, pagrindinė tokio ekrano atsiradimo priežastis – estetinė. Toks televizorius gali išvalyti butą nuo didelio juoda stačiakampio