Mokesčių policija "Fimos" filialuose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje 2000 metais atliko patikrinimą ir nustatė, kad dalis bendrovėje naudojamos "Microsoft", "Symantec", "Adobe", "AutoDesk", "Corel" programinės įrangos yra neteisėta.

Verslo programinės įrangos aljanso (Business Software Alliance - BSA) atstovė Lietuvoje advokatė Jolanta Pranckevičienė BNS sakė, kad "Fimai" nesutikus iki nustatyto termino programinės įrangos gamintojams geranoriškai sumokėti kompensaciją, buvo iškeltas civilinis ieškinys.

"Programinės įrangos gamintojams padaryta žala, todėl BSA siūlė ją geranoriškai atlyginti", - sakė J.Pranckevičienė. Be to, anot advokatės, "Fima" dar turės sumokėti teismo išlaidas - maždaug 20 tūkst. litų.

Anot J.Pranckevičienės, teismas taikė maksimalią 300 proc. kompensaciją, kurios dydis nustatytas atsižvelgdamas į tai, kad "Fimos" naudotos neteisėtos programinės įrangos vertė 69,685 tūkst. litų.

"Fimos" rinkodaros vadybininkas Tomas Mačernis BNS sakė, kad bendrovė yra nusivylusi teismo vienašališku požiūriu į verslo problemas ir nesutinka su jai skirtos baudos dydžiu bei žada kreiptis į Lietuvos apeliacinį teismą.

"Iš tiesų bendrovėje per neapdairumą buvo naudota nelegali įranga, kuri sudaro mažiau negu reikšmingą dalį visos legaliai naudojamos programinės įrangos, todėl apie "piratavimą", o tai reikštų piktybinį neteisėtos programinės įrangos naudojimą, "Fimoje" negali būti kalbos", - teigė T.Mačernis.

Tarptautinės tyrimų kompanijos "Datamonitor" duomenimis, Lietuvoje maždaug 76 proc. programinės įrangos yra nelegali ir dėl to programinės įrangos gamintojai bei platintojai pernai neteko 643 mln. litų pajamų. Tyrimų duomenimis, Lietuvos valstybės biudžetas dėl aukšto programinės įrangos piratavimo lygio pernai negavo 166 mln. litų įplaukų.